четвртак, 29. септембар 2016.

Kvaka 22 -Izložba ,,Tačka pogleda“




Kvaka 22 („Catch 22") je kultni američki satirični ratni roman pisca Džoze Helera, koji je svetlost dana ugledao davne 1961. godine. U njemu radnja se odvija tokom II svetskog rata, preciznije od 1943. a obrađuje mnogobrojne likove (koje je navodno smislio za svega sat i po), smeštene na jednom italijaskom ostvru, koji neprekidno pokušavaju da napuste vojsku prije nego što poginu. Struktura romana se u nekim poglavljima vrti u krug, tako da jedan događaj nadopunjuje drugi. 

Po knjizi je 1970. snimljen istoimeni film koji je režirao Majk Nikols.


 

Isto ime nosi i alternativni umetnički prostor, u Ruzveltovoj ulici, koji je zamišljen kao mesto susreta mladih umetnika, gde bi oni razmenjivali ideje i pretstavljali i stvarali svoje radove. Ovaj demolirani prostor, bez struje, ali sa dosta džubreta, za osnivače ovog projekta bio je inspiracija. 


I tako dolazimo, napokon, do predmeta naše današnje opservacije. U tom i takvom prostoru, sada sređenom, priređena je izložba ,, Tačka pogleda“ koja tretira usku granicu između umetnosti pogleda, dodira i znaka, bolesti kao teksta, u stvaranju predvorja medicinskom hramu. Pri tome postavljaju se pitanja intervencije prostora medicinskog pogleda, racionalnog medicinskog prostora bez dubine, prostora projekcije bolesti, prostora i tkiva, kao i neutralnog odnosa lekara i pojedinca.


Milena Pešut rođena je 1993. u Beogradu. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu upisuje 2012. godine. Trenutno je na master akademskim studijama na modulu Novi Mediji u klasi docenta Zorana Todorovića.

Нема коментара:

Постави коментар