уторак, 16. мај 2017.

U saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu: Pučini u Beogradu


U saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu u četvrtak 18. maja u 20 časova u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu održati koncertno predavanje posvećeno velikom italijanskom kompozitoru Đakomu Pučiniju.

Učestvuju: 

-          Maestro Alberto Veronezi, jedan od najpoznatijih italijanskih dirigenata, specijalista za pučinijevski repertoar, predsednik Festivala Pučini u Tore del Lagu
-          Maestro Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu
-          Davide Skalmani, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu
-          Gosti iznenađenja koji će izvesti odabrane Pučinijeve kompozicije


Na ovom predavanju učestvovaće Alberto Veronezi iz Milana, jedan od najznamenitijih italijanskih dirigenata, stručnjak za pučinijevski repertoar i predsednik Pučinijevog festivala, koji će predstaviti život i delo jednog od najomiljenijih i najviše izvođenih kompozitora na svetu. U okviru programa dvoje operskih pevača, sopran i tenor, izvešće odabrane Pučinijeve kompozicije uz klavirsku pratnju maestra Veronezija. Učestvovaće i Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i Davide Skalmani, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Prestižna karijera maestra Alberta Veronezija, koji je diplomirao na Odseku za klavir, komponovanje i dirigovanje na milanskom konzervatorijumu “Đuzepe Verdi“, započela je još tokom njegovih studija. Godine 1998. otpočinje duga saradnja sa Pučinijevim Festivalom, čiji predsednik postaje 2015, gde je dirigovao sve opere Đakoma Pučinija, dobivši uglednu nagradu “Abbiati” za produkciju “Boema”. Godine 2010. postaje muzički direktor Orkestra Njujorške gradske opere, od 2012. je umetnički i muzički savetnik Velikog teatra u Tjencinu, u Kini, a od 2013. stalni gost dirigent Šangajske opere: Veronezi je prvi dirigent sa Zapada koji je pozvan da obavlja tako značajnu funkciju u glavnim kineskim teatrima. Za direktora Fondacije Teatra Petruceli u Bariju nominovan je 2011. a od 2001. do 2010. bio je umetnički i muzički direktor Sicilijanskog simfonijskog orkestra. Kao promoter projekta Verismo, Alberto Veronezi je zvanični umetnik berlinskog Dojče gramofona. Za ovu diskografsku kuću snimio je 7 albuma, sarađujući sa znamenitim imenima iz sveta opere kao što su Plasido Domingo, Roberto Alanja i Angela Georgiju. Osnovao je Festival u Pompeji i Operski festival u Taormini.

 

Tom prilikom biće organizovano i izvlačenje dobitnika ulaznica za prestižni Festival Pučini koji se svakog leta održava u mestu Torre del Lago u Italiji.

 63. Pučinijev Festival u mestu Tore del Lago, nastao 1930, najznačajniji je operski festival u Italiji i jedini na svetu koji je posvećen kompozitoru Đakomu Pučiniju, ikoni italijanske opere na prelazu između devetnaestog i dvadesetog veka. Održava se svakog leta u julu i avgustu, upravo na mestima koja su inspirisala Pučinija da komponuje svoje besmrtne arije. U Pučinijevim remek-delima, Madam Baterflaj, Turandotu, Boemima, Toski, Manon Lesko, koja se izvode pod vedrim nebom u velikom teatru sa 3.400 mesta, nastupaju najveće operske zvezde pod vođstvom značajnih dirigenata i u veličanstvenim postavkama najslavnijih reditelja. Ovogodišnji festival će 14. jula otvoriti Turandot.

Нема коментара:

Постави коментар