четвртак, 22. јун 2017.

Tri puta ti sa Federikom Moćom u Muzeju grada




U okruženju renesansnih kostima u Muzeju grada Beograda u subotu 17. juna  u 12:30 imali smo zakazan susret sa jednim od najpoznatijih svetskih pisaca za tinejdžere, Italijanom Federikom Moćom, a u organizaciji Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i srpskog izdavača njegovih knjiga Čarobne knjige, a povodom izlaska drugog dela njegovog romana Tri puta ti. 


Nakon izuzetnog uspeha romana Tri metra iznad neba i njegovog nastavka Želim te, Federiko Moća nam predstavlja moćnu završnicu trilogoije koja je uzdrmala milione čitalaca širom Evrope naglasio je direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu,Davide Skalmani u uvodu ovog druženja. Napominje da je ovaj pisac svoju književnu avanturu započeo samoizdat izdanjima, karakterističnim za istočnu Evropu,a kada se takva literatura munjeviti širila od ruke do ruke zainteresovali su se i ozbiljni izdavači, te se i po tome može uvrstiti u izdavačke fenomene. Jedna mala izdavačka kuća 1992. godine odštampala je tri hiljade kopija koje su se ubrzo rasprodale: jedan prodorni tam-tam održao je u životu strastvenu priču o Stepu i Babi, koja je počela da kruži u fotokopijama ili čak putem SMS-a između gimnazijalaca u severnom Rimu. Najpopularniji je pored rodne Italije, u Španiji i Latinskoj Americi, a pisma mu stižu i iz Rusije. 

Usledili su i drugi bestseleri: Izvini, ali ti si moja ljubav, Izvini, ali hoćeš li da se udaš za mene, Ljubav 14, Čovek koji nije želeo da voli. Nije se sve svelo na knjige neka od ovih dela su i filmovana. 


Ispred Čarobne knjige obratio nam se Borislav Pantić. Rekao je da je Moća jedan od najčitanijih italijanskih pisaca u Srbiji. Doneo je univerzum i usisao u njega svoje čitaoce. Univerzam u kojem vlada ljubav. Italinska kultura nam se stalno nameće svojim briljantnim ostvarenjima u oblasti filma, književnosti i stripa. Nešto kasnije tog dana Izdavačka kuća Čarobna knjiga, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i knjižara Delfi SKC organizovali su druženje sa Federikom Moćom i potpisivanje knjiga.


Njegova specifična, osećajna, divna proza snažno utiče na čitaoce. Pleni inovativnim književnim izrazom, izaziva bes kod književnih kritičara, koji bi da oduzmu svako pravo autora na posedovanje sopstvenog dela i da mu oni objasne šta je on svojom knjigom hteo da kaže. Naljutio je druge autore ovenčane nagradama. Prodao je više knjiga od njih. 

 
 

On je taj kojeg treba da okrivite što na mnogim mostovima niču katančići kao zalog večne ljubavi.

Na kraju nam se obratio i sam autor, Federiko Moća istakavši da je presrećan što je opet u Beogradu, što je u ovakvom muzeju i zahvalio se direktoru Davidu Skalmaniju za sociološki osvrt na njegovo delo. Pisac sebi ne postavlja pitanja već piše. Pisao je ono što bi čitao, ali nije mogao da pronađe na rafovima italijanskih knjižara. Velika tema svima znana - razočaranje u prvu, veliku, pravu ljubav. Sentimentalni put ne samo dvoje mladih, već i njihovih porodica. Prati njihovo odrastanje i faze njihovog sazrevanja. Raste sa njima i prema njima gaju empatiju, u njih unosi i delove sopstvenog života. Zadovoljan je što su mnogi njegove romane čitali kao svoje lične priče, a pisac je tu da fotografiše, uhvati detalje i na kraju ih pretoči u priču.


Zadivljiju ga strane kulture i zanimaju univerzalni kvaliteti koje čitaoci pronalaze u njegovim knjigama. Na kraju je podelio jedan simpatičan događaj s nama.


Putovao je vozom i u njegov kupe je ušla tridesetogodišnja devojka, specifično obučena. Izvadila je iz torbe knjigu i počela da čita. Bio je radoznao, pogledao je korice i da, bila je to njegova knjiga! Onda je zavirio dokle je devojka stigla. Bejaše to poglavlje 141. Nije ni časa časio, nazvao je svoju asistentkinju i pitao na šta se odnosi ovo poglavlje, kako bi mogao da prati rekacije devojke. Ona je uzdisala. Kradom ju je uslikao, pitajući se da li će nekad shvatiti da je putovala sa autorom knjige koja je u njoj probudila tako burne emocije. Možda je to, inspiracija za neki novi roman...

Vozovi, pogotovo regionalni, su inspirativni, tamo susrećemo i saznajemo o ljudima ali i predelima pored kojih prolazimo. Svakodnevno se nađemo u inspirativnim situacijama, ali je pitanje koliko smo otvoreni da ih sagledamo, dok se bavimo banalnostima svakodnevnog života. 


TRI PUTA TI nudi rasplet koji ljubavne veze Stepa i Đin. Da li će oni ostati zajedno? Da li je Babi srećna u braku?

Šest godina kasnije, život glavnih junaka romana Tri metra iznad neba je drugačiji. Oni se trude da dosegnu sreću, ali putevi će im se ponovo ukrstiti kad se najmanje budu nadali tome. Iako se priča nastavlja, sami junaci su odrasli i sazreli – to više nije priča o mladalačkoj zaluđenosti, već svedočanstvo o strasti i ljubavi.

Tri puta ti je pravi rasplet ljubavne i životne drame, realističan i životan. Napisano majstorskim stilom, inteligentno i pitko, ovo delo se čita u dahu.

A sve je započelo TRI METRA IZNAD NEBA.

Federiko Moća pripoveda o ljubavi, o mladim, gnevnim životima koji pokušavaju da se odvoje od tla, da koračaju tri metra iznad neba...Momci kruže na motorima, suočavaju se s iskušenjima fizičke izdržljivosti, brzine, rizika. Devojke se spremaju da sretnu muškarca svog života. Babi je dobra učenica, Step je nasilnik; pripadnici su dva različita sveta, ali se na kraju zaljubljuju jedno u drugo.

Babi je neprepoznatljiva u očima roditelja. Step otkriva strane koje se ubrzo uklapaju u sliku opasnog tipa, a u stvari mišići i nasilje kriju jednu traumu, jedan neodmršeni čvor koji baca mračnu senku na Stepov porodični život i na mučnu ljubavnu priču sa Babi.
Tri metra iznad neba je roman o svakodnevnom životu, istovremeno romantična komedija i realistična drama, vrlo uzbudljiva priča o životu mladih i njihovih roditelja u velegradu.

Nastavak pod nazivom ŽELIM TE
 
„Da li ću ikada uspeti da se vratim tamo, gde samo zaljubljeni žive, tri metra iznad neba?“ 

S tim pitanjem smo ga ostavili. A sada, posle dve godine u Njujorku, Step se vraća u Rim. Mnogo toga se promenilo. Uvek je tako kad se, nakon izvesnog vremena, vratiš na neko mesto. Zahvaljujući ocu, Step počinje da radi u svetu televizije. Živi u stanu svog brata, ponovo se približava majci i, naravno, sreće sa starim prijateljima Budokanijevima. Lukone, Skelo, Bardato, Balestri i svi ostali. Imaju ožiljke koje bol ostavlja iznutra, pre nego spolja, na koži. Buntovnici, ali svesno buntovnici, i još važnije, nisu se promenili. Ali koliko se ona promenila, njegova Babi? Da li vredi pokušati da oživiš jednu ljubavnu priču koja je bila tako lepa i važna, ili je bolje zauvek je zaključiti? Ionako je nemoguće povratiti staru magiju.

„Vraćaju se Babi i Step, zajedno sa Paolom, Palinom, Danijelom, Rafaelom, Klaudijem… imena koja dobro poznajemo. I koja se sada vraćaju da se izmešaju sa drugim, novim, svežim. Zato što igra života nikad ne prestaje. Ne može da prestane. A ljubav ima svoja pravila, prelepa i uvek drugačija od onog što ste zamišljali.“


Federiko Moća rođen je 1963. godine u Rimu. Scenarista je, režiser i pisac. Prvi roman, Tri metra iznad neba, napisao je 1992. i praktično ga sam izdao, pošto je svuda nailazio na odbijanje. Roman doživljava veliku popularnost među mladima i počinje u fotokopijama da kruži po školama, tako da ga 2004. ponovo štampa renomirani izdavač. Nastavak ovog romana, Želim te, izlazi 2006. godine. Na osnovu obe knjige Moća piše scenarija i režira uspešne filmove.

Godine 2007. piše novi hit, roman Izvini, ali ti si moja ljubav iz 2007. godine, koji takođe prerasta u popularan film. Nastavak ovog dela je roman Izvini, ali hoćeš li da se udaš za mene? Napisao je još dva romana: Ljubav 14 (2008) i Čovek koji nije želeo da voli (2011).

Federiko Moća se ostvario i kao gradonačelnik.

Нема коментара:

Постави коментар