четвртак, 21. септембар 2017.

„Кинески филм – 112 година“


Српска јавност имаће ове јесени изузетну прилику да се упозна са историјом кинеског филма на изложби „112 година кинеског филма. Ту велику гостујућу изложбу званично ће отворити представници Кинеског музеја филма 25. септембра 2017. 

Свечано отварање ће почети пројекцијом најновијег филма Џеки Чена Кунг-фу јога, једног од најгледанијих филмова у Кини у 2017. години у 18 часова у свечаној сали Југословенске кинотеке, у Београду, у Узун Мирковој улици, након чега ће публика моћи да присуствује церемонији отварања изложбе.


Та изузетна изложба, која ће трајати од 25. септембра до 8. октобра, долази у Србију после гостовања у Русији (Градска галерија у Москви – три месеца), 

Белорусији (Минск месец дана), Швајцарској (Палата нација у Женеви – дванаест дана) и САД (десет дана). На свим гостовањима изазвала је велико интересовање културне и филмске јавности, као и свих љубитеља филма, и била веома посећена.

Kung-fu joga

Изложба „112 година кинеског филма”, ауторке Ванг Хунхуе, подељена је у две велике целине: први део представља историјат кинеског филма, а други је омаж партизанским филмовима из бивше Југославије.   

Историјат кинеског филма биће представљен на плакатима (двојезично – кинески и српски), а посетиоци ће бити у прилици да добију објашњења о посебној традиционалној изради тих плаката чија је основа од свиле. У витринама ће бити изложене фигуре, такође израђене од свиле, и скулптуре од глине, које ће публици представити следеће сцене: „Игру сенки из доба кинеске династије Хан, сцену из првог кинеског филма Битка на Дингјуншану и настанак кинеске химне „Марш добровољаца.

Предавање професорке Пан 26. септембра

 

Kineski muzej filma

 

У понедељак 26. септембра у 12 часова, јавност ће имати јединствену прилику да присуствује предавању о историјату кинеске кинематографије професорке Пан из Института за филм у Пекингу. Предавање ће бити одржано на енглеском у мултисали на другом спрату Југословенске кинотеке, у Београду, у Узун Мирковој улици.

Три кинеска филма 26.септембра 

 

Tibetanska ljubavna priča

 

Поред филма Џеки Чена, у понедељак, публика ће имати изузетну прилику да у свечаној сали 26. септембра погледа три кинеска филма, која су специјално изабрана да прате изложбу од стране колега из Кинеског музеја филма:

-          Краљ мајмуна (1963) – пројекција у 17.00
-          Тибетанска љубавна прича (2010) – пројекција у 19.00
-          Припадао сам теби (2016) – пројекција у 21.00

Више информација на сајту Кинотеке.

Нема коментара:

Постави коментар