среда, 20. септембар 2017.

51. Bitef je upakovan i stavljena mu je mašnica!




51. Bitef nam je pred vratima. Tim povodom, posle  PRVE i DRUGE, juče 19 septembra. održana je i treća konferencija za medije, ovaj put  u Festivalskom centru (Andrićev venac 2), a pred svečano otvaranje. Predstavljen je celokupni program festivala, žiri i gosti festivala, partneri i prijatelji 51. Bitefa, date su i informacije o radu i pratećim programima. Ostaje samo da 51. Bitef otpočne! Umetnički tim Bitefa, nudi nam od 22. do 30. septembra sedam predstava, uključujući i onu na otvaranju: 24-časovni “Olimp” Jana Fabra.


Na konferenciji su govorili Ivan Medenica umetnički direktor Bitefa, Miloš Latinović direktor Bitef teatra, Slavica Hinić PR menadžerka, Anđelka Janković marketing direktorka, Miško Milojević, zamenik glavnog i odgovornog urednika Kulturno-umetnickog programa RTS.

Direktor Bitefa i Bitef teatra Miloš Latinović izrazio je u ime organizacionog tima olakšanje što posle dugih i temeljnih priprema festival uskoro počinje. Skrenuo je pažnju na premijeru predstave “Carstvo nebesko” koju Jernej Lorenci režira kao koprodukciju Narodnog pozorišta u Beogradu i Bitef teatra:

“Verujem da je pred nama desetak vrlo uzbudljivih dana, koji će nam možda oduzeti san, ali koji će trajno ostati  u našim pozitivnim sećanjima, jer smo u nekoj našoj stvarnosti uspeli da se izborimo za lepotu koja nam je nužna i koja nas čini bar malo boljim i plemenitijim ljudima.”


Ivan Medenica još jednom je predstavio glavi program festivala, na kome će se naći predstave iz iz Belgije, Velike Britanije, Slovenije, Irana, Nemačke, Švajcarske i Srbije, sa naglaskom na svečano otvaranje festivala 23. septembra u 18 časova u Sava centru predstavom Olimp:u slavu kulta tragedije – predstava od 24 sata. Publika će čuti glas čuvenog belgijskog umetnika Jana Fabra, a tokom cele predstave na usluzi su i sadržaji koje će publika moći da koristi tokom trajanja ovog 24-časovnog spektakla u takozvanom Bitef gradu: Sleeping zonu, Food zonu, Bitef biblioteku... U holu na ekranima (bez tona) iće će predstava, pa kada u predahu vidite nešto što probudi vašu pažnju, a vi trknete do sale.


"Moći ćete, uz ličnu kartu, da dobijete tablete na kojima će biti sve tragedije koje obuhvata predstava "Olimp", a obuhvata ih 15 do 20", dodao je Medenica.

Gledaoci će moći da uživaju u isceljujućim zvucima muzike kao i da rade jogu tokom jutarnjeg buđenja u relaks-kreativnom programu Sensa zone. Ukoliko budete morali da pošaljete hitne mail-ove, moći ćete da to uradite u Biznis kutku koji je opremio TESLA, napunite telefone i "uhvatite" wifi u MTS kutku, učestvujete u fun facts kvizu koji priprema Telegroup i osvojite IT poklone u Telegroup QuizIT us corner-u. 

“Autor koncepta, reditelj i scenograf Jan Fabr obuhvatio je više od 15 grčkih tragedija. Ja sam gledao 18-19 sati i toplo preporučujem da ostanete što duže možete, ne da odustanete pri prvim znacima umora.pređite na sledeći nivo svesti. Onda će biti sve lakše i lepše. Predstava ima vrhove, ravnomerno raspoređene. Nije od one vrste na kojoj se može ‘uzeti uzorak’. Treba iskusiti to vreme, njene ritmove i energiju zasnovane upravo na dugom trajanju. Početak i kraj, (po 3 h n.a.) svakako ne treba propustiti”, istakao je Medenica, upozoravajući da ni pauze nisu prave, glumci ostaju na sceni gde se odmaraju.



Publika će dobiti narukvice i sinopsis sa svim numerama i tačnim trajanjima delova predstave. Unitar Sava centra biće napravljen pravi, mali Bitef grad, koji će obezbediti punktove za hranu, piće, odmor, tablete na kojima će moći da se čitaju grčke tragedije…

Mislilo se i na pušače, pa je za njih rezervisana bašta Sava centra, uz "prangijanje" DJ-jeva.

Medenica se osvrnuo i na druge prateće programe festivala među kojima je i Bitef Polifonija - kao integralno interaktivno scensko dešavanje u trajanju od 24 sata.


Pre glavnog programa, 20. septembra počinje Bitef Biblioteka - promocijom Fabrove knjige “Noćni dnevnici” u Kulturnom centru Beograda, kao i radionica za pozorišne kritičare koju vodi Bojana Janković u prostoru Festivalskog centra (nekadašnji “Eurosalon”). 


Noćni dnevnici” su Fabrove dnevničke zabeleške, pisane poetskim jezikom, i koje se uglavnom tiču njegovih razmišljanja o pozorištu, umetnosti, seksu, smrti i ličnim opsesijama. Kao i prethodnu Fabrovu knjigu na istu temu - “Noćni dnevnik 1978-1984”, i ovu je objavio KCB, samo ovaj put u saradnji sa Vulkan izdavaštvom. Medenica je podsetio da je Fabr i vizuelni umetnik koji je davnih dana poklonio svoje delo Oktobarskom salonu, čime je ta manifestacija počela stvaranje svoje kolekcije.

Promociji će prisustvovati sam autor, čija je pomenuta predstava “Olimp” okosnica ovogodišnjeg Bitefa. O knjizi će sutra govoriti i Tatjana Rosić, književna kritičarka, Jelica Novaković Lopušina, prevoditeljka, Sigrid Buset urednik izdanja i Gordana Goncić, v.d. direktora KCB-a, dok će odlomke čitati dramski umetnik Slobodan Beštić.

Prateći programi obuhvata i tribinu o predstavama koje dugo traju (durational performances), te tradicionalna Bitef Polifonija, kao i šoukejs, koji se ovoga puta odražava u Subotici. Deo pratećeg programa odvijaće se u Lazarevcu. Tribina je zakazana za subotu 23. septembar od 10:30 časova u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti.

U prologu 51. Bitefa, 22. septembra, biće izvedena britanska predstava “Kvizula” ("Quizola") britanske trupe "Forsd Enterteiment", u skraćenoj verziji od šest sati, i to za svega 70 gledalaca u Klubu Bitef teatra. Biće to generalna proba narukvica, koje će i ovom prilikom omogućavtia da povremeno napuste izvođenje i potom se vrate u salu, a koja se dobijaju u zamenu za kartu.


Zamenik glavnog i odgovornog urednika Kulturno-umetničkog programa RTS, reditelj Miško Milojević, predstavio je novinarima da će RTS raditi direktan prenos predstave Olimp i sva dešavanja u  Sava centru tokom 24 sata, što će predstavljati poseban kuriozitet televizijskog prenosa pozorišne predstave koja traje 24 sata, a koju otvara BITEF.   

"Karte su rasprodate i to ni na koji način ne ugrožava ni predstavu ni spektakl otvaranja, a u mnogome doprinosi decentralizaciji u kulturi.", pojašnjava moguće razloge Ivan Medenica.

Ovaj događaj će se u kontinuitetu emitovati na Trećem programu RTS-a od 23. septembra u 18:00 do 24. septembra u 1:.00 časova, i takođe će se taj signal emitovati i na više punktova u foajeu Sava Centra. Ovaj poduhvat vidi kao "veliki profesionalni i kreativni izazov, bez presedana na ovim prostorima". Snimaće 12 kamera, čak sto ljudi iz produkciono-tehničke ekipe biće angažovano u Sava centru, a u pauzama predstave biće emitovani razgovori sa oko 40 gostiju. Medenica je ocenio da je taj poduhvat višestruko značajan, ali da “nijedna kamera ne može da prenese iskustvo ličnog doživljaja”

Na konferenciji je predstavljen i međunarodni  žiri 51. Bitefa: Marija Ševcova, predsednica žirija, profesor dramskih i pozorišnih umetnosti na Goldsmits koledžu univerziteta u Londonu, Margareta Sorensen pozorišna i plesna kritičarka, spisateljica, istraživač, Ivana Sajko, hrvatska spisateljica, dramaturškinja i rediteljka nastanjena u Berlinu, Draško Adžić, kompoziror za pozorište, film i televiziju, autor muzike za preko trideset pozorišnih predstava u Srbiji i regionu, Igor Koruga,  umetnik u oblasti izvođačkih umetnosti (ples i koreografija), član je organizacije Stanica – Servis za savremeni ples u Beogradu.

Ševcova će tokom Bitefa predstaviti svoju knjiga “Umetnost režije”.  



Medenica je rekao i ko sigurno neće biti u žiriju. Želeo je da u žiriju bude i ruski reditelj Kiril Serebrenikov, koji je od avgusta u utamničen:

“Serebrenikov je dva puta učestvovao na Bitefu. Dugogodišnji umetnički direktor i selektor Jovan Ćirilov među prvima je prepoznao njegov rad, još ranih 90-ih godina. Nažalost, Serebrenikov je u kućnom pritvoru, sa sumnjivim optužbama, zbog čega je Bitef letos protestovao, kao i mnogi kulturni forumi i ugledni pojedinci u svetu.”

Žiri će izabrati dobitnike Gran prija “Mira Trailović” i nagrade “Jovan Ćirilov”.

Medenica je najavio da će na 51. Bitef doći oko pedesetak gostiju iz 15-ak zemalja, kritičara, direktora pozorišta, selektora iz regiona, Evrope, ali i Nigerije i Irana, a glavni predmet njihovog interesovanja su predstave slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija i nemačkog reditelja Ersana Montaga.

Nakon konferencije za medije, otvorena je izložba fotografija KORAI, vizuelnog umetnika Koste Đurakovića, koju će posetioci moći da pogledaju do završetka festivala 30. septembra. Vizuelni izraz Koste Đurakovića je stilski čvrst i kompaktan, a njegove radove povezuju motivi: ženska figura, često naga, izostanak kolorita i naglasak na velrima, dramatični contrast, osmišljene mizanscenske kompozicije, slavljenje žene, duhovne snage, insistiranje na klasičnom doživljaju lepog.

Festivalski centar radiće tokom festivala svakoga dana od 10-19 časova, u oviru koga posetioce očekuju mnogobrojni prateći programi: Promocije knjige u okviru Bitef Biblioteke, radionica pozorišne kritike, Tribina Bitef na filmu i mnogi drugi..

Da li je moguće još iznenađenja na i oko Bitefa? Znajući ih skoro sam siguran da je odgovor DA! O tome će vas Kulturnik na vreme obavestiti!

MOŽETE POČETI!


Нема коментара:

Постави коментар