уторак, 19. септембар 2017.

Garažni film u DOB-u: Visoka umetnost i andergraund



Garažni film je filmski srodnik garažnog roka. Garažnih film se zasniva na snimanju sa malom ekipom, malim budžetom, ali sa neograničenom autorskom slobodom. Garažni film pokazuje respect prema klasičnoj i avangardnoj filmskoj umetnosti, ali istovremeno konstantno preispituje rad filmskih velikana. Garažni film je esencija filma. Treće veče predstavljanja garažnog filma u Domu omladine nudi pogled u rad scenariste i reditelja Saše Radojevića.



PROGRAM:

17č – projekcija filma

POLJUPCI (Srbija, 2004.)

Glavni junak je reditelj Marko, koji pokušava da ekranizuje roman svog profesora, ali ga više zanima zavođenje devojaka, uključujući i profesorovu kćerku Milu. Markova devojka, Žiža, nezadovoljna je zbog njegovih flertova. Ona želi pristojan život, što bi joj obezbedio profesor koji joj se udvara. Iako im je jasno da je njihova veza osuđena na propast, Marko i Žiža ne mogu tako lako da se rastanu i upadaju u sistem dvostrukih igara i prevara.


19č - razgovor

VISOKA UMETNOST I ANDERGRAUND

Učestvuju: Jelena Marković, rediteljka, Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti, Milutin Petrović, reditelj i Saša Radojević, scenarista.
U trenucima kada je visoka umetnost daleko van glavnih filmskih tokova u Srbiji njeno uključivanje u recentnu produkciju kao da je jedino moguće u domenu andergraunda. Slikarstvo, filozofija i kamerna muzika važni su segmenti filmova "Poljupci" i "Narcis i Eho". Visoka umetnost i andergraund, spojeni, dali su novi pogled na srodnost dve poetike koje se nalaze iznad i ispod radara kulturnog mejnstrima.


21č – projekcija filma

NARCIS I EHO (Srbija, 2011)

Režija: Saša Radojević

Uloge: Milutin Milošević, Vladislava Đorđević, Amra Latifić, Jelena Šušnjar, Anja Đorđević

Profesorka sa grupom studenata odlazi na izlet do zapuštene pozornice u parku s namerom da pronađe najbolji način za scensku postavku opere "Narcis i Eho" Anje Đorđević. Student Boris misli da je bolje od te opere napraviti film u kojem će biti korišćeni snimci već postojeće opere i nova priča zasnovana na sadržaju starogrčkog mita o mladiću zaljubljenom u vlastiti odraz u jezeru. Događaji vezani za studente i njihove međusobne odnose stapaju se sa radnjom potencijalnog filma kojeg osmišljavaju.

 Cena ulaznice za program je 100 dinara (važi za obe filmske projekcije).

Нема коментара:

Постави коментар