среда, 27. септембар 2017.

Irene Blagojević peva numere Ele Ficdžerald


Ovogodišnji ciklus koncerata Džez za DŽ Dom omladine Beograd završava velikim poklonom Beograđanima: besplatnim koncertom naše istaknute pevačice Irene Blagojević, koja će sa bendom izvesti specijalan program u slavu jedne od najvećih ličnosti džez muzike, Ele Ficdžerald, povodom sto godina od njenog rođenja!

Ela Ficdžerald (1917-1996) jedna je od ikona džez muzike. Spada u najbolje pevačice svih vremena i nepresušnu inspiraciju za sve vokalne solistkinje koje su ikad stupile na scenu sa namerom da zapevaju džez, postavljajući standarde u interpretaciji koji i danas važe.

Njen raspon glasa bio je čak tri oktave - zahvaljujući fleksibilnom glasu, pevala je i bluz i bi-bap i soft džez, ali je umela i da imitira životinje, kao i pojedine muzičke instrumente. Deo detinjstva provela je u sirotištu i probijala se kroz život samostalno. Sarađivala je sa nizom velikana muzike, a najčešće je nastupala sa Luisom Armstrongom, te triom Oskara Pitersona. Gostovala je širom sveta, kao pravi amabasador džez muzike. U karijeri dugoj 55 godina, osvojila je čak 13 Grammy nagrada.

Irena Blagojević je naša istaknuta džez, pop i soul pevačica, čiji zreli vokal, specifičnog i prepoznatljivog stila, privlači pažnju publike već godinama. Diplomirala je flautu na Fakultetu muzičkih umetnosti. Kao kompozitor, aranžer i tekstopisac dokazala se na svoja dva autorska albuma “Jutro bez ljubavi” i “Blistavi grad”. U maniru koji se temelji na tradiciji klasičnih džez diva, snažnog i upečatljivog glasa, uz svežinu modernih melodija, sa primesama pop elemenata, Irena je osvojila ne samo ljubitelje džeza, već i širu publika. Njen sofisticiran pristup pevanju, predstavlja zanimljiv doprinos našoj tradiciji koja je bogata odličnim pevačicama – tim će zanimljivije biti saslušati njene verzije pesama koje su proslavile legendarnu Elu Ficdžerald.

Irena Blagojević će nastupiti sa bendom koji čine neki od naših najboljih džez muzičara:

Goran Potić,
gitara
Aleksandar Bahun, klavir
Luka Jovičić, bubnjevi
Max Kochetov, saksofon
Bata Božanić, bas.

Нема коментара:

Постави коментар