субота, 16. септембар 2017.

ITALIJANSKO - FRANCUSKO VEČE NA 33. BEOGRADSKOM DŽEZ FESTIVALU!



Na 33. Beogradskom džez festivalu, pod sloganom “Džez vizije”, od 26. do 30. oktobra nastupiće niz najvažnijih savremenih imena svetskog džeza, među kojima su i Džošua Redman, Doni Mekaslin, Mark Ribo i The Young Philadelphians iz Amerike, kao i Jan Lundgren, Jakob Bro, Marius Neset, te Mats Ejlertsen sa grupom Rubikon iz skandinavskih zemalja. Subota, 28. oktobar biće posebno važno festivalsko veče u Domu omladine Beograda, veče za provod uz tople emocije i delikatnu zabavu, razlog da se osetite specijalno na Beogradskom džez festivalu! Glavni gosti večeri biće dva najbolja nova umetnika sa podneblja koja su nam bliska – Giovanni Guidi iz Italije i Emile Parisien Francuske!

S pravom se može reći da je, zahvaljujući posebnim vezama sa SAD, u ove dve zemlje odmah posle Prvog svetskog rata započela priča o evropskom džezu, kao nečem posebnom, originalnom i drugačijem od američkog. Senzibilitet koji odgovara mediteranskom i nama je uzbudljiv, pa su generacije italijanskih i francuskih džezera ostavila dubok utisak na naše slušaoce. Italijanski džez posebno je prisutan na našim prostorima poslednjih dvadeset godina zahvaljujući vezi sa Umbria Jazz Festivalom, na kome su gostovali i naši umetnici, dok je Beogradski džez festival praktično svake godine od svog obnavljanja 2005. godine imao po jednog uglednog gosta sa tamošnje izuzetno kreativne i aktivne scene. Francuska scena je i dalje jedna od najuzbudljivijih na svetu, zahvaljujući inovativnom ukrštanju džeza sa drugačijim muzičkim formama, čime se dodatno obogaćuje ovaj izraz.



Giovanni Guidi “Inferno” Quintet novi je projekat sjajnog pijaniste Đovanija Gvidija, koji više nije samo najveći talenat italijanskog džeza, nego provereno veliko ime u evropskim razmerama! Kao dolazeću zvezdu smo ga upoznali na našem festivalu 2010. u kvintetu slavnog Enrika Rave, a prošle godine je njegov album proglašen za najbolji u Italiji 2016, u anketi tamošnjeg najvažnijeg časopisa „Musica Jazz“. Novi sastav koji će predstaviti na Beogradskom džez festivalu ove godine, donosi izuzetnu „kosmičku“ viziju džeza, kroz atraktivnu saradnju sa istaknutim saksofonistom Frančeskom Bearcatijem.



Emile Parisien Quartet predvodi brilijantni saksofonista, nosilac najvećih priznanja u francuskom i evropskom džezu: Parizien je dobitnik nagrade Prix Django Reinhardt za 2012, najbolji džez muzičar Francuske za 2014. (Victoires du Jazz), kao i najbolji inostrani instrumentalista po mišljenju nemačke džez kritike 2016. (ECHO Jazz). Još jedan umetnik koji nam dolazi na vrhuncu svog delovanja, Emil Parizien originalni je predstavnik nove evropske eklektične škole, koja se inspiriše kako džez tradicijom, tako i savremenim muzičkim pop formama. Posle izuzetnog gostujućeg nastupa sa Vensanom Peranijem na BDŽF prošle godine, sad prvi put u Srbiji predstavlja svoju autorsku muziku.

Subota veče na Beogradskom džez festivalu, pravo mesto za odličan provod u velikom gradu!

Pojedinačne ulaznice, kao i kompleti za ceo glavni program i za dve festivalske večeri u Sava Centru, mogu se nabaviti na EVENTIM blagajni u Domu omladine Beograda.

Нема коментара:

Постави коментар