понедељак, 18. септембар 2017.

Nauči indijski ples, napravi lutku, pogledaj film ili igraj sa decom na trgu – na 24. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici


Pored izuzetno zanimljivog Takmičarskog programa, 24. Međunarodni festivala pozorišta za decu u Subotici predstaviće atraktivan i raznovrstan prateći program sastavljen od izložbi, radionica, filmova, predstava i muzičko-plesnog programa na Trgu slobode u Subotici.


Posetioci će biti u prilici da nauče indijski klasični ples tokom radionice koju će voditi specijalni gost Guru Šarad Pandja uz asistenciju gospođe Švete Patel. Ovaj ples je drevna tradicija koja vuče poreklo iz indijskih hramova i direktno je povezana sa duhovnošću, filozofijom i indijskim vrednostima, etosom i kulturom. 

Nakon što nauče osnovne indijskog plesa, najmlađi, i oni koji se tako osećaju, mogu da posete veoma zanimljivu radionicu „Pozorište od papira“ i da se upoznaju sa istorijatom, vrstama i tehnikama „pozorišta od papira“. 



„Međunarodni festival lutaka i marionetskih pozorišta “PUK“ - vizuelna dokumentacija“ je izložba koja predstavlja evoluciju festivala od njegovog prvog izdanja 2002. godine sve do 2016, kroz nagrađene predstave. 

Tu je zatim interesantna izložba „Boj na Kosovu“ autorke Ljiljane Điđino Branovački, u okviru koje će biti rekostruisan prikaz Kosovske bitke pomoću lutaka koje su napravljene po najzačajnijim ličnostima iz naše istorije.



Filmski program organizovan u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji prikazaće tri odlična francuska animirana filma:  "Priče iz noći" (r: Mišel Oslo), "Rabinova mačka" (r: Antoan Delvo, Žoan Sfar) i "Ostrvo Blek Mor" (r: Žan-Fransoa Lagioni), dok će na centralnom Trgu slobode nastupiti 10-ak dečijih plesnih grupa, kao što su „Creative“ – Studio za moderan balet, Plesni studio Adagio, uz, naravno, nezaobilaznog dugogodišnjeg gosta festivala - klovna Arsu sa Marsa.




Deo pratećeg programa biće i dve predstave: „Crvene cipelice“ (inkluzivni mjuzikl – adaptacija “Čarobnjaka iz Oza“) Udruženja za afirmaciju i stvaralaštvo dece ,,Svitac” iz Beograda i „Magareće godine“ po delu Branka Ćopića u izvedbi Dramske sekcije OŠ „Isa Bajić” iz Kule.

Нема коментара:

Постави коментар