среда, 20. септембар 2017.

Novi istorijski roman Nikole Moravčevića: Kakva je uloga braće Anđelovića u raspletu srpske istorije srednjeg veka?



Novi istorijski roman pisca iz Čikaga Nikole Moravčevića Braća Anđelovići upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga.

Radnja romana Braća Anđelovići smeštena je u središnje decenije XV veka. Dva brata, potomci grčkog vlastelina koji se povlači pred turskom vojskom sve do Novog Brda, gde jedno vreme biva upravnik grada, sticajem nesrećnih ličnih, porodičnih i istorijskih prilika naći će se na suprotstavljenim stranama. Tako će Mihailo Anđelović postati komandant vojske despota Đurđa Brankovića, dok je njegov brat Mahmud paša Anđelović, koji je u detinjstvu otet od strane Turaka i odveden u janjičare, u isto vreme veliki vezir Turske carevine.

Posle niza godina braća Anđelovići se sreću na pregovorima u trenutku kada je od srpske srednjovekovne države ostalo još samo opsednuto Smederevo. U toj tački nas roman Nikole Moravčevića Braća Anđelovići dovodi do ključnog pitanja: kakva je uloga braće Anđelovića u raspletu srpske istorije srednjeg veka?

Na drugoj strani, istorijsku i porodičnu sudbinu Anđelovića u Moravčevićevom romanu istražuje Vukan Petronić, američki profesor istorije srpskog porekla, koji pred političkim kampanjama savremene Amerike i pobedom Trampa na predsedničkim izborima beži u istraživanje srpske istorije srednjeg veka. Petronić je junak koji se pojavljivao i u nekim ranijim romanima Nikole Moravčevića, uvek u ulozi posvećenog istraživača srpske istorije srednjeg veka.

Braća Anđelovići su zanosna priča o ličnoj, porodičnoj i kolektivnoj drami u istoriji, ispunjena preokretima i iznenađenjima, tajnama i otkrićima, izdajama i ljudskom snagom i dobrotom.

Rođen 1935. godine, Nikola Moravčević je pisac istorijskih romana i istoričar književnosti. Od polovine pedesetih godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama, u Čikagu, gde je ostvario briljantnu univerzitetsku karijeru. Na državnom univerzitetu u Čikagu, gde je predavao srpsku i rusku književnost XIX i XX veka, osnovao je slavističke studije, da bi karijeru završio kao prorektor Univerziteta i direktor Uprave za univerzitetski razvoj.

Moravčević je u proteklih dvadesetak godina objavio seriju čitanih istorijskih romana, od kojih se neki, poput romana Vreme vaskrsa i Albion, Albion, bave Srbijom u XX veku. Najveći broj Moravčevićevih istorijskih romana bavi se srpskom istorijom XIV i XV veka. Posebnu pažnju čitalaca privukli su Moravčevićevi romani Vitez u doba zla, Poslednji despot, Radičevo zaveštanje, Zapisi o srpskom carstvu i Marko Mrnjavčević – nepriznati srpski kralj. Moravčević je objavio i istorijske romane Beču na veru i Grof Sava Vladislavić. Prošle godine u izdanju Arhipelaga objavljena je i piščeva istorijska studija Srpske vlastelinke u kojoj se bavi sudbinom i državničkom ulogom šest znamenitih Srpkinja s kraja XIV i početka XV veka. Moravčević je dobitnik Nagrade „Rastko Petrović“ za životno delo (2011), a prošle godine je za Grofa Savu Vladislavića dobio Nagradu „Janko Veselinović“ za najbolji istorijski roman na srpskom jeziku.

Нема коментара:

Постави коментар