уторак, 19. септембар 2017.

Počinju beogradski međunarodni susreti pisaca




izvor: Tanjug 

Beogradski međunarodni susreti pisaca počinju danas, 19.septembra a predsednik UKS-a Radomir Andrić je najavio dolazak 33 književnika iz Azerbejdžana, Albanije, Belorusije, Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Izraela, Kanade, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Republike Srpske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Turske, Ukrajine, Francuske, Hrvatske, Crne Gore i Češke. Susret pisaca započinje dočekom učesnika iz 22 zemlje u prostorijama Udruženja književnika Srbije, a prvog dana je predviđeno i veče književnika sa Kosova i Metohije

 

Radomir Andrić je na pres konferenciji govorio i o nastojanju UKS da ponovo uspostavi čvršću saradnju sa piscima iz susednih država, te tako posle niza godina gosti Beograda biće pesnikinja Entela Kasi iz Albanije, kao i više književnika iz Mađjarske, čija poezija, prema Andrićevim rečima, spada među najveće u Srednjoj Evropi.


Biće organizovan omaž Šarlu Bodleru povodom 150 godina od smrti "pesnika preobražajnika koji je uticao na razvoj moderne književnosti".



Takođe, biće obeleženi još neki jubileji: 125 godina od rođenja srpskog nobelovca Ive Andrića i Milutina Bojića, vek od smrti Vladislava Petkovića Disa, ali i 250 godina od rodjenja narodnog pesnika i guslara Filipa Višnjića i 450 godina od rođenja velikog dubrovačkog komediografa Marina Držića, i 25 godina od smrti proznog pisca Borislava Pekića.



Predviđena je i plovidba Dunavom tokom koje će biti organizovan "Medjunarodni miting poezije", a Andrić je najavio da će UKS naredne godine organizovati u Srbiji okupljanje pesnika - posvećenika Dunavu. Reč je o projektu pod nazivom "Veliki gospodin Dunav" po istoimenoj pesmi Vaska Pope, koji su pokrenuli zajedno sa piscima iz Slovačke sa ciljem objedinjavanja podunavskih zemalja.Ti susreti se već dve godine održavaju u Slovačkoj, a Srbija će biti domaćin sledeće godine, istakao je Andrić.

Nagrada "Povelja Morave" ove godine je dodeljena pesnicima   Đorđu Vulturesku iz Rumunije i Ljubiši   Đidiću.NagradU "Pečat kneza Lazara" dobiće srpsko-kanadski pesnik Ranko Radović i Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac iz Pariza.

Zvanično otvaranje 54. Beogradskih medjunarodnih susreta zakazano je za danas, a sutra će se u porti manastira Rakovica održati Sedmi medjunarodni sabor duhovne poezije. U četvrtak i petak učesnici manifestacije posetiće Čačak, Mrčajevce, Požegu, Čajetinu, Sirogojno, Vrnjačku Banju, Aleksandrovac, Požarevac, Malo Crniće, Inđiju, Novi Sad, a poslednjeg dana 23. septembra biće predstavljen Zbornik susreta

Нема коментара:

Постави коментар