понедељак, 25. септембар 2017.

U Negotinu počeli 52. "Mokranjčevi dani"




Nezvaničnu himnu Negotina, VI Mokranjčevu rukovet otpevalo je 250 horista, učesnika tradicionalnog Natpevavanja zajedno sa negotinskim horovima, a na svečanosti otvaranja besedio je dirigent Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu.

U ovogodišnjem Natpevavanju učestvovalo je pet horova iz Srbije, Bugarske i Bosne i Hercegovine, a kvalitet horova bio je izuzetno dobar i ujednačen, pa su o pobedniku odlučivale nijanse, ocenio je član žirija dr Miloje Nikolić. Prestižna nagrada- Statueta Stevana Mokranjca i prilika da na idućim "Mokranjčevim danima" prirede celovečernji koncert pripala je Pevačkom društvu Prepodobni Rafailo Banatski iz Zrenjanina, pod vođstvom Senke Milisavljević. Po oceni stručnog žirija u kome su pored dr Nikolića bile i dr Sonja Marinković i mr Tamara Adamov Petijević, drugo mesto pripalo je Kamernom mešovitom horu Lola, iz Sarajeva (BiH) sa dirigentom Josipom Katavićem, treće Gradskom mešovitom horu Abrašević iz Valjeva, sa dirigentom Draganom Vasiljevićem. Vokalni ansambl Fortissim iz Burgasa (Bugarska), pod vođstvom Milene Dobreve bio je četvrti, a peti Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, iz Beograda sa dirigentom Katarinom Božić.

Festival u slavu Mokranjca uz obilje muzičkih, likovnih i književnih programa, traje do petka, 29. septembra kada će biti završen koncertom Simfonijskog orkestra RTS, završnom reči selektorke festivala dr Sonje Marinković i dodelom festivalskih priznanja.

Нема коментара:

Постави коментар