понедељак, 25. септембар 2017.

Vida Ognjenović i Gojko Božović na Međunarodnom književnom festivalu u Lavovu




Vida Ognjenović i Gojko Božović učestvovali su na upravo završenom Međunarodnom književnom festivalu u Lavovu. Književni festival je sastavni deo Foruma izdavača, najvećeg sajma knjiga u Ukrajini, koji je ove godine održan po 24. put.

Vida Ognjenović je na Međunarodnom književnom festivalu u Lavovu predstavila ukrajinska izdanja svojih knjiga romana Preljubnici i drame Mileva Ajnštajn. Preljubnici su objavljeni u izdanju vodeće ukrajinske izdavačke kuće Tempora iz Kijeva, dok je drama Mileva Ajnštajn objavljena u izdanju Izdavačke kuće Aneta Antonenko, u prestižnoj ediciji moderne evropske drame. Na dva književna programa Vida Ognjenović je razgovarala sa publikom i sa moderatorkom Alom Tatarenko, dok su na predstavljanju Mileve Ajnštajn studenti srpskog jezika i književnosti na lavovskom univerzitetu izveli malu predstavu na osnovu jednog dela ove drame.

Na književnom programu Gojka Božovića predstavljen je ciklus njegovih pesama koji je na ukrajinski jezik prevela Ala Tatarenko. U dužem razgovoru Božović je govorio o svojoj poeziji i poetici, ali i o tome kako se poezija danas razume i kome se ona danas, u vremenu izrazite marginalizacije, obraća.

Gojko Božović je učestvovao i na Međunarodnom forumu izdavača koji je sastavni deo sajma knjiga u Lavovu.

Vida Ognjenović i Gojko Božović posetili su i Univerzitet „Ivan Franko“ u Lavovu, gde su imali susret i razgovor o savremenoj srpskoj književnosti sa studentima srpskog jezika i književnosti.

Forum izdavača, koji se održava u Palati Potocki, u centru starog dela Lavova, veoma je posećen događaj na kome učestvuju svi značajniji ukrajinski izdavači, kao i mnogi izdavači iz Srednje i Istočne Evrope.

Tokom proteklih godina Međunarodni književni festival u Lavovu postao je veoma prestižan međunarodni književni događaj na kome svake godine uečstvuje nekoliko desetina pisaca iz različitih evropskih zemalja. Programi se održavaju širom Lavova, u kulturnim i obrazovnim institucijama, ali i u kafeima i na trgovima, čime se još jednom potvrđuje kulturna dinamika ovog grada.

Нема коментара:

Постави коментар