петак, 2. март 2018.

46. FEST – JUPITEROV MESEC




Jupiterov mesec nazvan je Evropa.  Evropa je šesti mesec po veličini od njih čak 67 koliko kruži oko Jupitera, najveće planete u Sunčevom sistemu. Zbog neverovatno glatke ali uglavnom ledene površine meseca, astronomi i drugi naučnici godinama spekulišu da se ispod površine nalazi okean.

Atmosfera ovog prirodnog Jupiterovog satelita sastoji se uglavnom od kiseonika, a brojni astrobiolozi su izneli teorije da je upravo Evropa najverovatnije mesto za vanzemaljski život u Sunčevom sistemu. Obožavatelji naučne fantastike sećaju se da je sličnu teoriju u svojim „Odisejama u svemiru“ izneo i pokoji velikan SF-a Artur C. Klark.



Srpsko-mađarska granica. Prisustvujemo dramatičnom noćnom prelasku državne granice izbeglica s Bliskog istoka, koji biva osujećen od strane mađarske pogranične policije. Razležu se i sporadični pucnji. U opštem metežu jedan dečak je ranjen-da li smrtno? 


No, istostavlja se da je on poseban. U pitanju je Arjan, sin drvodelje iz Holma. Tu je i korumpirani lekar, alkoholičar (Dr Štern) koji se probraća i njegova ljubavnica koja ih izdaje.

Gonjeni razbesnelim upravnikom kampa Laslom, begunci stalno menjaju mesto u potrazi za bezbednošću i novcem. 


Mundruco pokreće mnogo pitanja svojim filmom koji je istovremeno i triler, i hrišćanska alegorija, porodična drama i socijalna kritika, a indikativan je i simbolični naslov- Jupiterov mesec po imenu Evropa sadrži vodu i u teoriji bi mogao biti pogodan za život.

Ovo je sedmi dugometražni film mladog reditelja, svojevrsnog miljenika festivala u Kanu gde je prikazano njegovih poslednjih pet ostvarenja. Mundruco je za film "Beli bog" osvojio Gran pri u selekciji "Izvestan pogled", a "Jupiterov mesec" je prošle godine bio u takmičarskom programu Kanskog festivala.

Jupiterov mesec film o izgubljenoj veri.

Kornel Mundruco rođen je u Mađarskoj 1975. godine. Za svoj prvi dugometražni film Divni dani osvaja Srebrnog leoparda na Festivalu u Lokarnu 2002. Za film Delta osvaja FIPRESCI nagradu u Kanu 2008. godine, a dve godine kasnije film Nežni sin - Projekat Frankenštajn takođe se našao na festivalu u Kanu.

Mundrucu uručena Plaketa Kinoteke


Ovogodišnji gost Festa, veliki mađarski filmski autor Kornel Mundruco novi je dobitnik Plakete Jugoslovenske kinoteke za doprinos evropskoj kinematografiji.

„Kada dobijete priznanje kao što je ovo, pomislite: ali, ja sam još uvek mlad. Međutim, činjenica je da sam uradio već sedam dugometražnih filmova“, rekao je on dodajući da su njegovi projekti uvek bili skopčani sa nekom vrstom rizika.

Ja sam od onih koji stalno pokušavaju da otkriju nove filmske teritorije. Kada se nađete u bogatom filmskom arhivu kao što je Jugoslovenska kinoteka, morate da pomislite koliko su otkrića već postigli drugi autori koji su takođe tražili nove teritorije, novi filmski jezik i teme. Divno je biti jedan od njih, tragati i dalje. To je naš posao i naša ljubav“,  istakao je Mundruco primajući Plaketu, koju mu je sinoć pred brojnom publikom svečano uručio Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke.

Jednog od najradikalnijih i najangažovanijih reditelja današnjice, čiji su filmovi „Divni dani“, „Delta“, „Nežni sin – Projekat Frankenštajn“, „Beli bog“..., osvajali nagrade na svetskim festivalima (Gran pri i nagrada kritike Fipresci u Kanu, Srebrni leopard u Lokarnu...), naša publika imala je priliku da upozna i kao sjajnog pozorišnog stvaraoca. 

Njegovom predstavom „Teško je biti Bog“ zatvoren je 47. Bitef, a ona je bila inspiracija i da se čitav festival te godine odvija pod naslovom „Teško je biti“. Primajući Plaketu Kinoteke, Mundruco je pozvao publiku da dođe na Fest i vidi njegov novi film „Jupiterov mesec“, koji će prikazan u okviru programa „Fokus Evropa“.

Нема коментара:

Постави коментар