уторак, 17. април 2018.

„Мигранти желе Батајницу“ у Народном позоришту у Београду



Дипломска представа студента режије Марка Јовичића „Мигранти желе Батајницу“ биће изведена 22. априла (20:30) на Сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта у Београду.

Адаптација је урађена на основу драмског комада "Хиндус хоће у Бронкс" познатог холивудског драматурга и сценаристе Израела Хоровица који је, у његовој режији, праизведен на Бродвеју пре пола века.

Иако су историјске, социјалне и политичке околности оригиналног и адаптираног текста у сваком погледу различите, он је веома актуелан и у данашњем тренутку, а тема је универзална: Ко је и какав је свако од нас када се завеса спусти и маске падну?

У савременој адаптацији, текст је у значајној мери прилагођен овдашњем поднебљу и карактерима кобног сусрета у пустој ноћи на железничкој станици.

Драмска подела је изведена на три главна лика, а у текст је унето доста духовитих режијских елемената.

Реални костими, мрачна сценографија и адаптирана музика Новака Ашковића су основа за позоришну причу о људским карактерима смештеним у изоловано место у којем судбински не постоји ни трачак наде у долазак моралног или физичког спасења.



Сусрет и сплет околности који их повезује те кобне ноћи су нешто што ће дефинитивно одредити њихове даље животне путеве...

Јовичић, студент Факултета драмских уметности у Београду, у класи профeсорке Иване Вујић, улоге је поверио Зорану Ћосићу (Ибрахим), Димитрију Илићу (Марфи) и Радету Ћосићу (Станке).

Адаптацију текста урадио је Стеван Јовичић, сценографију је креирао Мирко Ковачевић, а костиме Јелена Стокућа.

Представа је урађена у копродукцији Народног позоришта у Београду и Позоришта „Добрица Милутиновић“ у Сремској Митровици.

Нема коментара:

Постави коментар