петак, 21. октобар 2016.

Festival „Slika u pokretu”




Od 25.oktobra do 29. oktobra 2016. godine u prostorima Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici br.1, održaće se Prvi festival filmske slike pod nazivom „Slika u pokretu“.

Organizator festivala snimateljskih ostvarenja „Slika u pokretu“ je SAS, Snimateljska asocijacija Srbije, uz podršku Ministarstva kulture, Jugoslovenske kinoteke i Filmskog centra Srbije. Prvi festival filmske slike izazvao je veliko interesovanje u regionu i u filmskom svetu, ali ipak planira da prvenstveno bude upućen na rad domaćih snimatelja. Festival je po rečima direktora festivala Miloša Spasojevića, pokrenut u cilju da ovu profesiju učini vidljivijom, da publici ponude potpuni doživljaj filma. Svi prisutni na konferenciji za novinare potekli su iz Akademskog kino kluba


Na svečanom otvaranju, 25. oktobra 2016. u 19 h u Kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici u Beogradu, biće prikazan dokumentarni film „Titlovi nisu potrebni” o legendarnim direktorima fotografije Laslu Kovaču i Vilmošu Zigmondu i o njihovom doprinosu američkom filmu. Biće to srpska premijera ovog filma. U njemu se pojavljuju i govore: Denis Hoper, Piter Bogdanović, Karen Blejk, Vitorio Storaro, Sandra Bulok, Džon Voit… Posle projekcije planiran je svečani koktel. 


Za pet festivalskih dana biće prikazano osam najbolje snimljenih domaćih filmova, koji su ušli u takmičarski program. Selektor ovogodišnjeg festivala je direktor fotografije Miodrag Milošević.



Filmovi će se prikazivati u Maloj sali u Uzun Mirkovoj -Sala Art House (u suterenu) koji raspolaže sa 45 sedišta - u terminima od 17:30 i 20 časova.


 „Pokretne slike dugo i svakodnevno sastavni su deo naših života. One su uvek tu - kao umetnost ili kao zabava, kao prenosioci informacija ili delovi komunikacije, kao formalno ili neformalo učenje ili, pak, dekoracija za različite domene ljudskih aktivnosti. Zašto kažemo pokretne slike, zašto se ovaj festival zove „Slika u pokretu“? Zato što je nekada slika bila statična, a tek krajem XIX veka pomoću novih tehničkih i tehnoloških izuma statične fotografije počele su d se „kreću“ i dozvolile da gladalac bude opčinjen iluzijom pokreta. To su bili počeci filmske umetnosti i počeci čudesnih dostignuća koja će se tokom XX i XXI veka razviti zahvaljujući slici u pokretu.

Većina filmskih i TV-gledalaca zna imena glumaca i ima svoje omiljene zvezde. Većina glumaca zna imena reditelja i zna koji reditelj može da im pomogne da zablistaju i učine i sebe i filmsko delo velikim. A većina reditelja zna koji snimatelji mogu da učine da njihove vizuelne autorske zamisli postanu vidljive svima. „Slika u pokretu“ je festival snimatelja. 

Za pet dana trajanja Prvog festivla snimateljskih ostvarenja „Slika u pokretu“, publika će moći da vidi dokumentarac „Titlovi nisu potrebni“ reditelja Džejmsa Kresantisa, a koji se bavi baš profesijom snimatelja; takođe, biće prikazano i osam filmova najnovije domaće produkcije, a masterklas radionice i predavanja potrudiće se da ovog puta u prvi plan istaknu nas - direktore fotografija i probleme, lepotu i važnost naših talenata, znanja i veština.

Verujemo da će u „Slici u pokretu“ uživati svi ljubitelji filma, a da će posebno zadovoljstvo imati oni koje film zanima „iznutra“ – kolege snimatelji i svi filmski umetnici i saradnici, studenti filmskih škola i sve buduće filmadžije, kao i gledaoci sa „viškom radoznalosti“ koji su kroz filmsku istoriju učinili da film od vašarske zabave postane vrhunska umetnost.

Uživajte, a mi ćemo se ponositi!“ istakao je u uvodnom izlaganju direktor festivala Miloš Spasojević, SAS. 

Predsednik Srpske asocijacije snimatelja (SAS), Predrag Bambić, obavestio nas je da je Snimateljska asocijacija Srbije (SAS) članica evropske asocijacije snimatelja IMAGO (od 2010. kao 38 članica) i veoma aktivna u radu asocijacije. IMAGO trenutno okuplja članove iz 53 zemlje Evrope, a poslednje dve godine su se asocijaciji priključile i članice sa svih ostalih kontineneta. Snimateljska asocijacija Srbije, SAS broji 33 aktivnih članova –snimatelja (direktor fotografije).

Saznali smo tako, da je jedan američki snimatelj, zadužio jednog od volontera na snimanju, da udara recke, svaki put kada snimatelj donosi neku odluku. Kada su, na kraju dana, izbrojali recke, bilo ih je čak 3500. Isto toliko odluka doneo je snimatelj u toku jednog jedinog radnog dana!

U žiriju festivala su istaknuti snimatelji iz Evrope regiona i iz naše zemlje: Timo Heinanen, direktor fotografije iz Helsinkija (pored snimateljskog rada bavi se fotografijom i pedagoškim radom na ELO filmskoj školi Aalto Univerziteta u Helsinkiju), Goran Mećava, direktor fotografije iz Hrvatske, (završio je kameru na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu), Miodrag Glušica, (profesor kamere na FDU u Beogradu, jedan je od osnivača, i prvi predsednik SAS-a. Za svoj rad je višestruko nagrađivan na festivalima u zemlji i inostranstvu (Beograd, Pula, Valensija...). 


Pored Nagrade za ukupan doprinos estetici filmske fotografije, koju dodeljuje Srpska asocijacija snimatelja, međunarodni žiri će dodeliti Nagradu za najbolji snimateljski rad, kao i Nagradu za inovativnost u vizuelnom pristupu filmskoj fotografiji (mladi talenti). Kriterijumi su artizam, progres i lojalnost. Nagrade su umetničke kreacije u vidu objektiva sa irisom, listićima koji regulišu propuštanje svetlosti. 

Nagrada za ukupan doprinos estetici filmske fotografije ove godine biće dodeljena Radoslavu Vladiću, eminentnom snimatelju, profesoru kamere i velikom umetniku, za doprinos koji je svojim dugogodišnjim radom dao filmskoj slici

Kao podrška Prvom festivalu filmske slike, gosti festivala biće Paul-Rene Roestad, predsednik IMAGO-a, međunarodne asocijacije snimateljskih organizacija i Nigel Walters potpredsednik BSC (Britanske asocijacije snimatelja) i prethodni predsednik IMAGO.

Pored projekcija, ono što ovaj festival čini drugačijim su organizovane stručne radionice, master class i prezentacije snimateljske opreme.

Predavanja će se održati u Multi sali Jugoslovenske kinoteke, Uzun Mirkova 1, prema sledećem rasporedu:



  • 26.10.2016. u 12 časova – Tomo Heinanen “Cinematographer’s Canvas – Exploring Cinematic Image With Borders”,
  • 27.10.2016. u 12 časova – Nigel Walters “The Cinematographer and the Global Enviroment”,
  • 28.10.2016. u 12 časova – prof Milorad Glušica “Slika iza slike – estetika polja kinematografske slike” .

Ulaz na sva dešavanja je slobodan.

Svečano zatvaranje festivala i dodela nagrada je u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11, 29. oktobra u 20:30 časova.

Više informacija na SAS sajtu.

Нема коментара:

Постави коментар