петак, 1. септембар 2017.

51. BITEF -ODRŽANA DRUGA CENTRALNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE

 

PREDSTAVAMA NIKAD KRAJA!

 


Na dan kada deca tradicionalno kreću u školu i kada je Hitler napao Poljsku, 1. septembra tačno u podne, u sali na trećem spratu Skupštine Grada Beograda, održana je druga konferencija za medije povodom 51. Bitefa koji će se održati pod sloganom "Epic Trip" od 22. do 30. septembra. 

Okupljenim novinarima obratili su se Miloš Latinović, direktor Bitef teatra i za ovu priliku konferansje, Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, Axel Dittman, ambasador SR  Nemačke , Frank Baumann, direktor Goethe Instituta u Beogradu,  Philippe Guex, ambasador Švajcarske, Srđan Šaper, osnivač I&F McCann Grupe.

SEPTEMBAR NA OLIMPU!

 



Na konferenciji je predstavljen celokupan program festivala sa naglaskom na predstavama iz Nemačke i Švajcarske i pozorišni spektakl "Olimp", sponzori i prijatelji 51. Bitefa, Bitef blagajna, festivalski centar i novi sajt Bitefa.
 
Bitefom, ove godine, dominiraju predstave sa nemačkog govornog pozorišta, a njegova ekselencija ambasador SR  Nemačke Axel Dittman, „zloupotrebio“ je priliku da kaže da će zemlja počasni gost ove godine biti ustvari sve zemlje nemačkog govornog pozorišta, te da će na sajmu Cepter buk predstaviti poslednju knjigu iz trilogije o Savremenoj nemačkoj drami (1945.-2008. ukupno oko 40-tak drama).


 
Konferenciju je otvorio direktor Bitef teatra Miloš Latinović izrazima zahvalnosti svima koji su podržali festival. Posebno se zahvalio ambasadama SR Nemačke i Švajcarske, Goethe institutu u Beogradu, sponzoru i marketinškom pokrovitelju festivala I&F McCANN Grupi, prijateljima festivala kompaniji Coca Cola Hellenic Srbija, TeleGroup, Telekom Srbija, uz čiju podršku se realizuje Bitef ove godine.

Uvaženi gosti su se saglasili o značaju, ulozi i misiji koju Bitef predstavlaj za Srbiju, region, Evropu, za ceo pozorišni svet.

JEDAN AUTOR-DVE PREDSTAVE-DVE ZEMLJE

 

 

Njegova ekselencija Axel Dittman, ambasador SR Nemačke u Srbiji, izneo je svoje zapažanje da sve ono što je najbolje u nemačkim pozorištima može da se vidi u Beogradu na Bitefu, zahvaljujući selekciji Ivana Medenice. Tako će u okviru glavnog programa biti prikazana predstava mladog nemačkog reditelja Ersana Mondtaga, Sneg.
 
Slično je i zapažanje ambasadora Švajcarske, Philipea Gueh-a, da Bitef iz godine u godinu dovodi u Beograd prvoklasne svetske predstave, „vrednujući razumevanje, trpeljivost i širenju vidika, uz istovremeno suočeljavanje umetničkih ideja“.

Njegova ekselencija je izrazila zadovoljstvo što ambasada Švajcarske podržava produkciju Bitefa i Koncertteatra iz Berna, „enfant terriable“ nemačkog pozorišta, čija će predstava Istrebljenje, reditelja Ersana Mondtaga svečano zatvoriti festival. Takođe, ohrabio je srpske umetnike pozivom da dođu i nastupaju u Švajcarskoj. Ova predstava igraće se u Narodnom pozorištu u Beogradu. 

Frank Baumann, direktor Goethe Instituta u Beogradu, osvrnuo se na mladog nemačkog reditelja, zvezde u usponu  Ersana Mondtaga, rođenog u Berlinu, a turskog porekla, koji je viđen na brojnim pozorištima u Nemačkoj i Švajcarskoj, a koji u Beograd donosi Sneg, komad pisan po romanu Orhana Pamuka. Naglasio je da ono što je politici teško, za umetnost može biti podsticajno.



Miloš Latinović je dodao da se nada da će reditelj steći punu međunarodnu afirmaciju nakon gostovanja na Bitefu, a naš festival povratiti mesto koje zasluženo zauzima u pozorišnom svetu. 



Srđan Šaper, osnivač I&F McCann Grupe, nadahnuto je govorio da je Bitef sinonim za Beograd, simbol Beograda i energije koja postoji ovde, koja povezuje Istok i Zapad, i koja može da poveže neke niti koji su raskinute i učini da Beograd bude neizbežna tačka u svetu kulture, umetnosti i stvaralaštva, ali i da „poveže snage individualnosti tvoraca“:

“Za nas koji ovaj grad volimo i koji smo se celog života trudili da uradimo sve šta možemo da on bude što je moguće lepši , pristojan i da bude veliki centar kakav i jeste, mislim da je Bitef sinominim Beograda.”




Umetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica, istakao je da je iz saradnje sa gospodinom Šaperom došao do vrednog zaključka da su kreativno i markentinško promišljanje jednog festivala dve strane istog novčića. Prema njegovim rečima, program ovogodišnjeg Bitefa prezentuje pozorišnu kulturu nemačkog govornog područja.


U osvrtu na delo Ersana Mondtaga, istakao je da Bitef uzima na sebe da ovom talentovanom reditelju ponudi širu međunarodnu vidljivost, jer će Bitef biti i stecište mnogih direktora međunarodnih pozorišnih festivala. Mondtag pripada onom što očekujemo kad kažemo nemački teatar – radikalno, kritično i cinično pozorište, treš poetika, ali uz bonus u vidu mladalačke osećajnosti.



U okviru Bitefa u Rektoratu Univerziteta umetnosti održaće se međunarodna tribina, koja će predvođena Zoranom Erićem, teorijski da kontekstualizuje glavni program festivala, fenomen dužine trajanja predstava 24/7 –Nikad kraja! 

Biće organizovani susreti sa autorima koje će voditi Minja Bogavac.
 
Bitef na filmu, autorke Vere Konjović je ove godine izmenjen, te ga nema, ali e ovom odeljku festivala biće posvećena tribina na kojoj će biti reči o pozorištu i digitalnim medijima i koja će pokazati šta je ovaj deo programa doneo prethodnih godina. 

Prateći programi ovogodišnjeg Bitefa su Bitef polifonija koja u dijalogu s glavnim programom iznedruje još jednog „dugotranog monstruma“ (24h), festival u festivalu, Bitef biblioteka, koja se bavi knjigama o teatru, te donosi trotomno izdanje Antologije savremene nemačke drame od 1945-2008. 

U okviru Showcase-a Bitef će se na jedan dan preseliti maraton u Suboticu, i to će biti svojevrsni Epic trip, jer će se igrati tri predstave za jedan dan u dva pozorišta i to pozorišta na mađarskom jeziku (5,7,9 i uz specijalni program da dokusuri najizržljivije). 

Radionica pozorišne kritike prigodnog naziva „Sumnjiva lica“, pod mentorstvom Bojane Janković, mlade kritičarke, doneće uvide i kritike predstava na blogu Bitefa.

Veliko međunarodno predstavljanje Bitefa uslediće 13. septembra u Kulturnom centru Srbije (KCS) u Parizu izložbom plakata svih izdanja Bitefa. Na ovom dogaađaju govoriće, između ostalih, i Žoris Lakost, prošlogodišnji dobitnik Nagrade publike i Specijalne nagrade „Jovan Ćirilov“ za predstavu Svita br. 2.  U KCS-u u Parizu, takođe će se se kroz panel diskusiju i video prezentaciju, prikaziti pola veka trajanja ovog jedinstvenog međunarodnog pozorišnog festivala – svojevrsnog mosta Istoka i Zapada.



Miloš Latinović je predstavio i pozvao publiku na predfestivalske promotivne aktivnosti među kojima je izdvojio OLIMPIONICA - BITEF za pojesti uz podršku prijatelja festivala Maxi Supermarketi, u subotu 2. septembra na Cvetnom trgu od 11 do 14h, koja će pružiti uvid u antički teatar i trpezu bogova, druženje se nastavlja na Bitef Dionizijama u KC Gradu u ponedeljak 4.septembra. od 19 časova u oviru Delikatesnog ponedeljka, i poslednje zagravanje za festival nas očekuje 15.. na Toga partiju u Bitef Art Cafe Summer Stage-u na Kalimegdanu.


Bitef će otvoriti glas bez tela, u mislima i s govorom s nama će biti Jan Fabr.




Žiri festivala je spakovan, ali će njegov sastav biti ozvaničen na sledećoj konferenciji za medije. 



Bitef blagajna je od danas počela sa radom u Pozorištu na Terazijama.


REZERVACIJA ULAZNICA ZA PREDSTAVU OLIMP, JAN FABRA

Ulaznica za predstavu „Olimp“ se mogu rezervisati putem e-mail adrese blagajna@bitef.rs i telefona +381 69 899 24 00 (od 11h do 15h).
Ulaznice će biti puštene u prodaju do kraja jula na blagajni Sava centra i na svim ovlašćenim prodajnim mestima EVENTIMA u Srbiji.

BITEF EARLY BIRDS 
Cena ulaznica kupljenih do 1. avgusta: 2.900 RSD
Cena ulaznica kupljenih do 1. septembra: 3.600 RSD
Ulaznice nakon 1. septembra će se prodavati po ceni od 4.500 RSD
U prodaju će biti pušten ograničeni broj ulaznica za studente po ceni od 1.500 RSD. 
Ove ulaznice će jedino moći da se kupe na blagajni Bitefa, uz prethonu rezervaciju.
Za rezervacije i sve dodatne informacije možete se obratiti putem e-mail adrese blagajna@bitef.rs i telefona +381 69 899 24 00 (od 11h do 15h).

NASTAVIĆE SE...

 



Нема коментара:

Постави коментар