уторак, 26. септембар 2017.

51. BITEF: Carstvo nebesko na dve scene


Povodom festivalske premijere predstave Carstvo nebesko (u podnaslovu Epica balcanica), koja će biti premijerno izvedena u utorak 26. septembra u Narodnom pozorištu i Bitef teatru, juče je u Festivalskom centru održana konferencija za novinare.



Prisutnima su se obratili Filip Vujošević, dramaturg Bitefa, Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Jerner Lorenci, reditelj, Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta, Željko Hubač, v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta.



Filip Vujošević je istakao da je strategija festivala rad na festivalskim koprodukcijama. Kako je istakao, glavni interes u budućnosti je u radu na predstavama visokog umetničkog dometa i to postiže koprodukcija Narodnog pozorišta i Bitef teatra u produkciji predstave „Carstvo nebesko“.



Umetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica, u ime institucije Premio Europa per il Teatro, čije zasedanje je 29. juna u Rimu predsedavao Žorž Bani: dodeljuje priznanje iz oblasti pozorišne umetnosti nagrade Grand pri zaslužnim umetnicima za životno delo – ove godine su to glumci Džeremi Ajrons i Izabela Per i nagradu „Nova pozorišna realnost“ (neki od prethodnih dobitnika Tomas Ostermajer, Biljana Srbanović, Jozef Nađ) doneo je nagradu da šest kompanija dobije ovu drugu nagradu i među njima je Jernej Lorenci, kome je Ivan Medenica uputio najsrdačnije čestitke.



Dejan Savić, najavio je da će predstava imati bitefovski prizvuk i da će ispuniti ukus kako Bitefove publike, tako i publike Narodnog pozorišta, te da realizacija predstave u dve kuće neće predstavljati problem

Miloš Latinović zahvalio je Narodnom pozorištu na saradnji. Nakon što se upoznao sa radom Jerneja Lorencija i imao prilike da ga upozna nakon predstave „Poludela lokomotiva“, saznao je da ga interesuje sprska epika i odmah je ugovorio saradnju.



Željko Hubač je podelio svoje osećanje kako je „Carstvo nebesko“ kruna novog repertoara Narodnog pozorišta. Zadivljen prijateljstvom koje Jerner ostvaruje sa glumcima, izjavio je  da je njegov proces izvan teatarskog čina na koji smo u našem pozorištu navikli. Istako je kako mu je dragoceno to što je imao prilike da sarađuje sa rediteljem koji pripada onima koji „Vole umetnost u sebi, a ne sebe u umetnosti“. 

Jernej Lorenci kao reditelj predstave skromno je saopštio da ne voli da bude najomiljeniji, te da nije od onih koji će govoriti nešto suvislo. Započeo je proces koji opisuje kao više radioničarski, a veliko deo se zasniva na poverenju, saradnji reditelja i glumaca. Bez publike mu je teško da priča o predstavi, pa je uputio poziv publici da dođe i da ga slobodno potraži nakon predstave da razmene utiske.  Najviše ga zanima „međuprostor“ glumca, živog čoveka. Mitologija nije samo pitanje prošlosti i ona je sada živa, istakao je Jernej Lorenci, dodajući da nam zavidi na tradiciji.

„SHOWCASE“ PRATEĆI PROGRAM U SUBOTICI, 27.09.

Na kraju konferencije predstavljen je prateći program „SHOWCASE“ koji se ove godine odražava u Subotici u sredu 27. septembra. Na programu će biti tri predstave na mađarskom jeziku „Kapitalizam geometrijskim redom poređan“ u režiji Zlatka Pakovića, „Četiri ujutru“ u režiji Selme Spahić i „Kičma“ u režiji Veljka Mićunovića.



SINOĆ (18h) PREMIJERNO JE IZVEDENA PREDSTAVA KONTEJNER NAVODNO SADRŽI

U okviru Bitef Polifonije sinoć je premijerno izvedena predstava Kontejner navodno sadrži  sa početkom u 18 časova u Dorćol Platzu, sa reprizom 26. septembra.
Predstava je nastala u produkciji Nada Especial Tanz, neue Dringlichkeit (nD) i Teorije koja hoda.



PROMOCIJA KNJIGE POČETI IZNOVA  - PROMENA TEATARSKOG SUSTEMA
 
U Festivalskom centru sa početkom u 18 časova održana je promocija knjige Početi iznova – promena teatarskog sistema, Dragana Klaića.



BITEF NA FILMU

Bitefa na filmu više neće biti, a zašto – o tome će se govoriti u utorak, od 18 sati, u Festivalskom centru na Andrićevom vencu 2, na tribini o značaju i dometima ovog najstarijeg festivalskog pratećeg programa, urednica Vera Konjović.

O uzbudljivim počecima iz vremena bez ijednog ’’kućnog bioskopa’’ govoriće urednica Vera Konjović. Svoje najjače impresije podeliće sa prisutnima verni gledalac Bitefa na filmu, Vesna Bogunović, teoretičarka umetnosti i medija, umetnička sekretarka i šefica arhive Bitefa, prevodilac sa ruskog Novica Antić i pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević. O odnosu filma i teatra govoriće dr Ivana Kronja, teoretičarka filma i Andrea Ada Lazić, TV i pozorišna rediteljka, autorka 24-satnog prenosa spektakularnog početka ovogodišnjeg Bitefa. Razgovor moderira pozorišna kritičarka Aleksandra Glovacki.

Нема коментара:

Постави коментар