уторак, 23. јануар 2018.

ФИЛМСКА РЕВИЈА 5. Дани игре у Кинотеци


Пети пут за редом, Београдски фестивал игре, Југословенска кинотека и Vip mobile приређују ревију филмова под називом „Дани игре“ у оквиру које ће од 24. до 28. јануара публика моћи да прати премијерне пројекције вишеструко награђиваних документарних и уметничких филмова.

Манифестацију ће отворити Прича једне балерине, документарни филм о Мисти Копланд, која је ушла у историју балета као прва Афроамериканка именована за примабалерину чувеног њујоршког Америчког балетског театра.

Следи филм Бунтовници на прстима у режији Бобија Џо Харта, који настоји да открије преко четири деценије дугу тајну феноменалног успеха трупе „Балет Трокадеро од Монте Карла“. Ова њујоршка трупа мушких играча који на комичан, али технички супериоран начин изводе дела гвозденог класичног репертора, гостоваће по други пут у Србији, у оквиру 15. Београдског фестивала игре.
Маов последњи играч је истинита прича о играчу који је у далекој провинцији Кине, изабран да учи балет на Академији за уметничку игру у Пекингу. Након неколико година, он путује у Хјустон захваљујући програму културне размене, где је касније именован за главног играча Хјустонског балета. Проблеми настају када кинеска влада затражи од њега да се врати у своју земљу.

Филм Dzi Croquettes говори о чувеној бразилској трупи која је обележила време револуције и војне диктатуре у овој земљи. Кабаре програм, који је користио музику, игру, невероватне костиме и провокативну сексуалну двосмисленост као полазну тачку сатире свега што је било репресивно у бразилској култури, славио је слободу међу половима. Dzi Croquettes су постали популарни у својој земљи, а захваљујући Лајзи Минели остварили су успешне европске турнеје и добијали понуде са Бродвеја.

Полина је француски филм, у режији Велери Мулер и Анжелина Прељокажа, који говори о младој балерини која се током детињства и младих година припрема за најсложенији класичан репертоар. У тренутку када добија ангажман у чувеном Бољшој театру, она открива савремену игру, напушта све и одлази у Француску. Улоге су поверене фантастичним играчима Маријинског театра, али и глумици Жулијет Бинош, која је искусила савремени покрет играјући у представама лондонског кореографа, Акрама Кана.

Филмом Једном ме је питала Пина редитељка Шантал Акерман открива детаље са велике турнеје „Театра игре“ из Вупертала, кроз уметност и свакодневни живот славне Пине Бауш.

Дебитантско остварење Стефани ди Ђусто, филм Играчица, бележи успех у европским биоскопима. Реч је о биографском филму који открива занимљив живот Лои Фулер, која је почетком 20. века постала сензација у свету уметности, уметничке игре, али и науке.

Све пројекције се одржавају у згради Југословемске кинотеке у Узун Мирковој улици, а захвалност за иницијативу и реализацију овог јануарског догађаја, Београдски фестивал игре и Кинотека дугују ауторима филмова, трупама и кореографима који су са радошћу уступили своје материјале.

Програм 15. Београдског фестивала игре се реализује од 15. марта до 4. априла, у сарадњи са Градом Београдом, Министарством културе Републике Србије, Покрајинским секретаријатом за културу АП Војводине, Делегацијом ЕУ у Србији, амбасадама и културним центрима.

 Свечана сала, Узун Миркова 1 / Од 24. до 28. јануара 2018.


Програм:

Среда, 24.1.

19:30 ПРИЧА ЈЕДНЕ БАЛЕРИНЕ (САД, 2015)
Ballerina’s Tale
докуменарни филм
р: Нелсон Џорџ (Nelson George)
21:30 БУНТОВНИЦИ НА ПРСТИМА (ВБ/ИТ/КАН/ЈП/САД, 2017)
Rebels on Pointе
документарни филм
р: Боби Џо Харт (Bobby Jo Hart)

Четвртак, 25.1.



18:00 МАОВ ПОСЛЕДЊИ ИГРАЧ (АУС, 2009)
Mao’s Last Dancer
ул: Брус Гринвуд (Bruce Greenwood), Ејден Јанг (Aden Young)
р: Брус Бересфорд (Bruce Beresford)
20:30 DZI CROQUETTES (БР, 2009)
документарни филм
р: Рафаел Алварез (Raphael Alvarez), Татјана Иса (Tatiana Issa)

Петак 26.1.

18:00 ПРИЧА ЈЕДНЕ БАЛЕРИНЕ (САД, 2015)
Ballerina’s Tale
документарни филм
р: Нелсон Џорџ (Nelson George)

20:30 ПОЛИНА (ФР 2016)
Polina, danser sa vie
ул: Жилијет Бинош (Juliette Binoche), Анастасја Шевцова (Anastasia Shevtsova)
р: Валери Милер (Valérie Müller), Анжелен Прељокаж (Angelin Preljocaj)

Субота, 27.1.


18:00 БУНТОВНИЦИ НА ПРСТИМА (ВБ/ИТ/КАН/ЈП/САД, 2017)
Rebels on Pointе
документарни филм
р: Боби Џо Харт (Bobby Jo Hart)
20:30 МАОВ ПОСЛЕДЊИ ИГРАЧ (АУС, 2009)
Mao’s Last Dancer
ул: Брус Гринвуд (Bruce Greenwood), Ејден Јанг (Aden Young)
р: Брус Бересфорд (Bruce Beresford)

Недеља, 28.1.

16:00 ЈЕДНОМ МЕ ЈЕ ПИТАЛА ПИНА (ФР/БЕЛ, 1983)
Un jour Pina a demandé...
документарни филм
р: Шантал Акерман (Chantal Akerman)
18:00 ПОЛИНА (ФР, 2016)
Polina, danser sa vie
ул: Жилијет Бинош (Juliette Binoche), Анастасја Шевцова (Anastasia Shevtsova)
р: Валери Милер (Valérie Müller), (Angelin Preljocaj)
20:30 ИГРАЧИЦА (ФР/БЕЛ/ЧШР, 2016)
La danseuse
ул: Соко (Soko), Гаспар Улиел (Gaspard Ulliel), Мелани Тјери (Mélanie Thierry)
р: Стефани Ђусто (Stéphanie Di Giusto)

Нема коментара:

Постави коментар