понедељак, 15. јануар 2018.

МЕЦОСОПРАН САЊА РАДИШИЋ ГОШЋА У ОПЕРИ АИДА



          
       
             На Великој сцени Народног позоришта у понедељак, 15. јануара биће изведена Вердијева „Аида“ 19:00) под диригентском палицом Ђорђа Павловића. Мецосопран Сања Радишић  као гошћа наступиће у улози Амнерис.

              У насловној роли наступиће сопран  Сања Керкез.

           Остале улоге: Јанко Синадиновић у улози Радамеса, Амонастра тумачи Александар Стаматовић, Рамфис је бас Ненад Јаковљевић, краљ је Драгољуб Бајић, Татјана Митић (свештеница) и Слободан Живковић (гласник).

             Балетски соло Олга Олћан Миљевић и Милош Марјан.

          У представи учествују Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду.

         Премијера је изведена 10. априла 2013. године под управом немачког диригента Питера Леонарда и у режији госта из Бугарске Огњана Драганова.

           Сценографију су осмислили Дејан Миладиновић и Мираш Вуксановић. Катарина Грчић обновила је костиме Миланке Берберовић. Кореографију је урадио Константин Костјуков, избор видео материјала припремио је Дејан Миладиновић, а за видео продукцију био је задужен Петар Антоновић.

Сања Радишић рођена је угледној уметничкој породици у Београду. Док дипломира као графички дизајнер, њен драмски вокални таленат изненада је запазила светски позната мецо-сопран Бисерка Цвејић.

У току студија на Музичкој академији у Београду добила је престижну награду "Даница Мастиловић" за најбољег студента године. Године 2007. добила је стипендију Министарства културе Србије.

 Освојила је прве награде на свим главним државним такмичењима у Србији, која укључују 2002. "Др. Војислава Вучковића "(Београд), "Николу Цвејића "(Београд) 2004. и 2007. године, "Републику" (Београд) 2005. године," Обзорије на Тиси " (Бечеј) и "Лазара Јовановића" 2007. године (Београд).

Била је члан Оперског студија у Народном позоришту у Београду. Студирала је  на МUHO у Манхајму. На Манхајмском  универзитету за музику добила је стипендију Фондације Vilhelm Muller .

У Италији је учествовала на Међународном такмичењу mici della musica", освојивши трећу награду у 2010. години и специјалну награду, коју јој је доделила Џоан Сатерленд. 2007. године. На Међународном оперском такмичењу "Hariclea Darclée“ у Браили у Румунији 2010.  године освојила је  прву награду - златну медаљу 

Каријеру је започела у Народном позоришту у Београду, након чега је  у Италији и Румунији  освојила неколико  интернационалних награда. Свој први уговор у Немачкој  остварила је у  Ахену, после чега је дебитовала у Бону, Дизелдорфу и у Холандији.

Као један од најмлађих интерпретатора Лејди Магбет,  била је изузетно запажена  у представама  позоришта Ахен,  које су јој  брзо донеле  и  улогу у у Театру Котбусу 2018. године. 

Њен задивљујући деби у Вердијевом Реквијуму у катедрали у Ахену 2016. године није прошао незапажено на међународној сцени, те је позвана да пева  у Teatro Politeama di Catanzaro, као и у Паризу у мају 2018. године за серију концерата у париској филхармонији, у Версају, Chateau, Le Perreuk-sur Marne, St-Kuestin en Ivelines, Boulogne Billancourt, Abions-sur-Seine под  диригентском палицом Енрикеа Мацоле.

Међу њеним великим улогама су: Лејди Магбет (Магбет), Еболи (Дон Карло), Улрика (Бал под маскама), Венус (Танхојзер), Брангеа (Тристан и Изолда), Кармен (Кармен), Јези Баба (Русалка ), Варвара (Катја Кабанова), Cia Principesa, Фругола , Цита (Триптих), Компонист (Ariadna iu Naćosa), Адалђиза (Норма), Федерика (Луиса Милер), Хеке (Ивица и Марица), La fille ainee (Au Monde), Sarah (Абрахам), Хата ( Bartered Brideе), Трећа   дама (Чаробна фрула).

Нема коментара:

Постави коментар