понедељак, 22. јануар 2018.

GOSTOVANJE U BITEF TEATRU, Srpsko narodno pozorište, DAN KADA SMO SE SRELI


Dan kada smo se sreli, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, je u svom osnovnom značenju „realna pozorišna fantazija“ o susretu sa samim sobom. Taj susret je, istovremeno i vrlo konkretan, jer je stilizacija i interpretacija konkretnih susreta ljudi koji čine ovaj projekat, ali i arhetipski, jer je i kreacija nastala iz apstrahovanja susreta kao pojma i kategorije (ali, bez obzira da li se bavi ličnim ili arhetipskim.

 
Dan kada smo se sreli koristi isti mitsko-magijski kod u scenskom formulisanju svih svojih susreta, a upravo mu taj kod „obezbeđuje“ još jedan veliki susret – sa suštinom umetničkog izraza).



Dakle, i konkretan čovek i ljudi. To nije paradoks – paradoks je to što je čovek širi pojam od čovečanstva. A ovim pristupom taj paradoks je zaobiđen.



 
Dan kada smo se sreli se, osim tog baznog susreta sa samim sobom, bavi i ostalim susretima – sa drugim ljudima i svakom pojavom (konkretnom ili „apstraktnom“), svakim „entitetom“ i svakim iskustvom za koje postoji reč u rečniku. Čak je i sama scenska konkretizacija Dana kada smo se sreli neki oblik meta-susreta između (najmanje) dve umetnosti – Dan kada smo se sreli je sinkretična forma izražavanja u kojoj se sreću (i na specifičan način postaju jedno) elementi glume (dramskog teatra) i plesa (odnosno „koreografskog“ pokreta). I muzike i svetla, naravno. 


Da ne bude zabune – Dan kada smo se sreli nije mjuzikl i nije koreo drama. A jeste novi oblik scenskog izraza. I jeste pozorište. Novo, visokoestetizovano – ali ne i hermetično. Pravljeno je za publiku. Za susret sa publikom.




22. januar, 20h, Bitef teatar

Božidar Knežević
 
DAN KADA SMO SE SRELI
 
(The Day We Met Each Other)
Režija i scenografija: Predrag Štrbac

Igraju:

Ese - Sonja Damjanović
Eme - Milan Lazić
Glas - Agota Vitkai Kučera

Kostim: Mirjana Stojanović Maurič
Kompozitor: Aleksandar Bahun
Vokalni saradnik: Agota Vitkai Kučera
Koreografski saradnik: Saša Krga
Dizajn svetla: Marko Radanović
Dizajn tona: Dušan Jovanović
Likovni saradnik: Miloš Vujanović
Foto, video i advertajzing: Dejan Čavić
Trajanje: 62’.

Premijera: 29. januar 2015, Kamerna scena
Autori se zahvaljuju: Atili Rozmaringu, Draganu Ćulumu, Suzani Ademi, Nataši Tošović Kotarski, Vladimiru Ćukoviću, Aleksandru Saši Milosavljeviću.
Sponzor: OTP Banka Srbija
Dekor, kostimi i ostala scenska oprema izrađeni su u radionicama Srpskog narodnog pozorišta.

Нема коментара:

Постави коментар