недеља, 25. фебруар 2018.

46. FEST -AURORA BOREALIS: SEVERNA SVETLOST




Izgleda da su Mađari mnogo zagledani u nebesa. Posle „Jupiterovog meseca“ idemo u predele severne svetlosti, retko lepe prirodne pojave koja se javlja na severu, te su je krstili aurora borealis ("severna zora"). Ime je dobila prema rimskoj boginji zore Aurori i grčkom nazivu za severni vetar, Boreas. Najčešće se pojavljuje tokom septembra i oktobra, kao i marta i aprila (do danas nije potpuno razjašnjeno zašto).


„Aurora Borealis“ je porodična priča, u kojoj se prepliću dve vremenske linije. Život na čudan, surov ali i smešan način preplete sudbine nekih ljudi, udaljava ih i približava, skriva ali i otkriva strogo čuvane tajne.



Marija, starica, majka Olge, koja je uspešni advokat u Beču, prima pismo, iznenada se razboljeva i pada u komu. Dok Marija lebdi između života i smrti, Olga slučajno otkriva tajnu koja je bila namerno sakrivena. Njeno razotkrivanje misterije vraća je u vreme ratom razorene Evrope, 50-ih godina. 


Film govori o dramatičnim situacijama koje izrastaju iz krize identiteta, o otvorenim ranama kao posledici ratnih razaranja u Evropi i o oslobađajućoj moći istine, vodeći nas u okupirani Beč (1945.-1955.). Naime, posle anekcije od strane nacista (1938.), rata, Austriju su zaposele trupe savezničkih država (Sjedinjene Američke Države, Sovjetski Savez, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo). Nezavisnost je dobila Austrijskim državnim ugovorom (Österreichischer Staatsvertrag) potpisanom u bečkom dvorcu Belvedere 15. maja 1955. godine, a kojim se Austrija obavezala na političku neutralnost.



I ovde ima žice i ima begunaca, čak je i zemlja ista (Mađarska) samo su se žrtve promenile. Živimo život uprkos svemu, a vremena se menjaju . 



Marta Mesaroš rođena je u Budimpešti. Između 1935. i 1945. živela je u Sovjetskom Savezu. Njen otac, Laslo Mesaroš, skulptor, koji je emigrirao u SSSR, bio je žrtva Staljinove čistke. Nakon što je diplomirala na Saveznoj filmskoj školi u Moskvi 1956, počela je da snima dokumentarne filmove u Bukureštu (do 1958), a potom je radila za Produkciju mađarskog filma do 1968. kao rediteljka kratkih filmova. Godine 1968. snima svoj prvi dugometražni film Devojka. Njen ciklus filmova „Dnevnik” ima autobiografske crte, a najpoznatiji od njih, Dnevnik mojoj deci, dve godine je bio zabranjen. Od 1992. godine Marta Mesaroš je direktorka Udruženja Imre Nađ.

AURORA BOREALIS: SEVERNA SVETLOST
AURORA BOREALIS – ÉSZAKI FÉNY / AURORA BOREALIS – NORTHERN LIGHTS

Država:     Mađarska / 2017
Program :      Glavni takmičarski program
Trajanje:     104'
Režija:     Márta Mészáros
Scenario:     Márta Mészáros, Éva Pataki, Zoltán Jancsó
Uloge:    Mari Törőcsik, Franciska Törőcsik, Ildikó Tóth, Jákob Ladányi
Festivali:     2017 Čikago / Chicago International Film Festival
Filmografija:
    2017 Aurora Borealis:
    Északi fény / Aurora Borealis - Northern Lights / Aurora Borealis
    2012 Magyarország 2011 / Hungary 2011
    2009 Utolsó jelentés Annáról / The Last Report on Anna
    2004 A temetetlen halott
    2000 Kisvilma - Az utolsó napló
    1999 A Szerencse lányai
    1996 A hetedik szoba / The Seventh Room
    1994 A magzat
    1990 Napló apámnak, anyámnak
    1987 Napló szerelmeimnek / Diary for My Lovers
    1984 Napló gyermekeimnek / Diary for My Children / Dnevnik mojoj deci
    1979 Útközben / On the Move
    1978 Olyan, mint otthon
    1977 Ök ketten / Women
    1976 Kilenc hónap / Nine Months / Devet meseci
    1975 Örökbefogadás / Adoption / Usvajanje
    1968 Eltávozott nap / The Girl / Devojka
Fotografija:     Piotr Sobocinski Jr.
Montaža:    Annamária Szántó
Producent:     István Major
Produkcija:     Film Team
Distributer:     Hungarian National Film Fund

Нема коментара:

Постави коментар