понедељак, 26. фебруар 2018.

46. FEST – FANTOMSKA NIT




Svi veliki šnajderi su edipovci. Jedan od njih, sujetan, samoživ, tiranin u duši, egoista, dok šije u porub skriva tajne kodove. No svaka tajna ima svog dešifranta, biva otkrivena, bilo da su u pitanju careve uši ili krojačevo srce.U ovom slučaju bravu je otključala jedna odlučna žena spremna baš na sve radi ljubavi...
 
U glamuroznom posleratnom Londonu pedesetih godina prošlog veka čuveni modni kreator Rejnolds Vudkok i njegova sestra Siril nalaze se u centru britanske mode. Oni oblače princeze, filmske zvezde, mlade bogatašice, poznate ličnosti, debitantkinje u društvu i dame sa istančanim ukusom vezanim za njihov brend. 



Žene ulaze i izlaze iz Vudkokovog života, pružajući zakletom neženji inspiraciju i društvo, sve dok se on ne susretne sa Almom, mladom i odlučnom ženom, koja ubrzo postaje opsesija njegovog života, kao njegova muza i ljubavnica. 



Ranije strogo kontrolisan i isplaniran, njegov uniformisani život postaje poljuljan od ljubavi.

Paul Thomson Anderson je ušao u svet filma još u najranijem dobu. Posle početka studija filma na Njujorškom univerzitetu na kome je proveo samo dva dana, Anderson je dobio nazad novac od školarine i uložio ga u svoj prvi kratki film. Radio je kao asistent produkcije na brojnim reklamama i muzičkim spotovima pre nego što je dobio priliku da se okuša na filmu. Njegov prvi kratki film razrađen je i finansiran kroz Platformu Sandens festivala. Uspeh filma Noć bugija 1997. godine doneo je Andersonu šansu da ide na sve ili ništa u filmu Magnolija. Anderson je dobio nagradu za najboljeg  reditelja na Filmskom festivalu u Kanu za Pijani od ljubavi. Posle toga, Biće krvi neki kritičari su okarakterisali kao jedan od najboljih filmova decenije.

FANTOMSKA NIT



PHANTOM THREAD


Država:     SAD / 2017
Program:     Fest 46
Trajanje:     115’
Režija:     Paul Thomas Anderson
Scenario :     Paul Thomas Anderson
Uloge:    Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville
Filmografija:     2017 Phantom Thread / Fantomska nit
    2014 Inherent Vice / Skrivena mana
    2012 The Master / Master
    2007 There Will Be Blood / Biće krvi
    2002 Punch-Drunk Love / Pijani od ljubavi
    1999 Magnolia / Magnolija
    1997 Boogie Nights / Noć bugija
    1996 Hard Eight / Teška osmica
Fotografija:     Paul Thomas Anderson
Montaža:     Dylan Tichenor
Muzika:     Jonny Greenwood
Producent:     Paul Thomas Anderson, Megan Ellison, Daniel Lupi, JoAnne Sellar
Produkcija:     Annapurna Pictures, Focus Features, Ghoulardi Film Company
Distributer:     Taramount film


Нема коментара:

Постави коментар