уторак, 27. фебруар 2018.

46. FEST – LICE




46. FEST okončao se u izbornoj noći simbolično poljskim filmom „Lice“.  To je priča o čoveku koji je izgubio lice, a novo nije prihvaćeno od njegovih komšija. U ovoj bajkovitoj tragikomediji Šumovska otkriva površnost i dvoličnost jednog malog provincijskog grada u Poljskoj, kritikujući tako i celokupno poljsko društvo.

Na nedavno završenom Berlinalu poljska rediteljka Malgoržata Šumovska odnela je Veliku nagradu žirija - Srebrnog medveda u glavnom takmičarskom programu za ovaj film Lice. Priča je delimično inspirisana pravim događajem- poljski grad Švjebođin upisao se u Ginisovu knjigu rekorda 2010. godine kao dom najveće statue Isusa Hrista na svetu- veće i od one u Riju. Izgradnja kolosalne statue u malom poljskom gradu inicira priču filma „Lice“. 

Glavni junak filma, Jacek radi na gradilištu statue. Jacek ima dugu kosu, tetovaže, sluša hevi metal, vozi svoj mali auto kao na reliju, i zabavlja se sa devojkom koja voli žurke. Jedina osoba koja ga ne kritikuje zbog ekscentričnog izgleda i ponašanja je njegova sestra, zarobljena u životu koji sputava njene ambicije.

Jacekov život se drastično menja kad doživi jezivu nesreću na gradilištu i pukom srećom ostaje živ, zahvaljujući brzoj intervenciji doktora koji na njemu izvršavaju prvu transplantaciju lica. Jacek mora da se izbori sa dugim procesom zalečenja, rastućim bolničkim računima, ali i iznenadnom slavom i medijskom pažnjom. Možda ipak najgore od svega je činjenica da Jaceka više niko ne prepoznaje- ni njegovi sugrađani, ni rođena majka, a ni on sam ne prepoznaje svoj odraz u ogledalu. 

U međuvremenu, rad na statui Isusa se nastavlja i bez Jaceka, iako bi ponašanje lokalnog sveštenika i sugrađana prema njemu bilo dovoljno da natera i samog Mesiju da posramljeno skloni pogled.

"Mislila sam da je ovo interesantna metafora: kako ljudi tretiraju čoveka nakon transplantacije lica. Htela sam da ispričam priču o čoveku koji gubi svoj identitet i društvu punom predrasuda koje ga odbacuje samo zato što više ne može da ga prepozna," izjavila je rediteljka. 

Malgoržata Šumovska rođena je 1973. u Krakovu. Jedna je od najpriznatijih poljskih režiserki, scenaristkinja i producentkinja današnjice. Njen film iz 2013. godine U ime...  dobio je Tedi nagradu za Najbolji film na 63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu i osvojio Grand Pri na 32. Filmskom festivalu u Istanbulu. 

Šumovska je već ulovila Srebrnog medveda za režiju za svoj prošli film, „Telo“, koji smo imali prilike da pogledamo na 44. FEST-u.


LICE



TWARZ / MUG


Država:     Poljska / 2018
Program:     Fokus Evropa
Režija:     Małgorzata Szumowska
Scenario:     Michal Englert, Malgorzata Szumowska
Uloge:     Mateusz Kosciukiewicz, Agnieszka Podsiadlik, Malgorzata Gorol
Festivali:     2018 Berlin / Berlin International Film Festival
Filmografija:     2018 Twarz / Mug / Lice
    2015 Ciało / Body/ Telo
    2013 W imię... / In the Name Of / U ime...
    2011 Elles / One
    2008 33 sceny z życia / 33 Scenes from Life / Trideset i tri prizora iz života
    2007 A czego tu sie bac? / Nothing to Be Scared of
    2005 Mój tata Maciek / My Father, Maciek
    2004 Ono / Stranger
    2004 Wizje Europy / Visions of Europe
    2001 Dokument...?
    2000 Szczesliwy czlowiek / Happy Man
    1999 Siedem lekcji milosci 
    1998 Cisza
Fotografija:     Michal Englert
Montaža:     Jacek Drosio
Zvuk:     Marcin Jachyra
Producent:     Jacek Drosio
Produkcija:     Nowhere
Distributer:     MegaCom Film

Нема коментара:

Постави коментар