четвртак, 1. фебруар 2018.

46. FEST - Priđi bliže-3,5 nedelje pre




Ima ona jedna stara pesma napisana protiv beogradske košave koja tvrdi da ti vetar ne može ništa ako priđeš bliže. 


Pa, naravno, ako u februaru priduva, a ako i ne čeka vas 46. FEST!


Na prva pres konferencija povodom predstojećeg, 46. FEST-a u Starom dvoru (Skupština grada) o onome šta nas čeka govorili su Ivona Jevtić, Nataša Ilić, Jugoslav Pantelić, Mladen Đorđević i Marija Bošković. No, idemo redom. 

Prvo, vreme održavanja 46. FEST-a: od 23. februara do 4. marta 2018. godine. Ovogodišnja beogradska međunarodna smotra filma održaće se i u vreme Berlinskog festivala, dodele nagrade Oskar, ali i beogradskih izbora. Dakle, ako možemo da sažmemo ovogodišnje izdanje FEST-a bavi se zbiljom!

Fest je razvrstan u 15 programskih celina -  tri takmičarske i preostale revijalne: Glavni van konkurencije, Fest 46, Fest 46 Gala, Fokus Evropa, Fest predstavlja, Thrills & Kills, Festić, Docufest, Microwave, PlayUK, Specijalne projekcije, Fest Klasik.  Ono što sigurno zapažate je da se selekcija britanskog filma PlayUK koja je prošle godine bila samostalna manifestacija u Dvorani kulturnog centra sada „pripojila“ FEST-u. Ova smotra koja se organizuje u saradnji sa British Council-om obuhvatiće i ostvarenja u VR formatu (virtuelna realnost). Pored filmskih projekcija, publika će moći da vidi i umetničku izložbu najmodernijih video igrica rađenih u sličnim tehnologijama.


Čast da otvori festival imaće višestruko nagrađivani film Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju reditelja Martina Mekdone.
 
Pored dobro poznatih dvorana, od ove godine se filmovi prikazuju i u novom bioskopu Cine Grand Rakovica. Time se naš FEST pridružuje evropskim tendencijama gradske decentralizacije (Berlinale).



Ove godine na FEST-u bitće prikazano sedam srpskih igranih filmova, dva dokumenatarca i manjinske koprodukcije.

Pored zvaničnih nagrada žirija, biće dodeljena nagrada Nebojša Đukelić za najbolji film regiona, Politikina nagrada Milutin Čolić, nagrada FIPRESCI žirija i nagrada FEDEORA žirija.



Nagradu Beogradski Pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, poneće mađarski reditelj Ištvan Sabo i srpska glumica Neda Arnerić, a Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo biće dodeljen ruskom reditelju Karenu Šahnazarovu i britanskom reditelju Rolandu Džofiju.



Ivona Jevtić, gradski sekretar za kulturu i predsednica Odbora FEST-a, sa zadovoljstvom je izjavila da je grad Beograd za ovogodišnji FEST izdvojio rekordnu sumu novca, čak 30 miliona dinara, što je i očekivano budući da je to jedna od najznačajnijih gradskih manifestacija. Nada se da će i Ministarstvo kulturne i informisanja biti darežljivo na konkursu. Ona je istakla jednu novinu, projekcije u novom bioskopu Cine Grand Rakovica, čime se nastoji da se festival približi publici u svim delovima grada.

Nataša Ilić, v.d. direktora CEBEF-a, izjavila je da Centar beogradskih festivala organizuje FEST već četvrtu godinu za redom i da se nada da je poverenje u ovu organizaciju sada već opravdano, jer se FEST-u vraća stari sjaj. 


Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a, kome ove godine ističe četvorogodišnji mandat, izdvojio je neke od naslova koje ne treba propustiti poput Skrivene ljubava (Call me by your name) Luke Gvadanjina, Fantomske niti Pola Tomasa Andersona, Niotkuda Fatiha Akina, Zaista nikad nisi bio ovde Lin Remzi, Jupiterovog meseca Kornela Mundruca, Oproštaja Rolana Džofija, Legende o konkubini Čena Kajgea. An Fontejn predstavlja se ostvarenje Marvin u kojem briljira FEST-ov prošlogodišnji gost, mladi francusko-britanski glumac Finegan Oldfild.



Mađarski filmski i pozorišni reditelj, Kornel Mundruco, biće gost 46. FEST-a sa svojim novim ostvarenjem Jupiterov mesec, nominovanim za Zlatnu palmu. Našoj publici je poznat kako prethodnim filmom Beli bog, prikazanom na 43. FEST-u, takođe i gostovanjem na Bitef-u sa svojim pozorišnim predstavama.


Radnja započinje kao klasični triler- Arjan, izbeglica iz Sirije, zajedno sa ocem i drugim napaćenim dušama pokušava da pređe granicu između Srbije i Mađarske. U dramatičnom sukobu sa policijom, Arjan je upucan, ali ranjavanje ima jednu začuđujuću posledicu- Arjan dobija sposobnost da leti.

Korumpirani mađarski doktor koji krijumčari migrante u ovome vidi priliku za zaradu i počinje da vodi Arjana na turneju gde demonstrira njegove moći levitacije. S druge strane, Arjan samo želi da pronađe svog oca od koga se odvojio.

Mundruco pokreće mnogo pitanja svojim filmom koji je istovremeno i triler, i hrišćanska alegorija, porodična drama i socijalna kritika, a indikativan je i simbolični naslov- Jupiterov mesec po imenu Evropa sadrži vodu i u teoriji bi mogao biti pogodan za život.



Neki naslovi će tek biti otkriveni i dobiti kultni status, poput filma Vernost (Trkačica i zatvorska ptičica) Mihaela Roskama, a neke filmove će beogradska publika imati prilike da vidi među prvima u svetu, poput filma Eva Benoa Žakoa rimejka filma Džozefa Losija iz 1962 sa Izabel Iper, i Lice Malgoržate Šumovske, koji dolaze pravo sa Berlinala, a potonji i zatvara 46. FEST u noći beogradskih izbora.  


Na pitanje novinara kako „ubode“ kandidate za Oskara, Pantelić odgovara da ne prepisuju kandidate, jer selekciju otpočinju znatno ranije, već prepoznaju kvalitet, a onda ostaje borba sa distributerima da ga ne puste u bioskop pre festivala. 


Od filmova koji se takmiče za Oskara za najbolji strani film na FEST-u je 3 od 5 (čilenaska  Fantastična žena (A Fantastic Woman), libanski Uvreda (The insult), švedski Skver (The square)). Napomena: već je prikazan ruski film Bez ljubavi (Loveless) na Festivalu autorskog filma (FAF).


 
Na pitanje da prognozira dobitnika Oskara navodi dva filma: 

Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju
i
Zovi me svojim imenom (adaptacija je romana Andrea Asimana o romansi između 17-godišnjeg mladića Elija (Timoti Šalame) koji živi u Italiji tokom osamdesetih i starijeg studenta Olivera (Armi Hamer) koji se doseljava kod Elija kao gost njegovih roditelja)

 

GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM 

 



U glavnom takmičarskom programu, koji je po rečima Pantelića sve bolji i bolji, očekuje nas 16 brižljivo odabranih filmova iz svih krajeva sveta (Mađarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, SAD, Rusije, Italije i Švajcarske). On je istakao film Niko 1988 Suzane Nikjareli o poslednjim godinama života čuvene pevačice i članice Velvet Underground, koji se istakao u prošloj godini, ali nažalost nije prepoznat koliko zaslužuje. 




Treba obratiti pažnju i na libanski film Uvreda Zijada Dueirija, (slučajan incident otvara Pandorinu kutiju), čiji je kvalitet prepoznala i Američka filmska akademija nominujući ga za Oskara. Sledi svetsku premijeru intimističke priče hrvatski Comic Sans Nevija Marasovića, najnoviji film Paola Đenovezea, (Potpuni stranci) Pravo mesto, kineski film Anđeli nose belo Vivijen Kju, argentinski film Sezona lova Natalije Garahjole, danski film Šarmer Milada Alamija, koji tematizuje socijalizaciju izbeglica s Bliskog  istoka (crnohumorno i s gorčinom), najnoviji film Severna svetlost mađarske autorke Marte Mesaroš.



Mlade srpske glumce Denisa Murića i Pavla Čemerikića na Festu ćemo gledati u hrvatskom ostvarenju Agape Branka Šmita, koji će biti deo ponude Glavnog takmičarskog programa.

Žiri u sastavu Milčo Mančevski, Jovan Jovanović, Elma Tataragić, Mila Turajlić, Gordan Kičić odlučivaće o nagradama u kategorijama: 

  • najbolji film,
  • najbolji scenario,
  • najbolja režija,
  • najbolja muška uloga,
  • najbolja ženska uloga,
  • najbolji debi i
  • nagrada žirija.

Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik.

Nagrade za Glavni takmičarski program biće proglašene 3. marta 2018. godine.


Samo jedan fim iz takmičarskog programa je otkupljen za bioskopsko prikazivanje. 



SRPSKI FILM




Pantelić je  napomenuo da ove godine selekciju Srpski film čini samo pet ostvarenja, što je rezultat odluke da samo premijerni filmovi uđu u konkurenciju. Ova programska celina popunjava prazninu nastalu nepostojanjem nacionalne filmske smotre. Biće prikazani: Diplomski master film Koster Ristića Banditi u potrazi za mamom Koste Ristića (svetska premijera), Ederlezi rising Lazara Bodrože (svetska premijera), Horizonti Svetislava Dragomirovića, Izgrednici Dejana Zečevića i O bubicama i herojima Petra Pašića (svetska premijera).   




Na primedbu novinara, da je ovo „mršav“ izbor, Pantelić optimistički odgovara da narednih godina očekuje invaziju srpskog filma. 



O nagradama u nacionalnoj selekciji Srpski film dlučivati žiri u sastavu Alen Sinkauz, Miloš Timotijević, Lordan Zafranović, Katarina Radivojević, Damjan Kozole. 


Kategorije su iste kao i u Glavnom takmičarskom programu.


Nagrade za Srpski film biće proglašene 2. marta 2018.



GLAVNI PROGRAM BEZ KONKURENCIJE

 




U glavnom programu van konkurencije naći će se najpopularniji filmovi svetske produkcije iz prošle godine poput narativne fanastike Oblik vode (The Shape of water) Giljerma del Tora, Kanski pobednik, laureat Zlatnog globusa, ovenčan sa 13 nominacija za Oskara, Fantomske niti (Phantom Thread), Skver (The Sqare), Ja, Tonja (I Tonya), komedija Lady bird, Zovi me svojim imenom (Call me by your name), Borba polova (Battle of the sexes), Izdaja (Red Sparrow), ali i novi filmovi dobro poznatih reditelja kao što su Roman Polanski (Prema istinitoj priči), Kaige Čen (Legenda o konkubini), Fatih Akin, Pol Šrejder (Iskušenik), Lin Remzi (Eva), Fransoa Ozon, Benoa Žako, Kler Deni, Dalibor Matanić...



Inspiraciju nalaze u sadašnjosti i budućnosti, posežući i za temama iz prošlosti (Veliki rat-Doviđenja tamo gore),  rađen po istoimenoj knjizi Pjera Lemetra, s 13 nominacija za nagradu Cezar 2018.




GRANICE

 


Mladen Đorđević, selektor programa Granice, Thrills&Kills i Microwave, osvrnuo se na program Granice koji se održava već četvrtu godinu za redom. Radi se o subverzivnim, kontroverznim, arthaus filmovima koji pomeraju i preispituju granice i socijalne, političke i religiozne tabue. Biće prikazano osam ostvarenja, od čega dva dokumentarna.



Đorđević je skrenuo pažnju na film Divlji dečaci Bertrana Mandiko i Hitlerov Holivud, koji se bavi nemačkom kinematografijom za vreme nacista, u kojoj je mesto našla i ženska emancipacija i eskapizam krajem rata kada je sve postalo predvidljivo. Prikazan je u Veneciji, najstarijoj filmskoj smotri (1932.), za koju je zaslužan Musolini.

O nagradi za najbolji film odlučivaće tročlani žiri.

Thrills & Kills i Microwave

 

 


U programu Thrills&Kills nalaze se uzbudljivi žanrovski filmovi koji donose triler, akciju i saspens, od horor filma Igra mačke i miša (Maus), smeštenog u Bosnu i Hercegovinu, preko filma Podivljaj (Mayhem) o virusu koji napada ljude, do novog trilera Gele Balubani pod nazivom Novac (Money).


U programu Microwave očekuju nas tri sveža mikrobudžetna ostvarenja, između ostalog i premijera domaćeg filma Jelene Marković, rediteljke filmova Država i Unutra - Pretpostavka nevinosti (svetska premijera). U ovoj selekciji biće premijerno prikazan i Grande punto (svetska premijera), film koji je režirao Vanja Hovan. A ako se fan Smitca tu je film o njohovom frontmenu Morisej: Engleska pripada meni (England is Mine).

Docufest će prikazati dokumentarne filmove o Vitni Hjuston, Rjuići Sakamotou (Rijuči Sakamoto: Koda), Keri Grantu, Milču Mančevskom i Svetozaru Botoriću. Selekcija „DocuFest“, doneće nam  i dva nova srpska dokumentarna ostvarenja –Boturić Srđana Kneževića i Portet umetnika: Milčo Mančevski Katarine Vražalić.


Tokom velikog dela svog života, Keri Grant, holivudska zvezda, patio je od nesigurnosti i nedostatka samopouzdanja, što je rezultat traume iz detinjstva. U svojim pedesetim, podvrgnuo se dugačkoj terapiji LSD-jem, u nadi da će se osloboditi svojih demona.




Đavolja sloboda je dokumentarni film o nasilju u Meksiku, ispričan od strane onih koji trpe bol i onih koji ga nanose.

U celini FEST KLASIK biće prikazana četiri filma Ištvan Sabo Pukovnik Ridl, Koncert, Varijacije na temu i Susret s Venerom.

Najmlađa FEST-ova publika uživati u selekciji Festić.

Pomenimo i nagrada koja će biti dodeljena oslukivanjem FEST-ove Internet stranice. Film koji se najviše puta nađe na listama želja, osvaja nagradu za najtraženiji film FEST-a, MOST WANTED GORKI LIST MOVIE AWARD!



GENERALNI SPONZOR

 


Telekom Srbija već deset godina je sponzor FEST-a, a Marija Bošković je u ime ove kompanije poželela svima uspešan festival i izjavila da im je veliko zadovoljstvo da podrže manifestaciju koja našu prestonicu predstavlja kao grad kulture, što ona zapravo i jeste.


Karte za festival biće puštene u prodaju od 3. februara.
Karte za projekcije u Sava centru i Domu omladine, sem na blagajnama tih dvorana, mogu se nabaviti i online putem Eventima, kao i na svim Eventim prodajnim mestima.
Karte za ostale projekcije kupuju se na blagajnama sala.

Plakat je rađen u saradnji sa GSP-om i budi asocijaije na Braću Bluz, Princezu Leji i još neke filmske likove. I svi se oni voze gradskim prevozom. Divota!



Cene karata: 

-Sava centar: svečano otvaranje 23.2. u 19h- 500 RSD
11:00h, 13:30h 300 RSD, 16:30h 350 RSD, 19:00h, 22:00h 400 RSD
-Dom omladine: 10:00h, 12:30h, 15:00h 340 RSD, 17:30h, 20:00h 390 RSD, 22:30h 340 RSD
-DKCB: 12:00h, 14:30h, 300 RSD, 17:00h, 19:30h 350 RSD, 22:00h 300 RSD
-Fontana: 13:00h, 15:00h, 17:00h, 300 RSD, 19:00h, 21:00h 350 RSD
 -Muzej Jugoslovenske kinoteke (Kosovska): 16:00h, 18:30h, 21:00h 300 RSD

-Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova)- velika sala:  12:00h, 14:30h, 17:00h 300 RSD, 19:30h 350 RSD, 22:00h 300 RSD
-Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova)- mala sala:  18:00h 300 RSD, 20:30h 350 RSD
-Centar za kulturu Vlada Divljan: 12:00h, 14:30h, 17:00h 250 RSD, 19:30h, 22:00h 300 RSD
-Cine Grand Rakovica: (SALA 1) 15:00h, 17:00h 300 RSD, 19:30h, 22:00h 350 RSD
(SALA 2) 16:00h, 18:00h 300 RSD, 20:00h, 22:00h 350 RSD

Prvih sedam dana prodaje odobrava se 10% popusta na komplete karata po terminskim linijama.






Нема коментара:

Постави коментар