недеља, 25. фебруар 2018.

46. FEST – ŠARMER




Ismail u Danskoj želi da ostane, a to je razlog zašto se besomučno  trudi da osvoji neku ženu u jednom vinskom baru. Pri tome svašta doživljava, no to ga nikako ne obeshrabruje. Sve dok se ne zaljubi u Iranku. Jer, na putu te ljubavi stoji jedna, vešto skrivana tajna.


Temu izbeglica sa Bliskog istoka tretiraju čak dva filma iz takmičarske selekcije. 'Šarmer' iranskog debitanta Milada Alamija  i  'Trg Amerika' Janisa Sakaridisa povezuje nekoliko priča koje se razvijaju u Atini „gde rastući broj izbeglica podgreva tenzije". Na 46. FEST-u a u okviru programa Fokus Evropa biće prikazan mađarski film "Jupiterov mesec" priču o mladiću izbeglici koji je ustreljen dok je ilegalno prelazio granicu, a nakon čega se preobražava.


U ovom dansko-iranskom filmu, snažnoj psihološkoj drami "glavni glumac Ardalan Esmaili portretiše svog junaka kao progonjenu i ranjivu osobu, ne dozvoljavajući nikada gledaocu da zaboravi da je on žrtva nepravednog sistema, koji ga je osudio na status građanina drugog reda i koji sve čini da ga tu i zadrži".



Milad Alami rođen je u Iranu 1982. godine. Odrastao je u Švedskoj, a trenutno živi u Danskoj. Diplomirao je na Nacionalnoj filmskoj školi u Danskoj, 2011. godine. Njegovi filmovi kratkog metra prikazani su na festivalima širom sveta. Njegov diplomski film Intet kan røre mig je bio u selekcijama preko 40 međunarodnih filmskih festivala i osvojio je 10 nagrada.

Njegov kratki film Void, koji je režirao zajedno sa Ajgul Bakanovom i sa Larsom Mikelsenom u glavnoj ulozi - premijerno je prikazan u okviru programa Dve nedelje reditelja u Kanu. „Šarmer“ je Alamijev debitantski dugometražni film i premijerno je prikazan na otvaranju takmičarskog programa novih reditelja na 65. Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastijanu.  

 
Ovaj film je pobednik u Glavnom takmičarskom programu 46. FEST-a


ŠARMER



CHARMØREN / THE CHARMER


Država:     Danska / 2017
Program :     Glavni takmičarski program
Trajanje:     100'
Režija:     Milad Alami
Scenario:     Ingeborg Topsøe, Milad Alami
Uloge:     Ardalan Esmaili, Soho Rezanejad, Lars Brygmann, Susan Taslimi, Stine Fischer Christensen, Morten Hee Andersen
Festivali:     2017 Čikago, San Sebastijan, Sao Paulo, Varšava / Chicago International Film Festival, San Sebastián International Film Festival
Filmografija:     2017 The Charmer / Charmøren / Šarmer
Fotografija:     Sophia Olsson
Montaža:     Olivia Neergaard-Holm
Muzika:     Martin Dirkov
Producent:     Stinna Lassen
Produkcija:     Good Company Films
Distributer:     Alma Cinema
 Nagrade:     2017 Chicago International Film Festival - Silver Hugo (Milad Alami), San Sebastián International Film Festival - Fedeora Award (Milad Alami, Good Company Films), Warsaw International Film Festival - Best Film

Нема коментара:

Постави коментар