среда, 28. фебруар 2018.

46. FEST - TRG AMERIKA




Majstor tetovaže Bili i nezaposleni neženja Nakos su najbolji prijatelji iz Atine. Nakos je rasista, opsednut mentalitetom žrtve, i besan je zbog sve većeg broja imigranata u Grčkoj. Bili, međutim, podržava dolazak izbeglica. 

Njih dvojica se sreću na Trgu Amerika u Atini zbog sirijskog izbeglice Tareka. Kombinujući kinetički vizuelni stil i pripovedanje zasnovano na novinskim naslovima, ovaj film predstavlja izoštren pogled na ekonomiju masovnih imigracija, gde su „granice biznis". 


U svu tu gungulu nevoljno su upletene izbeglice, koje bi ionako da su na nekom drugomg mestu. Koji se svim silama bore da do tamo dođu. Jedan Sirijac ima dodatni problem, kako bezbedno doći do Nemačke sa ćerkom. Da li je to izvodljivo?


Smenjuju se rastanci i podle namere, a svi akteri ove drame ne shvtaju da su na neki način njihove sudbine ispletene i da tragedija i poraz jednog, neminovno gura pod vodu i ovog drugog, ma kom on narodu pripadao, ma kakava njegova ideologija ili religija bila. 

Jedino rešenje je biti čovek. Pa šta košta da košta.

Janis Sakaridis je nagrađivani filmski montažer koji je gotovo 20 godina živeo u Londonu, radeći za kompanije kao što su Vorner Bros i BBC. Odlučio je da se vrati u Atinu, gde je napisao i režirao svoj prvi igrani film Divlja patka, koji je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2013.

Njegov film Trg Amerika dobio je mnoge međunarodne nagrade i izabran je da zvanično predstavlja Grčku za nagradu Oskar 2016. Sakaridis živi u Atini, gde koproducira kratke, dokumentarne i igrane filmove.  


TRG AMERIKA 
 
Država:     Grčka, Velika Britanija, Nemačka / 2016
Program:     Glavni takmičarski program
Trajanje:     86’
Režija:     Yannis Sakaridis
Scenario:     Yannis Tsirbas, Vangelis Mourikis, Yannis Sakaridis
Uloge:     Yannis Stankoglou, Makis Papadimitriou, Vassilis Koukalani, Alexandros Logothetis, Rea Pediaditaki, Themis Bazaka, Errikos Litsis
Festivali:     2016 Čikago, Solun / Chicago International Film Festival, Thessaloniki Film Festival 2017 Istanbul / Istanbul International Film
Filmografija:     2016 Plateia Amerikis / Amerika Square / Trg Amerika
    2013 Wild Duck / Divlja patka
Fotografija:     Jan Vogel
Montaža:     Yannis Sakaridis
Muzika:     Minos Matsas
Producent:     Yannis Sakaridis, Nikkos J. Frangos, George T. Lemos, Venia Vergou
Produkcija:     ERT, Marblemen, Athens Filmmakers’ Coop in association with True Motion Pictures, Greek Film Center
Festivali:     2016 Čikago, Solun / Chicago International Film Festival, Thessaloniki Film Festival
    2017 Istanbul / Istanbul International Film Festival
Nagrade:     2016 Thessaloniki Film Festival - FIPRESCI Prize and Special Youth Jury Award
    2017 Beijing International Film Festival - Audience Award;

Нема коментара:

Постави коментар