понедељак, 26. фебруар 2018.

Словенско народно гледалишче Драма из Љубљане гостује са комедом „Зид, језеро“ у Народном позоришту у Београд




У оквиру низа значајних гостовања које је Народно позорите  у Београду најавило у години јубиларне 150 сезоне, једно од најзначајнијих је, свакако, гостовање Драме Словенског народног гледачишча из Љубљане. Национални театар Словеније ће 2. марта,  на Великој сцени (19:30), пред београдском публиком извести драму Душана Јовановића „Зид, језеро“, у режији младог српског редитеља Милоша Лолића.

Драма Народног позоришта ће узвратно гостовани на сцени СНГ Драма Љубљана у мају, на Драма фестивалу, са представом „Царство небеско“ у режији Јернеја Лоренција. Ово је, након вишедеценијске паузе, прва размена представа са словеначким Националним театром из Љубљане, и тиме овај догађај још више добија на значају у оквиру сарадње и културне размене Србије и Словеније.

Јовановићева „целовечерња једночинка” представља необичан, снажан текст на граници неколико жанрова. Прича је смештена у дневни боравак, којег су супружници Руди и Лидија већ одавно преградили зидом. Њих двоје, свако свом госту који им дође у посету, причају о драматичним догађајима од пре четрнаест година, који су се фатално урезали у њихов живот и заувек га променили. 


Наиме, тада је у њиховом комшилуку изгорела вила у којој је живео један сликар, боем са прилично неконвенционалним ставом у погледу слободне љубави и отвореног брака… “Зид, језеро: надреална драма из комшилука, написана пре распада бивше земље, пре њеног комплетног распада, пре неразумљиво крволочног рата. Зидови,  које људи изграђују између себе, језеро, у којем тону деца, кућа, која дуго гори… 

Каква реконструкција је уопште могућа и у шта да се вратимо? Можда само у интимно осећање безнадежности, можда би тај повратак био помирење, можда би такав повратак био упозорење”, написао је у програму представе редитељ Лолић.
Улоге тумаче Полона Јух (Лидија), Саша Михелчич (Сошолка), Бранко Штурбеј (Руди) и Саша Табаковић (Лекар).

Драматург је Дарја Доминкуш, сценографију је креирала Јасмина Холбус, а костиме Сара Смрајц Жнидарчич.  Комад, који је премијерно изведен 7. октобра прошле године, траје 75 минута без паузе и титлован је на српски језик.

Нема коментара:

Постави коментар