уторак, 20. фебруар 2018.

Dan Beogradskog dramskog pozorišta




Beogradsko dramsko pozorište proslavlja 20. februara – Dan pozorišta dodelom tradicionalnih godišnjih nagrada i premijerom komada “Poslednji rok” Valentina Rasputina, u dramatizaciji i režiji gosta iz Rusije, Valerija Kirilova.

Prva premijera BDP-a, “Mladost otaca” Borisa Gorbatova, u režiji Petra S. Petrovića izvedena je 20. februara 1948. na sceni Narodnog pozorišta, a članovi novoosnovanog ansambla (29 glumaca) su posle proba, udarnički učestvovali u zidanju novog zdanja. Godinu dana kasnije uselili su se u zgradu na Krstu. Inače, Rešenjem Narodnog odbora grada Beograda, u drugoj polovini 1947. godine osnovano je Gradsko pozorište (1949. preimenovano u Beogradsko dramsko).



Upravni odbor Beogradskog dramskog pozorišta doneo je odluku da se Nagrada “Tatjana Tanja Lukjanova” - glavna godišnja nagrada za višegodišnji doprinos Beogradskom dramskom pozorištu i pozorišnom životu Srbije dodeli dramskoj umetnici Danici Ristovski. Posebnost glumačkog izraza i dara čine njenu scensku pojavu upečatljivom, i u velikom broju uloga koje je od 1986. godine ostvarila u matičnoj kući, nezaboravnom.

Nagrade za najbolja ostvarenja članova ansambla Kuće i gostujućih umetnika i autora, u predstavama Beogradskog dramskog pozorišta u 2017. godini, po odluci Upravnog odbora dodeljuju se Miloradu Damjanoviću, Andriji Kuzmanoviću i Jovi Maksiću.  


Četiri dijametralno različita scenska izraza (od groteske do dramske ozbiljnosti) u ulogama u najnovijim produkcijama BDP, od Pepinija u „Pomorandžama za zbogom“ i Heruvima u „Zojkinom stanu“, preko Bogdana u predstavi „Moj deda je aut“ do Viktora i gospodina Cvrčka u Iz života insekata“, Milorad Damjanović ostvario je uz prepoznatljiv šarm i potpuno posvećenje. 



Andrija Kuzmanović odigrao je Ametistova u „Zojkinom stanu“ sa puno poleta i duha, otkrivajući sve mogućnosti svog talenta. 

Jovo Maksić je u ulogom poštara u Totovima“, te ispunjavajući višestruki zadatak u predstavi „Iz života insekata“ (Otokar, Gospodin Zolja, Druga glista) iznova potvrdio verodostojnost svog dara.

Nagrade za radni doprinos „Mihajlo Fejzulovski“ za ostvarene rezultate u radu u 2017. godinu dodeljene su Koljena Redžepu - dekorateru, Snežani Zubić - sekretaru Pozorišta i Srđanu Obrenoviću - organizatoru.

Нема коментара:

Постави коментар