понедељак, 19. фебруар 2018.

Film koji će otvoriti 46. FEST "Tri Bilborda ispred Ebinga u Misuriju" trijumfovao na dodeli nagrada BAFTA



"Britanski Oskar" odnosno nagrade Britanske filmske akademije- BAFTA, dodeljene su sinoć u Londonu. Film koji će otvoriti 46. FEST, Tri Bilborda ispred Ebinga u Misuriju Martina Mekdone apsolutni je pobednik večeri sa pet nagrada, uključujući i najbolji film, kao i najbolji britanski film godine.

U konkurenciji za nagradu za najbolji film našli su se i Skrivena ljubav, kao i Oblik vode, a za najbolji britanski film Božija zemlja, koji se takođe prikazuje na FEST-u.

Giljermo del Toro i Martin Mekdona bili su rivali u kategorijama za najboljeg reditelja i najbolji originalni scenario- Del Toro je otišao kući sa nagradom za režiju, a Mekdona za scenario.

Za originalni scenario takođe je bila nominovana Greta Gervig za film Lady bird, a za najbolji adaptirani scenario nagrađen je Džejms Ajvori za Skrivenu ljubav.

Za najboljeg glumca proglašen je Geri Oldman, pobedivši Danijel Dej Luisa (Fantomska nit) i Timoti Šalamea (Skrivena ljubav), a za najboljeg sporednog glumca Sem Rokvel (Tri Bilborda ispred Ebinga u Misuriju) koji je pobedio svog kolegu Vudija Harelsona u istoj kategoriji.

Franses Mekdormand trijumfovala je kao najbolja glavna glumica u filmu Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju, a nominovane su bile i Margo Robi (Ja, Tonja), Seli Hokins (Oblik vode) i Sirša Ronan (Lady bird). Alison Džejni odnela je nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu Ja Tonja, a u konkurenciji su takođe bili Lori Metkalf (Lady bird), Lesli Manvil (Fantomska nit) i Oktavija Spenser (Oblik vode).

Filmske zvezde ne umiru u Liverpulu ćemo takođe imati prilike da pogledamo na FEST-u, a ovo ostvarenje bilo je nominovano u kategorijama najbolji adaptirani scenario, najbolja glavna muška uloga (Džejmi Bel) i glavna ženska uloga (Anet Bening).

Oblik vode imao je najviše nominacija ove godine, čak 12, a pored nagrade za režiju odneo je i nagrade za scenografiju i muziku, dok je film Fantomska nit od četiri nominacije trijumf ostvario u kategoriji najbolji kostim.
 

Нема коментара:

Постави коментар