субота, 10. фебруар 2018.

Izložba "ROBA" Jelene Marjanović



Da li smo puki konzumenti ili imamo i ponešto stvaralačkog u sebi?

Da li korisnik trenutno nije dostupan jer možda stvara?




 "Izložbu roba čini serija radova inspirisanih ulogom žene u tradicionalnom društvu.  Ona je ta koja u velikom broju slučaja vodi računa o potrebama jednog domaćinstva, obavlja naporan posao koji joj se podrazumeva. Ujedno, nameću joj se i razne druge uloge koje mora da ispuni ne bi li se uklopila. Neprestano joj se sugeriše kako treba da izgleda a šoping joj se nudi kao lek za smirenje, tako postaje izmanipulisana od strane kapitalističkog sistema koji zarađuje na velikom broju žena nezadovoljnih svojim izgledom.

Ispitujući mogućnosti objektivizacije koristim svakodnevne kućne obaveze kao što su pranje i peglanje garderobe, kao metod vizuelizacije. U tom procesu nestaje linija razgraničenja između ženskog tela i objekata. Dok dehumanizujem žensko telo namerno sakrivajući odlike njenog lica, postavljam pitanje: gde prestaje lični identitet i telo postaje samo objekat u službi određene funkcije i obrnuto.“ (Jelena Marjanović)







Jelena Marjanović, rođena 1980. u Beogradu. Slikarsvo je diplomirala 2005. godine na Akademiji lepih umetnosti.  Izlagala  na brojnim izložbama od čega pet puta samostalno. Dva puta je nagrađivana u oblasti stripa. Živi i radi u Beogradu.


  
Otvaranje izložbe u utorak, 13. februara u 19:00 
Izložba traje do 02. marta 2018.
Galerija Doma omladine Beograda




Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;
nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

Нема коментара:

Постави коментар