среда, 28. фебруар 2018.

Kraftwerk razbija minus u Štark areni




Početak ovogodišnjeg ledenog doba obeležio je sjajan nastup jednog od najznačanijih bendova u sferi  elektronske muzike, nemačkog "Kraftverka", koji je nastupio pred rasprodatom „Štark arenom". 


Posebnost ove turneje bilo je 3D predstavljanje na ekranu širokom 18 metara koje je publika gledala uz pomoć posebnih naočari, a i garderoba nemačke četvorke bila je uklopljena u taj koncept. Za ovu priliku i Arena je dobila poseban izgled, kako bi svim posetiocima omogućila maksimalni užitak u koncertu, a sebi je ovim činom (smanjenjem mesta) uskratila veći prihod. 



Koncert je minimalno kasnio zbog sporijeg ulaska publike, koja za razliku od muzičara zaslužuje izvesne kritike (naravno jedan njen manji deo). Ko je sedeo pored stepenica (kao vaš izveštač) morao je da neprekidno trpi odlaske i povratke po pivo (kao da je žega), promaju s ulaza, a onda pod dejstvom piva i hladnoće istima je spontano proradila bešika. 

 

Pojedinci su sa svojih sedišta izašli na prolaz i tamo igrali, zaklanjajući vidik ostalima, a na ovom i ovakvom koncertu vizuelno je bilo podjenako fascitantno kao i zvuk. Moraćemo da poradimo na toleranciji i empatiji prema drugima i da klepimo tog egoistu u sebi. 



Ređaju se hitovi sa svih albuma ove elektrane zaraznog ritma: “Neon Lights“, Autobahn“, “Radioactivity“, “Tour De France“, “Trans Europe Express“.  Iako robotizovani i naizgled hladni, sjajno komuniciraju s publikom, kao što rekosmo i zvukom i slikom, ali i nekim simpatičnim, nemačkim humorom sa zadrškom. 



U pesmi “Space Lab“ na ekranu je osvanuo Balkan i  Beograd na njemu, a onda je leteći tanjir aterirao ispred Arene i iskrcao bend. Sledio je možda najveći hit ove grupe „Das Model”.




Spušta je zavesa,  a kad se podigne tamo su lutkasti dvojnici članova benda koji izvode drugi najveći hit “We are the robots“. S krajem pesme, na binu se vraćaju „orginali“ i i nastavljaju s pesmama “Aerodynamic“, “Planet of Visions“, “Boing Book Tschak” , “Music Non Stop“.  Tokom poslednje numere, u pravilnim razmacima.  jedan po jedan, se poklone publici i odu  sa scene. 



Multimedijski projekat "Kraftverk" pokrenuli su 1970. godine RalF Hiter i Florijan Šnajder. Postavili su svoj elektronski "Kling Klang" studio u Dizeldorfu, u Nemačkoj, gdje su osmislili i producirali sve "Kraftverk" albume. 



Do sredine sedamdesetih godina prošlog veka grupa "Kraftverk" je postiga planetarnu slavu zahvaljujući revolucionarnim elektronskim "zvučnim krajolicima" i muzičkim eksperimenatima sa robotikom i drugim tadašnjim gadžetima. Svojim naprednim vizijama budućnosti, grupa "Kraftverk" stvorila je zvučnu podlogu za digitalno doba XXI veka.



Njihove kompozicije, koje koriste inovativne tehnike, sintetičke glasove i kompjuterizovane ritmove, imale su ogroman uticaj na međunarodnom nivou i u čitavom nizu muzičkih žanrova - od elektro muzike do hip-hopa, od tehna do sintpopa.

Нема коментара:

Постави коментар