среда, 21. фебруар 2018.

Program PlayUK na 46. FEST-u


U organizaciji British Council-a, ove godine će na FEST-u biti održan program PlayUK, koji služi da poveže profesionalci iz sveta filma i drugih audio-vizuelnih umetnosti iz Velike Britanije i regiona, ali će sem toga ponuditi i bogat umetnički program.

Ovogodišnji program PlayUK ispituje granice kreativnosti i mogućnosti koje nove tehnologije nude umetnicima. U okviru PlayUK VR celine (virtuelna stvarnost) biće predstavljena revija filmova izrađenih u ovom formatu. 

Ovom prilikom publika će moći da pogleda filmove koji su u proteklih godinu dana bili prikazivani i nagrađivani na festivalima u Edinburgu, Bristolu i Šefildu. Među naslovima su „Nemir“, „Prve impresije“, „Betovenova peta“, „U mojim cipelama: intimnost“, „Horizonti“, „Kiša ili sjaj“, „Čapita“, „Nakon šoka: neispričana priča o vodi Nepala“ i „Munduruku“. Ova ostvarenja prikazivaće se 2, 3. i 4. marta od 13h do 18h u Art Cafe-u Sava Centra. Ulaz je besplatan, ali je broj mesta ograničen, tako da je neophodno i prijavljivanje za projekcije preko veb stranice British Council-a.

PlayUK će krasiti i jedna neobična izložba sačinjena od alternativnih video igrica. Kustosi ove izložbe, edinburški dvojac WeThrowSwitches, svojim odabirom pokušavaju da odgovore na pitanje da li video-igre mogu da budu umetnost. Ovu izložbu će publika moći da poseti takođe u Art Cafe-u Sava Centra od 2. do 4. marta od 19h do 22h.


U filmskom delu, PlayUK predstavlja sedam dugometražnih filmova. Ovu programsku celinu će otvoriti film "Filmske zvezde ne umiru u Liverpulu" škotskog reditelja Pola Mekgijana, nominovan za nagradu BAFTA za najbolji scenario, sa Džejmi Belom i Anetom Bening u glavnim ulogama, takođe nominovanim za nagrade britanske filmske akademije. Ovo je biografski film o holivudskoj glumici Gloriji Grejem koja sedamdesetih u Liverpulu otpočinje romansu sa jednim mladićem, ali ubrzo joj biva otkriven rak. Posebna poslastica za ljubitelje britanske muzike biće „Morisej: Engleska pripada meni“, biogradski film koji prikazuje rane godine karijere čuvenog pevača Smiths-a.

Film "Božija zemlja" prikazan je na Berlinalu i Sandensu, gde je osvojio nagradu za režiju, a govori o mladom farmeru u Jorkširu čiji život se menja kad se zaljubi u mladog migranta iz Rumunije. "Apostazija" je debitantski film Danijela Kokotajla, bivšeg Jehovinog svedoka, koji pruža redak pogled u kompleksnu prirodu vere, porodice, dužnosti i ljubavi. "Arkadija" je filmski esej koji propituje komplikovan, promenjiv i ponekad kontradiktoran odnos Britanaca prema njihovoj zemlji, kroz isečke iz britanskih filmova snimljenih u poslednjih sto godina.

"Zver" je atmosferični psihološki triler o malom ostrvskom gradu koji potresa serija ubistava, čoveku optuženom za zločine, i ženi koja je zaljubljena u njega i daće sve od sebe da ga zaštiti. Najgora večera u istoriji je tema crne komedije "Zabava" rediteljke Sali Poter, premijerno prikazane u glavnom takmičarskom programu prošlogodišnjeg Berlinala. Ova britka satira odvija se u realnom vremenu i prikazuje grupu prijatelja čije okupljanje počinje proslavom unapređenja, a završava se vikanjem, svađom i isukanim pištoljima.

Нема коментара:

Постави коментар