среда, 14. фебруар 2018.

Spektakularni FABRIKIN KARNEVAL sa LOCO bendom za sve koji vole ... karneval!




Jedinstven događaj u Beogradu - sa kostimima, maskama, izvodjačima na štulama, sa beogradskom dinamikom, šarmom, humorom.  U FABRICI vas čeka velika žurka 16-tog februara!

Pripremite kostime, maske, cipele za đuskanje, a FABRIKA vam sprema ozbiljno dobru muziku, šminkanje sa najboljim šminkerima Face Painting Jelenom i Vanjom, mogućnost iznajmljivanja maski i kostima od Party Box, nagrade, i još prijatnih iznenađenja!

Karneval je period slavlja, obično u februaru ili martu, posle kojeg počinje veliki Uskršnji post. 

Slavi se na različite načine širom sveta, ali svi oni uključuju maske, kostime, neke elemente cirkusa, veselu muziku i druženje. Maske i kostimi omogućavaju ljudima da se opuste, da iskoče iz standardnih socijalnih normi, da izadju iz isključivo individualne sfere i da budu deo veće grupe i slavlja. 



Svrha je da se ljudi oslobode inhibicija i frustracija, pre nego što počne period posta, tokom kojeg se praktikuje umerenost, ozbiljnost, i suzdržavanje od hrane koja je mrsna. 

Karneval je potekao od pre-hrišćanskih narodnih rituala kojima su se terali mračni zimski dusi, i simbol je pretvaranje tame u svetlo, odlaska zime i dolaska proleća. Smatra se da je delom potekao od rimskih festivala Saturnalija i Bahanalija. Tokom vekova hrišćanska crkva je shvatila da je lakše da se ova paganska proslava integrise u crkveni kalendar nego da se bore protiv nje. 


Venecijanski Karneval je dugo bio najpoznatiji, a odatle se tradicija proširila na Španiju, Portugal, Francusku, te na Severnu Ameriku, Karibe i Latinsku Ameriku. U Nemačkoj i susednim zemljama Karneval je takodje postao popularan pocetkom 19-tog veka, i danas je jedan od omiljenih praznika. U Rusiji se slavi pod imenom Maslenica. 


U našem regionu poznat je Strumički Karneval u Makedoniji, koji se slavi od sredine 17-tog veka, zatim u Sloveniji u gradu Ptuj, a najpoznatiji je Riječki Karneval u Hrvatskoj. 


U Grčkoj tradicija karnevala je rasprostranjena još od antičkog perioda, od festivala posvećenih Dioniziju i Kronosu, a najveći je karneval u Patrasu.


U prostoru za dogadjaje Fabrika, u petak 16 februara od 22h, obeležava se ova vesela svetska tradicija, uz muziku Loco benda, uz izvodjače na štulama, konfete, puno vina, koktela, smeha i sa beogradskim šarmom i dinamikom. Publika će svojim ovacijama glasati za najbolje maske, a za one koji hoće da učestvuju, da se opuste, a nemaju vremena da traže maske i kostime, biće mogućnost šminkanja i kostimiranja na licu mesta.

Više o Karnevalu OVDE.

ULAZ SLOBODAN

Rezervacije basrkih stolova i loungeva na: 064 2224 144

Publika ce birati najbolje maske u kategorijama:

- Carnaval de Rio - za one koji su inspirisani karnevalom u Rio de Žaneiru,
- Carnevale di Venezia - za ljubitelje venecijanskog karnevala,,
- Trans - za one koji vole da se maskiraju u nešto sasvim suprotno :)
- Mucho Loco - za one koji su mnogo otkačeni!

Нема коментара:

Постави коментар