четвртак, 29. март 2018.

40. Salon arhitekture: Polja budućnosti



Jubilarni 40. Salon arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti biće održan od 29. marta do 5. maja pod sloganom „Polja budućnosti“.

Paradoks ovogodišnjeg Salona arhitekture je u tome što se jubilarni broj ovogodišnjeg Salona ne poklapa sa brojem godina od kada je on osnovan (1974. u Muzeju primenjene umetnosti).

Salon arhitekture, kao najznačajnija i popularna domaća arhitektonska manifestacija osim takmičarskog dela, uvek priprema i bogat prateći program.

Konkurs za dodatni prateći program, koji je Savet Salona ustanovio pre dve godine, a odnosi se na: tematske panel diskusije, tematski seminar, tematsko predavanje, tematska radionica i slične adekvatne formate za prezentaciju afirmativnih ideja, mišljenja i delovanja traje od 3. do 14. aprila 2018. a izabrani projekti biće predstavljeno svakodnevno poslednje nedelje aprila.

Studentski programi zastupljeni su već tradicionalnom manifestacijom „Pre Salona“ nizom radionica nastalih u saradnji Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Građevinsko tehničkog fakulteta u Nišu (26. mart – 8. april 2015).

Atraktivna izložba „Barokni Beograd“ dočarati izgled Beograda u periodu 1717-1739. a pedviđena je za drugu polovinu aprila i trajaće do kraja Salona arhitekture.

Žiri 40. Salona arhitekture, koji se sastoji od uglednih profesionalaca – Ružica Bogdanović, Branko Belaćević, Predrag Milutinović, Veljko Radulović i Snežana Ristić – dodeljuje Grand Prix Salona, nagrade, priznanja i pohvale po kategorijama.

Za ovogodišnji 40. Salon kandidovano je 180 radova u svim kategorijama. Žiri je u zvaničnu selekciju uvrstio 106 radova, od kojih je u konkurenciji za nagrade odabrano 75 radova podeljenih u šest kategorija (konkursni i studentski radovi izlažu se van kategorije za nagrade).

Tokom trajanja 40. Salona arhitekture muzejske publikacije, na temu savremene arhitekture i dizajna, prodavaće se po značajno povoljnijim cenama.

Izložba: 40. Salon arhitekture
Mesto: Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18
Svečano otvaranje i dodela nagrada: četvrtak, 29. mart 2018. od 19.00
Kustos Salona i urednik kataloga: mr Ljiljana Miletić Abramović, kustos MPU
Organizator: Muzej primenjene umetnosti
Radno vreme muzeja i muzejske prodavnice: utorak – subota, 11.00-19.00
Cena ulaznice: 200 dinara; grupe (7+ posetilaca): 100 dinara
Ulaz ne plaćaju: članovi ULUPUDS-a, ULUS-a, ICOM-a, studenti Istorije umetnosti i FPU, deca ispod 12 godina, novinari, a poslednje subote u mesecu poseta Muzeju primenjene umetnosti je besplatna.

Нема коментара:

Постави коментар