понедељак, 5. март 2018.

46. FEST- Dodeljene nagrade u programu Srpski film i Granice


U Sava centru održana ceremonija dodele nagrada u takmičarskim selekcijama Srpski film i Granice. Glavnim žirijem takmičarskog programa Srpski film predsedavao je Lordan Zafranović, a ostali članovi bili su Alen Sinkauz, Miloš Timotijević, Katarina Radivojević i Damjan Kozole.


Nagrada Beogradski pobednik za najbolji film jednoglasno je dodeljena ostvarenju Ederlezi rising.
 
,,Ovo je žanrovski inovativan i hrabar iskorak u srpskom filmu, precizan u realizaciji, dosledno i profesionalno vođen od početka do kraja i po mišljenju žirija - najkompletniji film."
 
Nagradu je primio kreativni producent filma, Aleksandar Protić, koji se zahvalio pre svega Filmskom centru Srbije na podršci i prepoznavanju ovog poduhvata. 

"Ovo je pre svega priznanje za jednu veliku količinu ljubavi, energije, vremena i vere da je u Srbiji moguće napraviti ovakav film," istakao je Protić.


Nagrada žirija otišla je u ruke Kosti Ristiću za njegov debitantski film Banditi u potrazi za mamom.
 
,,Ovo je film koji ima dokumentarnu formu, nepretenciozan koncept, odličan rad sa naturščicima, koji izaziva iskrene emocije“, glasilo je obrazloženje žirija, a Ristić se ovom prilikom zahvalio celokupnoj ekipi filma.

Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Lazara Bodrože koji je, po rečima žirija ,,pokazao sposobnost da konsekventno sprovede koncept futurističkog filma a pri tome uz vizuelni spektakl, gledaoca dovede do stvarne misterije odnosa žene i muškarca."
 
Bodroža se zahvalio svojoj porodici kao i celoj ekipi filma i dodao da je najveća nagrada došla pre četiri dana kada je film premijerno prikazan u punom Sava centru i to baš na FEST-u.

Đorđe Milosavljević dobio je nagradu za najbolji scenario filma Izgrednici, a nagradu je u njegovo ime primila producentkinja Nikolina Vučetić Zečević

,,Milosavljević u filmu Izgrednici na intrigantan način analizira kako haos utiče na naše živote, a pri tome, u širem kontekstu, otvara relevantna pitanja mlade generacije i njihove perspektive," istakao je žiri.

Za najboljeg glumca proglašen je Sebastijan Kavaca za ulogu u filmu Ederlezi rising, a nagradu je u njegovo ime primio producent Džonatan Ingliš. 

,,Sebastijan Kavaca je minimalnim ali snažnim glumačkim sredstvima otelotvorio ulogu arhietipskog muškarca Milutina i stvorio lik mističnog ali prijemčivog antiheroja," glasilo je obrazloženje žirija.



Njegova partnerka u filmu, Džesika Stojadinović Stoya, ponela je nagradu za najbolju glumicu

,,Stoya je na savršeno kontrolisan način, minimalnim sredstvima, uspela da dočara lik Nimani prateći tačno viziju autora i nadgradila lik svojom preciznom glumačkom ekspresijom, ličnošću i harizmom," pisalo je u obrazloženju, a Stoja je lično primila nagradu uz sledeće reči:

"Dobiti ovakvo priznanje je predivno, a dobiti ovakvo priznanje u Beogradu za mene je vrhunac."
Kristijan Garip za ulogu u filmu Banditi u potrazi za mamom osvojio je nagradu za najbolji debi, jer po rečima žirija ,,na jednostavan i suptilan način nosi film svojim umećem, šarmom i harizmom." Mladi Garip kratko je i glasno uzviknuo "Hvala" primajući nagradu.

Specijalna nagrada dodeljena je Miladinu Čolakoviću za fotografiju filma Izgrednici.
 
,,Miladin Čolaković je svojom fotografijom uskog formata stvorio klaustrofobičnu distopiju i istakao arhitekturu kao jedan od glavnih likova u ovom ostvarenju“ glasilo je obrazloženje žirija, a Čolaković se, primajući nagradu, zahvalio prvenstveno reditelju Dejanu Zečeviću koji mu je omogućio da snimi ovaj film.



Dokumentarni film Hitlerov Holivud u režiji Rudigera Zuhslanda odneo je priznanje za najbolje ostvarenje u selekciji Granice.
 
"Povrh svega, ovo je oda filmofiliji i zanetosti mogućnostima filma uprkos svemu i mnogima," 
glasilo je obrazloženje žirija, a reditelj je lično primio nagradu istakavši zadovoljstvo što je veliki broj ljudi video film na festivalu.

Specijalno priznanje takođe je otišlo dokumentarnom filmu Đavolja sloboda reditelja Everarda Gonzalesa. Žiri je radio u sastavu Feti Dautović, Zoran Janković i Đorđe Bajić.



Žiri Politikine nagrade ,,Milutin Čolić", u sastavu Goran Paskaljević, Dubravka Lakić i Bojan Vuletić, priznanje za najbolji film u nacionalnoj selekciji jednoglasnom odlukom dodelio je Kosti Ristiću za film Banditi u potrazi za mamom. Primajući nagradu Ristić je skrenuo pažnju na svoje mlade protagoniste koji su između snimanja filma i njegove premijere izgubili svoju kuću, te je pozvao javnost da pomogne u rešavanju ovog problema.

Žiri nagrade kritičara ,,Nebojša Đukelić" za najbolji film iz regiona činili su Gordana Restović, Dragan Jeličić i Nerina T. Kocjančić. Oni su nagradili film Comic sans u režiji Nevia Marasovića, a specijalno priznanje dodelili su Janu Cvitkoviču za film Osnove ubijanja. Marasović je, primajući nagradu, rekao da mu je posebno drago što je svetska premijera filma Comic sans upravo na FEST-u, kao i da je film dobio nagradu pre premijere koja se očekuje za 15 minuta.

Нема коментара:

Постави коментар