четвртак, 29. март 2018.

65. MARTOVSKI FESTIVAL: SELEKCIJA KRATKOG IGRANOG FILMA






U takmičarskoj konkurenciji 65. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, u Domu omladine Beograda biće prikazano 80 filmova: kratkometražnih igranih i dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova. Predstavljamo vam program kratkih igranih filmova, koji se takmiče za Gran Pri nagrade u kategorijama nacionalnih i međunarodnih ostvarenja. Pobedničkim filmovima će pripasti novčani deo nagrade u iznosu od po 2.000 evra.

Selektori ovog dela programa su:

NACIONALNA SELEKCIJA

 

Ivan Stefanović je diplomirao filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Učestvovao je na Martovskom filmskom festival sa filmovima Rugalice i ubice (1994) i U nedogled (1998). Predaje filmsku režiju na FDU. Režirao je igrane serije Lift, Ono naše što nekad bejaše, Bela lađa, Cvat lipe na Balkanu, Samac u braku, Jedne letnje noći i filmove Paket aranžman i Kad ljubav zakasni.

MEĐUNARODNA SELEKCIJA

 

Maša Nešković je diplomirala filmsku i televizijsku režiju na FDU. Režirala je (po sopstvenim scenarijima i kao koautor) 11 kratkih igranih filmova i 12 dokumentaraca kratkog i srednjeg metra. Njeni filmovi prikazivani su i nagrađivani na internacionalnim filmskim festivalima, uključujući i Martovski festival (Bez traga - nagrada za najbolji kratki igrani film u domaćoj selekciji). Trenutno je u postprodukciji svog debitantskog dugometražnog igranog filma Asimetrija.


Nenad Popović je diplomirao na Katedri za filmsku i TV montažu na FDU. Radi kao asistent na svojoj matičnoj katedri od 2016. godine. Reditelj je kratkih dokumentarnih filmova. Radio kao montažer na kratkim igranim i dokumentarnim filmovima u produkciji Centra za vizuelne komunikacije „KVADRAT“. Član je tima Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“. Radio kao umetnički direktor 63. izdanja Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

RASPORED PROJEKCIJA U SELEKCIJI KRATKOG IGRANOG FILMA:


ČETVRTAK, 29. mart 2018.

Velika sala DOB

17č – Kratki igrani domaći film, takmičarski program
FEBRUAR
, režiser: Mlađen Minić, trajanje: 19’55’’
SERUM ISTINE, režiser: Dragan Pešikan, trajanje: 9’8’’ MARLON, režiserka: Milena Grujić, trajanje: 13’32’’ MOGU SAM, režiser: Nikola Polić, trajanje: 16’33’’ BILO GDE, režiser: Aleksandar Aleksić, trajanje: 10’17’’ NAJTOPLIJI DANI LETA, režiserka: Maša Šarović, trajanje: 22’9’
Amerikana
16č – Kratki igrani međunarodni film, takmičarski program VOLTA / WOLTA (Poljska), režiserke: Monika Kotecka i Karolina Poryzała, trajanje: 13’50’’ DOLAZE IZ CENTRA SVETA / DOAЃAAT OD CENTAROT NA SVETOT (Makedonija), režiserka: Dina Duma, trajanje: 16’18’’ PRIVATNI PRISTUP / ACCÈS PRIVÉ (Francuska), režiser: Timothée Catherine, trajanje: 14’58’’ PRAZNIK RADA / MAY DAY (Belgija), režiseri: Olivier Magis i Fedrik De Beul, trajanje: 22’ U PLAVETNILO / INTO THE BLUE (Hrvatska), režiserka: Antoneta Alamat Kusijanović, trajanje: 22’

PETAK, 30. mart 2018.

Amerikana

16č – Kratki igrani međunarodni film, takmičarski program
TIHA NOĆ / XIAO CHENG ER YUE (Kina), režiser: Qiu Yang, trajanje: 15’ BUBA NA KRAJU ULICE / EL ESCARABAJO AL FINAL DE LA CALLE  (Španija), režiser: Joan Vives Lozano, trajanje: 19’ SPITSBERGEN (Poljska), režiser: Michał Szcześniak, trajanje: 23’ VIDI KAKVA JE / VIDI JA TI NEA (Makedonija), režiser: Goran Stolevski, trajanje: 18’28’’ CRNA DEVICA / LA VIRGEN NEGRA (Kolumbija), režiser: Juan Pablo Caballaro, trajanje: 18’

SUBOTA, 31. mart 2018.

Velika sala DOB

13č – Kratki igrani domaći film, takmičarski program
LOOP,
režiser: Matija Gluščević, trajanje: 19’19’’
KLAVIRE PREVOZI OSTOJA, režiserka: Sandra Mitrović, trajanje: 15’ PRIORITET, režiserka: Jovana Kovanović, trajanje:  10’ LIJANA, režiser: Ivan Đurović, trajanje: 27’14’’ ROZE, režiserka: Tamara Todorović, trajanje: 17’

NEDELJA, 1. april 2018.
Amerikana
15č – Kratki igrani međunarodni, takmičarski program
KRAJ POSETE
/ KONIEC WIDZENIA (Poljska), režiser: Grzegorz Mołda, trajanje: 15’
JEDAN, DVA, NULA / RAZ, DWA, ZERO (Poljska), režiserka: Anna Pawluczuk, trajanje: 15’ PLAVO-SIVI / BLEU-GRIS (Francuska), režiserka: Laëtitia Martinucci, trajanje: 15’9’’ JOHAN / JOHANN (Nemačka), režiserka: Franka Braun, trajanje: 9’23’’ SVE ŠTO ZAMISLIM/ TUDO O QUE IMAGINO (Portugal), režiserka: Leonor Noivo, trajanje: 30’
17č – Kratki igrani domaći film, takmičarski program
KRILA I STVARI
,  režiseri: Jelena Gavrilović i Stefan Đorđević, trajanje: 14’48’’
ŠKRGE, režiser: Nikola Zdravković, trajanje:  18’15’’ DE MOJN, režiserka: Olga Košarić, trajanje: 13’21’’ ŽIVOT TRAJE TRI DANA, režiserka: Katarina Koljević, trajanje: 28’55’’ NINA, DŽIM I DŽEJ DŽEJ, režiser: Srđan Marković, trajanje: 17’15’’

CENA ULAZNICE PO TERMINU: 200 DINARA. ULAZ NA SVE FILMSKE PROJEKCIJE JE BESPLATAN ZA STUDENTE. SA OVERENIM INDEKSOM, BESPLATNE ULAZNICE MOGU PREUZETI NA INFO PULTU U HOLU DOMA OMLADINE BEOGRADA NA DAN PROJEKCIJE OD 10 ČASOVA.

REČ SELEKTORA: MLADI SRPSKI FILM


Pred vama je selekcija od 16 kratkih igranih filmova koji su se svojim kvalitetom izdvojili iz ovogodišnje domaće produkcije. U tri segmenta u trajanju od po 90 minuta susrešćemo se sa neobičnim pričama, originalnim likovima, fantastičnim ulogama, odličnom fotografijom i montažom.  Iako je moderni rediteljski izraz dominantan, većina filmova ima čvrstu i jasnu dramsku strukturu.

Ovogodišnju selekciju kratkih igranih filmova karakteriše bogatstvo tema i žanrova. Interesantno je da većinu reditelja čine mladi stvaraoci koji prave prve korake na filmu. Mislim da su to dobri koraci i da je na njima budućnost domaćeg filma. Kroz njihovu vizuru videćemo kakve teme okupiraju savremene mlade autore. Žanrovi filmova u programu su u rasponu od komedije preko fantazije do drame i melodrame. U šesnaest izabranih filmova videćemo graničara koji je u dilemi da li da pusti izbeglicu, dečake i devojčice na pragu odrastanja, zamršene porodične odnose, preljube, posledice koje odlazak u inostranstvo čini onima koji ostaju, mlade ljude koji se suočavaju sa nemogućnošću da nađu posao i obezbede egzistenciju, kako čoveka razara osećaj krivice, magičnu devojčicu sa nekog drugog sveta, savremeni odnos prema smrti, ali i mnogo ljubavi…      

    
Kada se pogleda spisak izabranih filmova postaje jasna još jedna činjenica, a to je da su skoro polovina reditelja žene. To je nešto što u prošlosti nije bilo moguće a sada postaje, čini mi se kako bi trebalo, normalna pojava. Mislim da možemo da kažemo da je ove godine veoma zanimljiv izbor filmova koje gledaoci mogu da vide u selekciji za kratki igrani film. Dođite da pogledate filmove – imaćete šta da vidite i o čemu da razmišljate. 


Ivan Stefanović, selektor / Kategorija kratki igrani film-nacionalna selekcija

REČ SELEKTORA: MEĐUNARODNI KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM


Selekcija međunarodnog kratkog igranog filma pred selektore je ove godine postavila izuzetan izazov da od preko tri hiljade prijavljenih ostvarenja odaberu one koji estetski i žanrovski,  po izrazitosti autorskih stilizacija, po neobičnosti narativa, mogu da pred celu publiku, a specijalno pred buduće filmske stvaraoce i mlade filmske profesionalce, postave ogledalo u odnosu na koje mogu da projektuju sopstvene stvaralačke ideje.
Pored bioskopskog kvaliteta koji sa sobom bez sumnje donosi petnaest izabranih filmova, ono što želimo da pružimo gledaocima je uvid u spektar različitih rediteljskih pristupanezavisno od tematskih okvira u kojima se filmske priče kreću.

Ovo je jedinstvena prilika da se domaći autori, gledaoci i kritika sretnu sa ostvarenjima relevantnih produkcija na svetskom nivou, filmovima koji su svoje premijere nedavno imali na najznačajnijem festivalu kratkometražnog filma u Klermon Feranu, kao i dobitnikom Zlatne palme u Kanu, filmovima selektovanim u Berlinu i na drugim značajnim festivalima. Ovog puta u tri termina internacionalne selekcije, vodimo vas slikom i zvukom od planina Kolumbije, preko siromašnih kvartova Portugala do noći u dalekom bezimenom kineskom gradu.

Maša Nešković i Nenad Popović, selektori / Kategorija kratki igrani film-međunarodna selekcija

Žiri koji će odlučivati o pobednicima u kategoriji kratki igrani film (nacionalna selekcija i međunarodna selekcija) radiće u sastavu:

 

Vuk Ršumović je scenarista i reditelj. Diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Pisao scenarije za veliki broj nagrađivanih kratkih igranih i animiranih filmova. Scenarista je i reditelj dugometražnog igranog filma Ničije dete koji je pobedio na Nedelji kritike 71. Filmskog festivala u Veneciji. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za radio i televizijsko stvaralaštvo za 2015. godinu.




Olja Sova (Olya Sova) je nezavisna filmska organizatorka i osnivač New East Cinema platforme za javne predstave i filmske projekcije. Iza sebe ima projekte kao što su organizovanje filmskih programa i festivala i za Muzej savremene umetnosti „Garaža“ u Moskvi. Sarađivala je i na programima Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu, festivala Lo schermo dell'arte u Firenci i londonskog ICA Instituta za savremenu umetnost.


Miljenka Čogelja je od 2005. do 2009. radila kao novinarka političkog nedeljnika Nacional. Od 2009. je najprije izvršna producentkinja, zatim producentkinja u zagrebačkoj produkciji Hulahop. Pohađala je EAVE, EX ORIENTE, EURODOC Transregional programe za stručno usavršavanje, a projekti na kojima radi prikazani su i nagrađivani na festivalima (Berlinale, ZagrebDox, One World, Rotterdam Film Festival...) i televizijama poput Hrvatske Radio Televizije – HRT, ARTE, Klasik TV...

Нема коментара:

Постави коментар