петак, 30. март 2018.

65. MARTOVSKI FESTIVAL: SELEKCIJA ANIMIRANOG FILMA






U takmičarskoj konkurenciji 65. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, u Domu omladine Beograda biće prikazano 80 filmova: kratkometražnih igranih i dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova. Predstavljamo vam program animiranih filmova, koji se takmiče za Gran Pri nagradu, čiji novčani deo iznosi 2.000 evra. 

Selektorka ovog dela programa je Iva Ćirić (1983), saradnik na predmetu Animacija na Fakultetu primenjenih umetnosti. Bavi se ilustracijom i animacijom. Od 2014. je umetnički direktor animiranog festivala Balkanima. Autor je četiri kratka animirana koji su prikazani na međunarodnim festivalima animiranog filma i bila član žirija i član selekcione komisije na Festivalu u Hirošimi (Japan), Varni (Bugarska), Monstri (Portugal), Animanimi u Čačku.


RASPORED PROJEKCIJA U SELEKCIJI ANIMIRANOG FILMA:

SUBOTA, 31. mart 2018.
Velika sala DOB
19č – Animirani film, takmičarski program
Q&A
, režiser: Nebojša Petrović, trajanje: 11’26’’
MUZIČKE TRAUME IZ DETINJSTVA, režiser: Miloš Tomić, trajanje: 10’46’’
NEPUTOVANJA, režiseri: Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi, trajanje:  9’20’’
PRAZNA KUTIJA, režiserka: Tamara Bogovac, trajanje: 4’15’’
U PLAVOM KLJUČU, režiserka: Jelena Bešir, trajanje: 8’45’’
I WISH YOU THE VERY WORST, režiserka: Una Isailović, trajanje: 3’32’
TRI ŽELJE, režiser: Nikola Nešić, trajanje: 4’
NULA - SILAZAK U PRAH, režiser: Mihajlo Dragaš, trajanje: 6’17’’
HEAD IS NOT DEAD, režiser: Božidar Knežević, trajanje: 8’8’’


CENA ULAZNICE PO TERMINU: 200 DINARA. ULAZ NA SVE FILMSKE PROJEKCIJE JE BESPLATAN ZA STUDENTE. SA OVERENIM INDEKSOM, BESPLATNE ULAZNICE MOGU PREUZETI NA INFO PULTU U HOLU DOMA OMLADINE BEOGRADA NA DAN PROJEKCIJE OD 10 ČASOVA.


REČ SELEKTORKE: OSVRT NA PRODUKCIJU ANIMIRANIH FILMOVA U SRBIJI

Ove godine na Martovski festival su pristigla 33 animirana filma od kojih je 25 filma iz Srbije. Najviše filmova pristiglo je iz Beograda zatim iz Vranja, Novog Sada, Bora, Obrenovca i jedan film iz Beograda.

Selektovano je devet filmova za takmičarski program. U programu biće prikazano pet profesionalnih animiranih filmova izrađenih različitim tehnikama animacije sa specifičnim autorskim stilovima, dva studentska diplomska animirana filma sa Fakulteta primenjenih umetnosti, i dva autorska animirana muzička spota.

Nažalost selekciju nije prošao nijedan dečiji film (od pristiglih 4 filma), jer nisu mogli da se takmiče sa profesionalnim i studentskim filmovima. Nadam se da će dečji film sledeće godine biti odvojen u posebnu kategoriju.
Autorska animacija u Srbiji je poslednjih godina u sporom usponu. Kvalitet filmova se poboljšava zahvaljujući upornim pojedincima koji provedu i do dve godine praveći kratki animirani film od desetak minuta. Animirani  filmski projekat zahteva puno rada, vremena i strpljenja kao i celokupno ulaganje autora u taj projekat. Zato je bitno da imamo festival na kome možemo pogledati godišnju produkciju animiranih filmova u Srbiji i dobiti jasniju sliku razvoja našeg autorskog animiranog filma. Festivali su tu da podrže autore i da prikažu filmove koji svojim originalnim stilom i pristupom istražuju tehnike animacije, pomeraju granice filmskog jezika ili nam otkrivaju nove kreativne pristupe.

Iva Ćirić, selektorka
  
Žiri koji će odlučivati o pobednicima u kategoriji animiranih filmova radiće u sastavu:

Vesela Dontčeva (Vessela Dantcheva) se profesionalno bavi animiranim filmom od 2002. godine, a nakon diplomiranja na roterdamskoj Umetničkoj akademiji „Vilem de Kuning“.

Poslednjih jedanaest godina režira i producira u kompaniji Compote Collective, koju je osnovala zajedno sa Ivanom Bogdanovom. Ova produkcijska kompanije producirala je nekoliko višestruko nagrađivanih filmova.



Tina Smrekar je producentkinja animiranih filmova; asistentkinja na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novoj Gorici; umetnica. Producirala je nekoliko kratkih animiranih filmova Špele Čadež, zajedno sa autorkom (lutkarski animirani filmu Boles, animirani film Nighthawk...) 

Filmovi su osvojili preko 70 nagrada i prikazani su na 250 festivala, u Sandensu i Klermon Feranu između ostalih.


Žan-Lik Slok (Jean-Luc Slock) se bavi animacijom i muzikom od 1979. godine, kad je osnovao studio za animaciju Camera-etc. Bio je generalni sekretar ASIFA grupe radionica za animaciju kao i novinar na festivalu animacije u Anesiju. 

Od 2005. godine je producirao više animiranih filmova nagrađivanih na međunarodnim festivalima. U belgijskom gradu Liježu je šef studija koji ima 13 članova.

Нема коментара:

Постави коментар