четвртак, 29. март 2018.

65. MARTOVSKI FESTIVAL: SELEKCIJA EKSPERIMENTALNOG FILMA & VIDEO ARTA






U takmičarskoj konkurenciji 65. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, u Domu omladine Beograda biće prikazano 80 filmova: kratkometražnih igranih i dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova. Predstavljamo vam program eksperimentalnog filma i video arta, u okviru kojeg će biti dodeljena Gran Pri nagrada, čiji novčani deo iznosi 2.000 evra. 

Selektorka ovog dela programa je Marta Popivoda, filmska rediteljka i video umetnica. Završila je filmsku režiju na FDU i magistarske studije eksperimentalnog filma na UDK u Berlinu. Inicijatorka je projekta ilegalni_bioskop i umetnička direktorka festivala savremenog eksperimentalnog filma, REZ. Njen umetnički rad predstavljen je na brojnim festivalima i izložbama, u zemlji i inostranstvu (MSU, Beograd; MoMA, Njujork; Tate Modern, London). Dobitnica je nagrade za vizuelne umetnosti, koju dodeljuje Akademija umetnosti u Berlinu, kao i nagrade „Edit Rus Haus“ za mlade medijske umetnike.

RASPORED PROJEKCIJA U SELEKCIJI EKSPERIMENTALNOG FILMA & VIDEO ARTA:


PETAK, 30. mart 2018.

Velika sala DOB

19č – Eksperimentalni film, takmičarski program
ERNA, režiserka: Erna Pupić, trajanje:  5’48’’
PHANTASIESÄTZE, režiser: Dane Komljen, trajanje: 17’5’’
READING MUSEOLOGY, režiserka: Koštana Banović, trajanje: 12’45’’
ZVEZDE GAOMEIGUA, režiser: Marko Grba Singh, trajanje:  23’
TRENJE, režiser: Saša Petrović, trajanje: 12’15’’
MELANHOLIČNI DRON, režiser: Igor Simić, trajanje: 7’
TEEN SPIRIT + KRIST AND KURT, režiser: Saša Tkačenko, trajanje: 11’ 59''
SUBOTA, 31. mart 2018.

Amerikana

18č – Eksperimentalni film, takmičarki program
LOST HIGHWAY REVISTED, režiseri: Igor M. Toholj i Nevena Matović, trajanje: 13’15’’
BEZ PREDLOGA KONKRETNOG REŠENJA, režiser: Siniša Ilić, trajanje: 25’
PURGATORIO, režiser: Srđan Šarović, trajanje: 5’30’’
PEJZAŽI RATA, PEJZAŽI MIRA, režiser: Aron Sekelj, trajanje: 48’52’’


CENA ULAZNICE PO TERMINU: 200 DINARA. ULAZ NA SVE FILMSKE PROJEKCIJE JE BESPLATAN ZA STUDENTE. SA OVERENIM INDEKSOM, BESPLATNE ULAZNICE MOGU PREUZETI NA INFO PULTU U HOLU DOMA OMLADINE BEOGRADA NA DAN PROJEKCIJE OD 10 ČASOVA.

REČ SELEKTORKE: BEZ PREDLOGA KONKRETNOG REŠENJA




Naslov teksta preuzimam iz video rada Siniše Ilića koji razmatra značaj prijateljstva u doba Pokreta nesvrstanih. Polazište za taj rad predstavlja razglednica iz arhive umetnikovog oca koji ju je dobio od jednog prijatelja Egipćanina. Razglednica, arhiva, sećanje, pokretne slike, neke su od ključnih reči koje mogu opisati ovogodišnju selekciju, odnosno presek recentne produkcije eksperimentalnog filma i video umetnosti iz Srbije. Još jedan rad u selekciji bavi se Pokretom nesvrstanih – Reading Museology (Čitanje muzeologije) Koštane Banović, koji govori o Muzeju (afričke umetnosti) kao lokusu jednog vremena solidarnosti, koje je ostalo samo u sećanju. Postavlja se pitanje koje su konsekvence tog prostora-vremena, koje su konsekvence tog sećanja? U filmu Phantasiesätze Daneta Komljena konkevence su veoma vidljive. U tom prostoru (filma) više nema ljudi. Ljudi postoje na fotografijama. Ostalo je samo drveće, da nam ispriča priču o černobilskoj nuklearnoj katastrofi. Ovi filmovi nam pričaju priče, iako to ne moraju. Film Marka Grbe Singha takođe radi sa naslojavanjem vremena i sećanja, kao i onih priča koje pričamo sebi o nama samima. U Zvezdama Gaomeigua to su legende o staroj i novoj Kini, priče o srednjevekovnim junacima i skejterima.Sećanje, arhiva, pejzaž i rat neke su od ključnih reči kojima možemo opisati film Arona Sekelja Pejzaži rata, pejzaži mira koji nas svojim trajanjem i montažnim postupkom dovodi u meditativno stanje, mentalni pejzaž u kome se rađaju pitanja i problemi – pitanja o ratu, miru i njihovim geopolitičkim uslovljenostima.
Naslov ovog kratkog selektorskog teksta sam preuzela iz rada koji razmatra značaj prijateljstva u doba Nesvrstanih, jer ova selekcija govori o značaju sećanja i pita se o značaju solidarnosti danas, u doba pokretnih slika, mada još uvek bez predloga konkretnog rešenja. Stoga, pozivam vas da pogledate ovogodišnju selekciju eksperimentalnog filma i video umetnosti kako bismo zajedno mislili i diskutovaline samo pojedinačne radove, već i eksperimentalni film kao otvoreni umetnički koncept.


Marta Popivoda, selektorka


Žiri koji će odlučivati o pobednicima u kategoriji eksperimentalnih filmova i video arta radiće u sastavu:


Dragan Dimčić je docent na Katedri Montaže na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, magistar višemedijske umetnosti. Autor višemedijske instalacije „Morfejev bioskop za samca“, supervizor montaže na igranom filmu Pretpostavka nevinosti. Autor knjige „Između svetova“ o Rougu, Kronenbergu, Maliku, Linču i Hodorovskom (DKSG 2018.). Autor tekstova o found footage filmu (Alternative film-video, 2010) i lažnom dokumentarcu (Zbornik FDU 25-26, 2014).

Jelena Vesić (PhD) je nezavisna kustoskinja, autorka i predavačica. Kourednica je časopisa Prelom (Beograd) i Red Thread (Istanbul); jedna od osnivačica mreže nezavisnih organizacija „Druga scena“. Objavljuje brojne eseje i studije koji se bave politikama istorizacije umetnosti i kulture, izlagačkim praksama i savremenom umetnošću. Autorka je brojnih izložbi i publikacija, realizovanih u zemlji i inostranstvu.




Petar Milat, filozof, glavni je koordinator programa Multimedijalnog instituta/MaMa u Zagrebu. Koordinira izdavačke, muzičke i filmske programe Instituta. Od 2008. godine vodi Human Rights Film Festival. Neksus normativne društvene i estetičke teorije predstavlja glavni fokus njegovih istraživanja.

Нема коментара:

Постави коментар