уторак, 27. март 2018.

ВАСКРШЊИ КОНЦЕРТ на Сцени „Раша Плаовић“




У четвртак, 29. марта на Сцени „Раша Плаовић“ у 20 сати биће одржан ВАСКРШЊИ  КОНЦЕРТ  у извођењу ансамбла Краљевских гудача Св. Ђорђа,  Сретена Крстића, концертмајстора Михенске филхармоније и солиста на клавиру Јана и Богдана Дугалића.

На програму су дела Моцарта, Бетовена и Вере Миланковић

Улаз је слободан.

Краљевски оркестар Св.Ђорђа, камерни оркестар броји углавном 11 музичара чији је први концертмајстор Сретен Крстић. Делује под овим називом од када је добио титулу Краљевског дома Карађорђевића као истакнути ансамбл у Србији, године 1997. Оркестар од тада има и свој грб. Највећи број концерата, осим у Србији, оркестар је одржао у Немачкој – око 50., а затим у Аустрији, Италији, Норвешкој, Бугарској, Словенији, Мадјарској, македонији, Хрватској, Црној Гори...На свим овим турнејама доживео је леп успех уз позиве да се поново појави. Најдуже турнеје су биле 1997. 2001. 2003. 2004, 2008, 2012 и 2013.године а настпуио је неколико пута у Бечу (5), Франкфурту (3), Минхену (3), Регенсбургу (3), Стразбуру (2 – Еврпски парламент), Улму и многим другим градовима наведених земаља.

Оркестар има 20 снимљених ЦД плоча у издању концертне агенције НАТАН, под чијим покровитељством делује од свог настанка. Година 2015-та одређена је за већу турнеју читавим током највеће европске реке ДУНАВ, која протиче кроз 9 земаља и тако повезује народе и сродне културе. Овај подухват је јединствен и оригиналан у представљању композитора чија се дела односе на све државе и народе које ДУНАВ повезује. У овом смислу треба и схватити овакву турнеју као повезивање култура европских народа језиком музике који је универзалан и захвалан за општу коминикацију и међусобно разумевање.

СРЕТЕН КРСТИЋ, виолиниста великог знања и уметничког израза који већ 32 године представља Минхенску филхармонију као Први концертмајстор (од 3 постојећа). Велико искуство у раду са светски познатим диригентима послужило му је да се истакне и као солиста, а затим и да унапреди свој музички израз и таленат у камерној музици.

Оснивач је гудачкој ТРИА, гудачког СЕКСТЕТА а делује као концертмајстор и солиста у раду са многим камерним оркестрима (Минхенски камерни оркестар, Краљевски гудачи Св. Дјордја, Загребачки солисти). 

У оквиру свог педагошког рада одржава семинаре у многим европским земљама, а затим је и члан жирија на такмичењима за гудаче, и ранији селектор фестивала (БЕМУС, у Србији).

РЕЧ УРЕДНИКА КУЛТУРНИКА

Сјајан, надахнут наступ гудача употпуњен наступом двоје изврсних, виртуозних младих посвећених пијаниста Јане и Богдана Дугалића. Тата, Небојша, глумац и професор може да буде поносан. 

Изведен је Класични концерт од Вере Миланковић, Бетовенов клавирски концерт бр 1. оп. 15 и Моцартов клавирски концерт КВ 414 бр. 6.

Евентуалне примедбе иду на рачун дела публике,  који није упознат са правилом да се измешу ставова (када се праве краће станке) не аплаудира. Но, делује да су полако улазили у материју како је концерт одмицао.

Нема коментара:

Постави коментар