петак, 9. март 2018.

"Poslednji potez" Ivana Ivanjija

 
Predstavljanje nove knjige Ivana Ivanjija „Poslednji potez“  biće održana u ponedeljak, 12. marta od 18 sati u Delfi Caféu u SKC-u.

O delu koje nudi originalan i svež pogled na prelomne događaje oko Drugog svetskog rata pored autora govoriće: novinar Miloš Vasić, pisac Pavle Zelić i urednica izdanja Jasmina Radojičić.

„Poslednji potez“ je kapitalno delo vrhunskog pripovedača Ivana Ivanjija. Ovo je priča o komunistima i masonima, esesovcima i partizanima, ljubavima i prevarama, principima i njihovom napuštanju, ratu i izazovima novinarstva, hronika jedne banatske jevrejske porodice kroz pet generacija, koja sticajem okolnosti četiri puta menja svoje prezime. Priča počinje u Austrougarskoj sredinom XIX veka, vodi kroz Prvi svetski rat i borbe u Albaniji, Kraljevinu SHS i Jugoslaviju, Nemačku između dva rata, okupaciju Jugoslavije, Jugoslaviju posle rata, njen raspad, pa sve do današnjih dana. Pojedine epizode se događaju u Austriji, Velikoj Britaniji i Kini.

„U ovom delu nema autobiografskih momenata. U romanu se javljaju i istorijske ličnosti kao Moša Pijade, Vladimir Velebit, Vladislav Ribnikar, nemački esesovski pukovnik Hetl i drugi. Dosta pažnje sam posvetio masonima, čija je uloga u svim događajima koje opisujem prilično velika, mada naglašavam da je to roman, znači fikcija, zasnovana na temeljima ozbiljno proučavanih fakata“, objasnio je autor.

Najviše pažnje je posvećeno predstavniku četvrte generacije, Rudiju, koji je nehotice dospeo u ulogu dvostrukog agenta. „Nemci su dugo mislili da radi za njih kao prevodilac i dostavljač informacija, a on je u stvari radio za pokret otpora, kome se priključio u poslednjem trenutku pre nego što će ga je Gestapo otkrio. On pred svoje samoubistvo podvlači pod porodičnu hroniku poslednji potez u nadi da će njegov sin i njegovi potomci živeti drugačijim, normalnim, dostojanstvenim životom“, rekao je Ivanji.

Нема коментара:

Постави коментар