четвртак, 19. април 2018.

ЈУБИЛАРНА СТОТА „КЛАУСТОФОБЧНА КОМЕДИЈА“ У ЗВЕЗДАРА ТЕАТРУ





„Клаустрофобична комедија”, Душана Ковачeвића, у режији Дарка Бајића, 21. априла слави свој велики јубилеј – 100. извођење од када је ова представа поново на сцени Звездара театра, са новом глумачком поставом. По одабиру Дарка Бајића, сјајну глумачку екипу чине: Љубомир Бандовић, као Сава оџачар, Невена Ристић, као Нина Херберт, Марко Јанкетић/Стефан Радоњић (Вуле милиционер), Зоран Цвијановић/Стефан Радоњић (Јагоша Крај), Славко Штимац, као Теја Крај, Јована Стојиљковић/Нина Нешковић, као Весела Крај, Вања Јанкетић (господин Грабињски) и Игор Грабовица/Милан Громилић (Леополд Важик).



„Клаустрофобичну комедију сам писао пре тридесет година. Писао сам је са осећањем да живимо у тескоби која се прикрива повременим отварањем прозора. Излазак из те наше тескобне куће – домовине, у земље „слободе“ – најчешће у Италију, било је осећање одласка на викенд затвореника осуђених на живот у комфорном затвору и под будним оком „једне од најбољих европских полиција“. 

Човек може бити заглављен у лифту као и у држави, каже Сава оџачар у улози радничке сиротиње и тамнопутог Отела – човека заљубљеног у живот који му је недостижан. Поднаслов ове горке комедије могао би бити и наслов: Позориште потказује живот. То је тачна и ваљда једина честита страна потказивања као жеље за истином.", рекао је поводом премијере овог комада 2015. године, Душан Ковачевић.


Представа је већ након првих извођења низала награду за наградом, како у целини, тако и за улоге које тумаче Љубомир Бандовић, Невена Ристић и Марко Јанкетић. 

Награду публике „Миодраг Петровић Чкаља“ за најсмешнију представу, Клаустрофобична комедија добија на 45. Данима комедије у Јагодини 2016. године, када Невена Ристић и Марко Јанкетић добијају награду за најбољу младу глумицу/младог глумца. На  33. Нушићевим данима у Смедереву према оцени стручног жирија, „Клаустрофобична комедија“ је проглашена за најбољу представу.
Љубомир Бандовић је за улогу Саве оџачара добио статуу „Ћурана” за најбоље глумачко остварење на 45. Данима комедије у Јагодини 2016. године, као и низ других награда.



Сада се већ 100. пут поново игра на сцени која носи име њеног главног глумца из првобитне поставе.

Честитамо екипи Клаустрофобичне комедије на јубилеју!

Нема коментара:

Постави коментар