среда, 11. април 2018.

Otvaranje izložbe SAMO USPOMENA Matea Đirole



Beogradski mesec fotografije



U okviru trećeg izdanja Beogradskog meseca fotografije, festivala fotografije koji se održava od 29. marta do 30. aprila, Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavlja izložbu fotografija „Samo uspomena“ Matea Đirole. Kustos izložbe je Julia Rajačić. 


Mateo Đirola istražuje mutaciju fotografije u vremenu zasićenom slikama i oblikovanom društvenim mrežama. Tokom njegove prve izložbe u Beogradu, umetnik poziva publiku da putuje kroz vreme i prostor, od nastanka fotografije do njene savremene upotrebe, razotkrivajući socijalnu i antropološku revoluciju prouzrokovanu ovim medijumom. Minimalističkim intervencijama i poetičnom razigranošću jedinstvenom za Đirolu, izložba nudi „Samo uspomenu“ vremena kada je fotografija još uvek bila neistražena teritorija i kada nadrealnost nije preuzela stvarnost.


Diplomiravši slikarstvo i fotografiju na Akademiji lepih umetnosti Brera u Milanu, Đirola je razvijao svoju slobodu igrajući se sa granicama između fotografije, slikarstva, pisanja i, u najskorijem periodu, sa multimedijalnim instalacijama, često sa metalingvističkim pristupom. Njegova dela su odabrana za značajne fotografske nagrade (nagrada Combat 2016 - posebno priznanje žirija, nagrada Frančesko Fabri za savremenu umetnost, nagrada grada Trevilja) i bila su izložena u brojnim muzejima i galerijama u Italiji i šire (Milanski muzej savremene fotografije, Kulturni centar u Istanbulu, Fondacija Forma u Milanu, Regionalna biblioteka u Majamiju).


Izložba će biti svečano otvorena u petak, 13. aprila, u 18 časova, u prisustvu umetnika i kustosa izložbe, i biće otvorena do 27. aprila 2018. godine. 

Izložba se može posetiti od ponedeljka do petka od 11 do 16 časova. 

Ulaz je slobodan.

Нема коментара:

Постави коментар