среда, 18. април 2018.

Vikend u teatru Le Studio



Uzbudljiv vikend u teatru: ISTRAJNOST / TOM WAITS' WOYZECK / #gostovanje NOĆ KRISTALNE PESNICE



ISTRAJNOST / PETAK 20.4. u 20H

Usred ekonomske krize, dva brata koja su sticajem okolnosti bila razdvojena, odlučuju da zajedno emigriraju u Ameriku. Jan i Siniša nalaze se u Trstu sa namerom da se ukrcaju na brod “Tenacity”, koji treba da ih odvede na drugi kraj okeana. Međutim, tek što su stigli u luku, shvataju da zbog kvara na motoru ne mogu da idu dalje. Pred polazak, oni će provesti tri nedelje u kafani “Vera” – nekoj vrsti poslednje jugoslovenske ambasade na itaijanskom tlu, u društvu zavodljive Selme i Đura, koji je od pre par godina nesrećni pijanica.
Kažeš: “Poći ću u neku drugu zemlju, poći ću do drugog mora. Naći će se drugi grad bolji od ovog. Svaki moj napor je ovde proklet, osuđen; i srce mi je – kao leš – pokopano. Dokle će mi um ostati u ovoj tmini. Kud god da okrenem pogled, kud god da pogledam, crne ruševine svog života spazim, ovde, gde sam proveo tolike godine, proćerdao ih i upropastio.”
– KONSTANTIN KAVAFI – GRAD


TOM WAITS' WOYZECK / SUBOTA 21.4. u 20H

"Vojcek" je ekspresivni komad koji se bavi ludilom, opsesijom i ubistvom, u kom je Bihner progovorio i precizno opisao sliku jednog duboko uzdrmanog sveta u kome je suprotstavio privatnu, pojedinačnu ljudsku patnju i cinični ravnodušni haos nasuprot njoj. Simptomi takve dijagnoze društva manifestuju se, ili kroz agresivno ispoljavanje moći, ili kroz suštinsku nemoć pojedinca. 

Zadatak umetnosti je da o tome priča, jer umetnost to i “oseća”. 

Zato su se oko Vojceka okupili muzičari koji šire glas, harizmu i poruku legendarnog Toma Vejtsa, sastav Rain Dogs i ekipa teatra Le Studio - kako bi progovorili o svemu onome što je mučilo Bihnera, a što je ujedno i dijagnoza trenutka u kom živimo. Takva, granična stanja društvene psihologije i individualnog ponašanja o kojima govori Vojcek, pratiće i izvedbenu formu, pa će se ona kretati trasom između koncerta i pozorišne predstave, ali i interakcijom između ovih i svih ostalih elemenata u predstavi.


#GOSTOVANJE: NOĆ KRISTALNE PESNICE u režiji Vladimira Putnika / NEDELJA 22.4. od 20H
Predstava "Noć kristalne pesnice" urađena po motivima drame "Noć Helvera" poljskog pisca Ingmara Vilkvista snažna je antifašistička duo drama o mentalno zaostalom mladiću kojeg je usvojila plemenita žena pošto je izgubila svoju bebu. Radnja komada smeštena je u neko imaginarno predgrađe (verovatno) Severne Evrope, u kojem se dešavaju ulični nemiri, u atmosferi sličnoj 'kristalnoj noći" u fašističkoj Nemačkoj. U vrtlogu narastajućeg fašizma koji uništava sve što je slabo, bolesno,drugačije...mladi Helver, uprkos naporima starateljke da ga skloni i spase, tragično zavšava život. I to baš u noći kada od dečaka sazreva u mladića.

U predstavi igraju Slađana Todorović i Vladimir Tešović.

Informacije i rezervacije:
lestudio.kpf@gmail.com
+381 65 287 17 31

Нема коментара:

Постави коментар