понедељак, 16. април 2018.

X festival srpske kulture u Istri


Jubilarni X festival srpske kulture u Istri biće svečano otvoren 19. aprila izložbom "Galerija velikana" u Srpskom kulturnom centru u Puli (izložba  portreta velikim Srbima kojima su posvećeni prethodni festivali: Vuk Karadžić, Dositej Obradović, Ivo Andrić, Rastko Nemanjić, Desanka Maksimović,  Miloš Crnjanski, Nadežda Petrović,   Danilo Kiš,   Isidora Sekulić i Milan Mladenović) i izložbom plakata predhodnih festivala.





Na programu festivala 20. aprila u SKUC Pula se može videti i izložba fotografija "Sećanje na Milana Mladenovića - Kao da je još uvek tu" (PisMejker, Milek & Web gallery od EKV), TV film „Dečak iz vode“ i panel o Milanu Mladenoviću (EKV moderator- Aleksandar Šarčević, učesnici- rok kritičar i publicista Petar Peca Popović, Branimir Lokner, Nenad Marjanović Fric). 

U Kinu VALLI  u Puli biće održana  premijerna projekcija filma Milana Nikodijevića „Zarobljeno vreme, dokumentarni film o rok kritičaru i publicisti  Peci Popoviću, kao svedočanstvo tog vremena, a u ROK KAFEU koncert EKV Tribute benda Deca iz vode.


Promocija knjige o pop kulturi s kraja 20. veka  „Deca srebrne emulzije“ Zorana Vujovića zakazana je za subotu 21. aprila u SKUC-u Pula, kao i film  „Akademija Republika“. Istog dana u Rok Kafeu održaće se promocija knjige  „Rock & Roll u kandžama interneta 2“ Nenada Jovanovića i koncert benda STARE KUKE iz Inđije.


U klubu mladih u Labinu je još jedan koncert EKV Tribute benda Deca iz vode, dok će se program tradicijskih narodnih pesama i igara u saradnji sa KUD-ovima iz Inđije i gradskim tamburaškim orkestrom pod upravom maestra Ljubinka Lazića predstaviti na koncertima u Labinu, Rovinju i Poreču. Domaćin tih programa biće legendarni voditelj Minja Subota.



Od 25. do 30. aprila nezaobilazni program u sklopu Festivala je i Revija savremenog srpskog filma  u Kinu Valli u Puli,  koja će se održati u saradnji sa Filmskim centrom Srbije (Rekvijem za gospođu J., Kozje uši, Vetar, Afterparty i Jesen samuraja).

Festival će biti zaključen samostalnom izložbom Stojana Đurića 03. maja 2018. u SKUC-u u Puli koja ostaje do 25.05.2018.





Deca iz vode (EKV tribute band project) iz Beograda prvi put u Labinu sa programom " Sećanje na Milana Mladenovića - Kao da je i dalje tu"!



Deca iz vode je EKV tribute band i projekt nastao pre četiri godine u Beogradu s idejom da se koncertno obilježi sjećanje na Milana Mladenovića, EKV i njihov opus. Jedno od glavnih obilježja ovog benda je što je to jedini EKV tribute koji je istovjetan nekadašnjoj njihovoj postavi. Svi članovi ovog benda su iskusni i vrhunski muzičari uključeni u razne druge bendove, a zajednička strast prema EKV-u ih je spojila u ovom projektu.



Na repertoaru su svi najveći hitovi sa svih šest studijskih albuma EKV-a kao i njihov debi kao Katarina II, i dva najveća hita iz Milanovog perioda u grupi Šarlo Akrobata. Energija i emocija koja se emitira sa stagea je vrhunska, a atmosfera u publici po pravilu euforična. Od strane muzičke i stručne javnosti bend često dobiva epitet najboljeg i najvjernijeg tribute EKV-u, a tome im pomaže i nekolicina bivđih članova EKV-a koji su im često i gosti na koncertima.  Bend unazad dvije godine bilježi brojne odlično posjećene koncerte širom Srbije i ex-YU u većim koncertnim prostorima od kojih je većina bila rasprodana. 
Grupa djeluje u okviru istoimenog udruženja koje pored muzičara okuplja i veći broj umetnika raznih profesija koji rade nešto inspirirani EKV-om.  pa ćemo u klubu pre koncerta prikazati njihove video spotove i fotografije kao i kratki tv film "Dečak iz vode" - autora Marka Novičića u kojem se mogu čuti kako Cane, Koja i drugi muzičari i ličnosti govore o Milanu i EKV-u, kako je bilo nekad i kakv značaj njegovo delo ima danas.

 


Нема коментара:

Постави коментар