четвртак, 12. април 2018.

XV NOĆ MUZEJA – POBEDNIČKE PRIČE OSVETLJAVAJU CELU SRBIJU




Slaveći istorijske pobede, ali i ljudske, intimne trijumfe često suviše male za stranice istorije, petnaesta Noć muzeja ove godine biće održana u subotu 19. maja u više od četrdeset gradova širom Srbije!
„Noć muzeja omogućiće da se kroz promišljanje sopstvenih, malih - velikih pobeda koje život čine, istaknu i druge progresivne ideje, oboji sivilo svakodnevnice, pruži šansa živopisnim ljudima i događajima koji su obeležili istoriju i još jednom pokaže da kultura može da pobedi“, izjavila je Ana Petrović, direktorka i osnivač ove manifestacije.




Sve od 17 časova do jedan sat iza ponoći, muzeji, galerije i brojne institucije kulture otvoriće svoja vrata u još jednoj majskoj večeri koja miriše na kulturu, umetnost, radoznale umove i širom otvorene oči u noći. Pod programskom temom „Pobede i pobednici“, Noć muzeja ove godine provešće posetioce na putovanje kroz brojne priče koje osvetljavaju slavne stranice naše istorije, stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu, ali i brojne druge pobede u životu, umetnosti, prosvetiteljstvu, kulturi, nauci, u svemu što čini svet oko nas sadržajnijim, važnijim i vrednijim.

Nastavljajući da otvara pomalo zaboravljena beogradska zdanja i predstavlja ih publici na svež, nov i zanimljiv način, Noć muzeja i ove godine sa ponosom ističe Viasat History turu „Neispričane priče“. U okviru nje će, između ostalog, posetioci manifestacije u Beogradu prvi put moći da zavire u kuću porodice Veljković, zdanje koje krije neverovatne umetničke i istorijske priče sa prelaska iz XIX u XX vek. 


Viasat History tura otvara i legat čuvenog Vojislava Jovanovića Maramboa, dok će jedna od omiljenih lokacija, otvorena pre četiri godine upravo u sklopu Noći muzeja – Doktorova kula, ugostiti izložbu o našem čuvenom pripovedaču i lekaru dr Lazi Lazareviću, koji je tamo radio i po kome je i čuvena klinika dobila ime. Sa 100 godina starim eksponatima iz Velikog rata, prvi put u Noći muzeja učestvovaće „Crveni krst Srbije“. 

Muzej Jovana Cvijića pripremiće pravu secesijsku poslasticu, a Kulturni centar Baraka slaviće film „Buđenje pacova“, našeg čuvenog reditelja Živojina Žike Pavlovića. Ljubitelji pozorišne umetnosti imaće priliku da se u Muzeju Narodnog pozorišta druže sa Crnom i Belom labudicom i otkriju kako su kroz decenije za nama izgledale različite beogradske postavke Labudovog jezera, tog najpopularnijeg baleta na svetu.


Posetioci Narodnog muzeja Veliko Gradište imaće jedinstvenu priliku da se istovremeno upoznaju sa jednim od najpoznatijih i jednim od verovatno najnepoznatijih slikara na svetu! S jedne strane, ekskluzivno u Noći muzeja biće izložena originalna, ručno potpisana litografija Pabla Pikasa iz 1949. godine! 



S druge strane, iste večeri biće predstavljeni radovi slikara Dušana Bogića, koji je učestvovao u Prvom svetskom ratu i sa srpskom vojskom prešao Albaniju, intrigantne i do sada retko pominjane pojave u srpskom slikarstvu. Iste večeri u zgradi Opštine Veliko Gradište biće otvorene čak tri nove galerije sa radovima brojnih umetnika iz cele Srbije. 

Narodni muzej Valjevo u Noći muzeja upoznaće svoje posetioce sa bogatom istorijom i zaostavštinom Jermena kroz priču o velikom uticaju koji su jermenske porodice imale na privredni uspeh ovog grada krajem XIX i početkom XX veka. Od osnivanja Jermenije kao države preko dolaska Jermena u Srbiju sve do njihovog nastanjivanja u Valjevu, zainteresovani će na izložbi „Jermeni u Valjevu, zaostavština za budućnost“ moći da se otisnu na put kroz istoriju koji spaja nekoliko različitih meridijana i dve kulture koje su u Valjevu isprepletane na jedinstven način. Lični predmeti, knjige i pisma porodica Tehlirijan-Marković, Baronijan i Der Hazarjan, uz posebno osmišljene publikacije i muzički program, dočaraće kako se živelo u Valjevu pre više od sto godina. 



Galerija „Milan Konjović“ u Somboru podsetiće ljubitelje umetnosti na duh modernosti koji je provejavao kroz radove njihovog poznatog sugrađanina! Nova izložba koja će se baviti Konjovićevim stvaralaštvom u periodu od 1913. do 1918. godine dočaraće habar, vizionarski iskorak koji je napravio jedan od naših najznačajnijih slikara, zahvaljujući kome je početkom XX veka bio rame uz rame sa poznatim svetskim umetnicima.



Muzej grada Bačka Palanka kroz događaje na nekoliko lokacija pridružiće se obeležavanju ovogodišnje teme Noći muzeja, a defile maskiranih mališana centrom grada biće inspirisan sloganom „Svi smo pobednici“. Ljubitelji putovanja prošetaće se Latinskom Amerikom kroz živopisne fotografije Marka Milivojevića, dok će u Galeriji Kulturnog centra biti otvorena izložba „Pismo i ornamenti“ Violete Marković. Gradski bioskop prirediće veče poezije, muzike i glume, dok će Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ kroz zanimljivu izložbu obeležiti pola veka postojanja dečijeg odeljenja. 



Istorijski arhiv Niš u okviru proslave sedamdeset godina postojanja predstaviće svoju najvredniju arhivsku građu, uključujući i najstariji dokument koji arhiv čuva – bakrotisk i skice niške tvrđave iz 1737. godine, ali i Bibliju iz 1868. godine koju su preveli Vuk Karadžić i Đura Daničić, zatim prvi srpski bukvar iz 1836, najstarije niške novine iz 1886. godine...



Posetioci Banatske sobe u Beloj crkvi moći će da se upoznaju sa operskom divom Melanijom Bugarinović, prvom Srpkinjom sa stalnim angažmanom u Bečkoj operi.  
 


Narodni muzej Kragujevac u svom Malom likovnom salonu premijerno u Noći muzeja otvoriće izložbu „Stvaranje u krugu“ akademskog slikara Nikosa Arvanitidisa, dok će u Muzeju „21. oktobar“ biti izloženi radovi čuvenog vajara Ota Loga. 


Izložbom „Zabranjeno je zabranjivati!“ Francuski institut u Novom Sadu obeležiće pedeset godina od čuvenog maja 1968. godine i previranja koja su potresla Francusku, ali i obeležila početak nove ere u njenom društvu.  


Gradski muzej u Kosovskoj Mitrovici, predstaviće izložbu fotografija stare Kosovske Mitrovice, performans modelovanja portreta i iscrtavanje peskom ili kafom na osvetljenoj površini. 


Svi zainteresovani posetioci u Gradskoj biblioteci u Vršcu, moći će da pogledaju izložbu „Hilandar“ pančevačkog slikara Emila Sfere, dobitnika dve nagrade Oktobarskog salona i Vojvođanske nagrade za slikarstvo za 2010. godinu.



Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za četrnaest godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. U Evropskoj Noći muzeja prošle godine, učestvovalo je više od 3.000 muzeja u 30 država.



Viasat History je, već devetu godinu zaredom, ponosni nacionalni sponzor manifestacije „Noć muzeja“. Ovaj kanal se nalazi u vlasništvu internacionalne medijske kompanije Viasat World, koja ima preko 100 miliona pretplatnika i proizvodi i distribuira najkvalitetnije zabavne sadržaje kroz više od dvadeset dokumentarnih, filmskih i sportskih kanala, u skoro 50 zemalja širom sveta. 



Pored kanala Viasat History, kompanija je u regionu od skoro prisutna i sa novim serijskim kanalom Epic Drama, kao i sa publici dobro poznatim kanalima TV1000, Vlasat History, Viasat Explore, Viasat Nature i Viasat History/Nature HD.



Prijatelj XV Noći muzeja je mts, koji je prijatelj manifestacije trinaesti put zaredom. Već tradicionalni sponzori i podrška su: kompanija Coca-Cola i štamparija Grafix. 
Programski savet Noći muzeja čine: arhitekta i akademik Branislav Mitrović, reditelj Nebojša Bradić i vajar prof. Mrđan Bajić.



Vidimo se u noći 19. maja!

Нема коментара:

Постави коментар