субота, 12. мај 2018.

Изложба "Untold Tales" Давора Громиловића


од 15. маја у 19:00 до 01. јуна 2018.
ДОБ//Галерија
 
Након 4 године, Давор Громиловић, визуелни уметник из Сомбора, представиће премијерно београдској публици своју нову серију цртежа под називом Untold Tales (Неиспричане приче). Новина у овој серији радова је чињеница да се аутор ослањао само на један медиј, оловку у боји. Наспрам пројеката под називом From Somewhere to Nowhere и Crystalization, Неиспричане приче црпе цртеж до његових крајњих граница могућности уз продужавање његових домета кроз третман који потиче на сликарском искуству.

Ако је нова парадигма коју је Громиловић започео 2012. године са серијом радова Од негде до нигде, чини се да је више него икада аутор стигао негде док сам простор одигравања сцена његових радова може припасти домену под називом Нигде.

Untold Tales бави се сукобом унутрашњег света уметника и његовој борби са окружењем, што се чини као лајтмотив Громиловићевог опуса, но сада је он мање асоцијативан и нетранспарентнији. Слагалица ауторових животних питања, нека неодговорена и из времена детињства, материјализује се кроз општу поплаву ликова са атрибуцијама које носе кључ за читање Громиловићевих вечних питања. Простор и време су постали немогући за дефинисање, количина кисеоника у ваздуху немогућа за измерити, а јасан наратив тешко докучити. Али није ли то довољно одсуства сметњи које би нам помогло да се заиста препустимо раду и позабавимо и најситнији детаљима Громиловићевих цртежа који заиста немају пандана у савременом српском цртежу?


Давор Громиловић је млади уметник са тренутним пребивалиштем у Сомбору. Иако су слика и цртеж главна поља његових креативних истраживања, такође је веома посвећен и другим уметничким формама као што су мурали, илустрације, графике, арт фанзини и дизајн мајица.


До сада је имао 16 самосталних и преко 60 групних изложби. Његова дела се налазе у разнм приватним и уметничким колекцијама а многи његови радови су објављени у разним књигама, часописима и фанзинима из целог света.

Његова дела су наративна и често инспирисана народном уметношћу, фантастичним мотивима из бајки, музиком и културним наслеђем као и сопственим искуствима и унутрашњим светом. У његовом раду се примећује доминантна употреба симбола, унутрашњег света и комплексних рефлексија из којих развија своје идеје и специфичну интимну естетику. Комплексна али у исто време прочишћена, прожета маштом али и дубоко промишљена дела красе богати опус овог уметника.


 

Галерија Дома омладине Београда

Радно време: уторак-субота од 12:00 до 21:00;

недељом од 12:00 до 18:00; понедељком Галерија не ради
.

Нема коментара:

Постави коментар